Învăţământ - Cultură
57 de elevi au participat la cea de-a VII-a ediție a Concursului interjudețean de matematică „Profesorul Ioan Mariș”, desfășurat la Cugir
Sub genericul „M=T+E+E+E+…” Colegiul Național „David Prodan”, în pateneriat cu Asociația pentru Știință și Progres „Pitagora’’ a organizat ieri, 28 mai 2016, cea de-a VII–a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Profesorul Ioan Mariș”.
La concurs s-au prezentat un număr de 57 de elevi din clasele IX – XII reprezentând 7 instituții de învățământ: Colegiul Național „David Prodan” din Cugir, Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, Colegiul Național „Tiberiu Brediceanu” din Lugoj, Colegiile „Ana Aslan” și „Grigore Moisil” din Timișoara.
Concursul este organizat în memoria reputatului profesor de matematică, de foştii elevi din promoţia 1985, care s-au gândit ca în fiecare an să-și omagieze profesorul și totodată dirigintele clasei. Inițiatorii concursului au înmânat participanților spre rezolvare, un număr de 10 subiecte a câte 10 puncte (un punct din oficiu) potrivit Programei Școlare specifice fiecărui an de studiu (clasele IX, X, XI, XII), pe durata a trei ore, subiecte cu două criterii de dificultate: mediu și greu. Pentru fiecare câştigător, aparţinând fiecărui an de studiu (IX – XII), vor fi acordate premii în bani cu valori între 100-300 lei, în funcţie de locul ocupat pe podium. Acestea vor fi înmânate concurenților, într-un cadru festiv, în cursul săptămânii viitoare.
La eveniment au mai participat directorul Colegiului Național ,,David Prodan”, profesoara Ionela Cozmescu și profesoara Monalisa Borza. Organizatorii dores să aducă mulțumiri firmelor care s-au implicat în susținerea acestei competiții: PRO CAR A.P.S, SCULĂRIA Cugir, ACITECH, CASIA Consulting, HEXA Soft, TERAINFO, FARMEX, NOVA MODUL, TEA S.R.L.
Constantin Predescu
Învăţământ - Cultură
„Limbi diferite, aceleași ritmuri”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir. Proiect eTwinning derulat cu elevi din 7 țări europene
Elevii clasei a II-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir coordonați de prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu și prof. Luminița Enescu participă in acest an școlar la proiectul etwinning „Limbi diferite, aceleași ritmuri” împreună cu elevi din Franța, Italia, România, Ucraina, Moldova, Estonia și Polonia.
Deși limbajele sunt diferite, ritmurile sunt aceleași.
„În cadrul proiectului, profesorii doresc să le arate elevilor că muzica este o limbă universală și că oamenii care vorbesc diferite limbi și provin din culturi diferite pot simți emoții comune în aceleași ritm. Totodată, muzica reușește să reunească culturile bogate din diferite țări, să ofere interacțiune socială și să creeze un proces distractiv, permițând astfel copiilor să învețe prin abordări diferite”, susține prof. Luminița Enescu.
Potrivit doamnei Enescu, proiectele eTwinning oferă elevilor oportunitatea de a explora noi perspective culturale, de a colabora cu colegi din alte țări și de a-și dezvolta competențe esențiale pentru viitor.
Printre acestea, proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” iese în evidență prin unicitatea abordării sale, îmbinând diversitatea lingvistică și pasiunea pentru muzică.
„Participarea la acest proiect aduce multiple beneficii elevilor, atât pe plan academic, cât și personal. Prin colaborarea cu elevi din alte țări, aceștia au ocazia să-și exerseze cunoștințele de limbi străine într-un context autentic. De asemenea, proiectul promovează respectul pentru diversitatea lingvistică și încurajează învățarea expresiilor și tradițiilor muzicale în mai multe limbi. Acest lucru sporește încrederea elevilor în abilitățile lor de comunicare., precizează doamna Enescu.
Conform informațiilor, primite de la doamna Mihaela Szilagyi-Tomoiu, demersul încurajează lucrul în echipă, indiferent de granițele geografice. Elevii lucrează împreună pentru a crea materiale muzicale, videoclipuri sau spectacole, învățând să respecte punctele de vedere ale colegilor din alte culturi. Această colaborare îi ajută să înțeleagă importanța muncii comune și interacțiunii pozitive în context global”, precizează doamna Enescu.
„Așadar, muzica este limbajul universal, iar proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” le oferă elevilor șansa de a-șiexprima creativitatea prin compoziții muzicale, dansuri sau interpretări vocale. Această activitate artistică îi ajută să se descopere pe sine, să-și dezvolte simțul estetic și să-și exprime emoțiile într-un mod autentic”, a conchis prof. Mihaela Szilagyi – Tomoiu.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Săptămâna națională a fructelor și legumelor donate, la Grădinița „Prichindel” din Cugir
„Săptămâna națională a fructelor și legumelor donate” din cadrul proiectului național SNAC (Sistemul Național de Acțiune Comunitară) s-a încheiat și la Grădinița cu Program Prelungit și Creșa „Prichindel” Cugir.
