Actualitate
12-14 iulie 2024: Festivalul dacic Singidava, la Cugir. Vezi programul
În urbea de la poalele Drăganei atmosfera istorică va fi adusă din nou în prim-plan, atât printre localnici cât și printre vizitatori, prin intermediul Festivalului Dacic Singidava, un eveniment organizat de Orașul Cugir și Centrul Cultural „Valentin Uritescu”.
Spectacolele de reconstituire istorică, desfășurat pe parcursul a trei zile, 12-13-14 iulie 2024 vor aduce în atenția publicului aspecte de viață cotidiană antică, documentate de cercetarea istorică și puse în legătură cu traiul dacilor din cetatea de la Cugir.
Dacii Singidavei, grupul local de reconstituire istorică, împreună cu Ielele Singidavei și alături de cele trei mari asociații de reconstituire istorică, Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita și Asociația Culturală pentru Istorie Vie, vor da culoare acestor zile prin ateliere de fierărie, metaloplastie, olărit, modelaj, orfevrărie, sculptură în lemn, monetărie, țesătorie, desen și multe alte surprize, dar și prin lupte de gladiatori, dansuri și bătălii între daci și romani.
Momentul aparte al programului îl reprezintă reconstituirea incinerării nobilului dac. În acord cu informațiile arheologice, reamintim că în proximitatea incintei cetății de la Cugir a fost identificată o necropolă tumulară, cu patru morminte, dintre care unul spectaculos: nobilul căruia i-a aparținut a fost așezat într-un car alături de armele sale (cămașă de zale, coif, spadă de tip celtic, scut, lance și pumnal). Împreună cu el, pe rugul funerar au fost așezați trei cai, iar unul dintre aceștia avea pe căpăstru un frumos ornament din aur. Turul ghidat pe acropolă, parte din program, vă va purta la fața locului pentru a redescoperi istoria urcând împreună în cetate.
Festivalul dedicat Singidavei, cetatea dacică de la Cugir, are menirea de a promova zona și istoria locală și de a susține totodată, prin reconstiuiri istorice specifice, proiectul comun al administrației publice locale și județene pentru valorificarea și promovarea vestigiilor dacice descoperite la Cugir. Modelul propus de abordare, conceptul de istorie vie, are menirea de a angrena publicul vizitator și a-l aduce mai aproape de meșteșugurile și echipamentul militar al dacilor, de a redescoperi povestea locului într-o manieră directă și chiar aplicată a istoriei.
Programul festivalului va cuprinde tot ceea ce este necesar unui eveniment de reconstituire de acest gen, inclusiv o seară de muzică lângă foc.
„Așadar vă așteptăm la Cugir în perioada 12-14 iulie pentru a ne bucura împreună de un altfel de spectacol, cel al istoriei vii!”, au transmis organizatorii.
• PROGRAM
Vineri 12 iulie 2024 esplanada Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir
Ora 21:00 – Deschiderea oficială;
– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei;
– Muzică: Cimpoierii din Transilvania;
– Parada cu torte-bulevardul pietonal Al. Sahia.
Sâmbătă 13 iulie 2024-Platoul Cetate- în grădină
Ora 09:00-12.00 – Deschiderea taberei de meşteşuguri
– Fierărie, metaloplastie, sculptură în lemn, monetärie, modelaj, țesătorie, sculptură în marmură, arc;
– Jocuri romane, mozaic, scriptoria;
– Ateliere muzicale, jocuri de societate şi jocuri de masă specifice perioadei antice.
Ora 19.00 Pregătirea pentru bătălie – prezentarea trupelor
– Prezentare echipamente și tehnică militară;
– Lupte de gladiatori: Ursus Nigrus, Ludus Apulensis;
– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei, Magna Nemesis
Ora 18.00 Tur ghidat pe acropola cetății și la necropola princiară
Ora 20.00 Bătălia pentru Singidava
Ora 21.00 Ritualul de incinerare a războinicului dac;
– Spectacol cu foc: MEDVSA;
– Concert Cimpoierii din Transilvania
Duminică 14 iulie – Platoul Cetate – în grădină
Ora 10.00 Tabără cu meșteșuguri antice și ateliere muzicale, jocuri de societate și și jocuri de masă specifice perioadei antice;
Ora 11.00 Întreceri sportive între reprezentanții asociațiilor de reconstituire istorică: tir cu arcul, trântă, aruncare lăncii, a bolovanului și altele
Ora 13.00 Închiderea festivalului
Prezentarea evenimentului și ghidajul pe acropola cetății și la necropola princiară: istoric dr. Claudiu Purdea.

Actualitate
Bărbat de 46 de ani reținut de polițiști, după ce i-a sustras unui vârstnic din Cugir un lanțișor din aur, prin metoda „îmbrățișării”
Luni, 14 iulie 2025, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Deva, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt.
În dimineața zilei de 14 iulie 2025, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către un bărbat de 72 de ani, din orașul Cugir, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras un lanț de aur.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că, în cursul