„Mulțumim tuturor părinților copiilor din această unitate pentru sprijinul lor voluntar. S-a adunat o cantitate impresionantă de legume și fructe (375 de kg) care au fost dăruite apoi Casei de tip familial „Speranța Copiilor” Cugir. Este un proiect pe care Șc.Gimnazială „Singidava” condusă de doamna profesor Vlasea Floare îl desfășoară an de an”, ne-a spus coordonator G.P.P. „Prichindel” Cugir, Suciu Delia.
După cum am aflat, cadrele didactice și auxiliare de la G.P.P.„Prichindel” Cugir: Suciu Delia, Alina Rotaru,Țigan Elena Daniela, Vinceler Anca, Trifa Adina și Budereș Andreea, ajutate de câțiva oameni inimoși ca sponsori: Roxana Jibotean (Casa Cugireană), Paul Henegar (Brutăria „Lae Pecu”), Bogdan Suciu (vicepreședinte Asociația Motocicliștilor „Lupii Sigidavei” Cugir) și Lucian Ilea (din Alba-Iulia), au organizat, un eveniment cu titlul „O zi alături de tine”.
„Cu bucurie în suflete, acești oameni, au petrecut câteva ore alături de cei aflați în această instituție: au gătit împreună gulyas (gulaș) la ceaun, au depănat amintiri și au împărtășit gânduri și experiențe , au cântat, au ascultat muzică și au dansat până seara târziu. Au fost momente de neuitat cu o mare încărcătură emoțională. Mari mulțumiri adresăm sponsorilor noștri, dar nu în ultimul rând, personalului de la Casa de tip familial ”Speranța Copiilor” condus de doamna manager de servicii sociale, Maria Floarea Maniac, pentru calda primire”, a mai transmis Delia Suciu.
Așadar, fericirea vine din lucruri mărunte, iar bucuria din ochii copiilor este mulțumirea tuturor celor prezenți.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
„Bucuriile Toamnei” – Proiect educațional al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir
Cu mare bucurie, în fiecare an, toamna este sărbătorită de elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir în cadrul proiectului educațional „BUCURIILE TOAMNEI”.
Proiectul educațional amintit, desfășurat în perioada 4-8 noiembrie 2024, este o inițiativă minunată care își propune să inspire elevii să descopere frumusețea și schimbările aduse de acest anotimp.
„Demersul are un impact semnificativ asupra copiilor, deoarece le permite să exploreze diversitatea naturii în această perioadă a anului și să aprecieze frumusețea schimbărilor sezoniere. Se știe că toamna este un anotimp care aduce cu sine o paletă largă de culori și arome, dar și o atmosferă de liniște și introspecție. Acest proiect i-a ajutat pe elevi să se reconecteze cu natura, să admire schimbările din peisaj și să înțeleagă importanța protejării mediului înconjurător. De la culorile frunzelor până la bogăția recoltei, toamna ne învață despre ritmul naturii și despre echilibrul din viață”, ne-a relatat Consilierul educativ, prof. Szilagyi-Tomoiu Mihaela.
Potrivit dnei pofesor, proiectul a cuprins activități creative, pe teme de toamnă, crearea de picturi sau desene inspirate de peisajele mirifice sau realizarea de colaje din elemente naturale, precum frunze, conuri de brad sau dovleci. De asemenea, a oferit o oportunitate excelentă pentru elevi să lucreze în echipă, să schimbe idei și să învețe să colaboreze pentru un scop comun.
Se știe că toamna este și un simbol al tranziției, al schimbării și al pregătirii pentru un nou început.
„Acest proiect i-a îndemnat să reflecteze asupra propriei vieți și a etapelor prin care trec. Elevii au fost încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele prin scrierea creativă sau prin realizarea unor picturi, colaje, desene, lucrări artistico-plastice. Acțiunea a oferit astfel o oportunitate de a învăța, de a crea, de a reflecta și, nu în ultimul rând, de a celebra un anotimp plin de învățare. Cu o motivație bazată pe recunoașterea valorilor schimbării, creativității și comunicării, acest proiect a adus beneficii emoționale și educaționale semnificative tuturor elevilor implicați. Activitățile proiectului s-au încheiat cu o expoziție organizată pe holurile școlii. Expoziția și-a propus să încurajeze vizitatorii să se reconecteze cu natura și să celebreze momentele simple și pline de frumusețe ale toamnei. Această expoziție a constituit o oportunitate minunată pentru părinți, bunici, copii și iubitori de artă să exploreze în detaliu tot ceea ce face toamna un anotimp atât de special”, a mai declarat doamna prof. Szilagyi-Tomoiu.
Toate aceste activități au făcut ca Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir să îmbrace straiele aurii ale toamnei prin lucrările realizate cu multă îndemânare, bucurie și entuziasm de elevii îndrumați de cadrele didactice coordonatoare: Țîrlea Anca Stela – director, Teban Laura dir. adj., profesori: Szilagyi-Tomoiu Mihaela, Tecșa Anda, Borza Monalisa, Enescu Luminița, Presecan Sabina, Matei Mihaela, Sîmpetru Cristina, Țigău Anamaria, Bogdan Mihaela, Bran Camelia, Conț Mădălina, Mortura Adriana, Șoit Mircea, Cebotari Luminița, Igna Daniela, Vereș Mihaela, Sgubea Luminița, Todea Daniela, Cioara Valentin, Mărginean Claudiu.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului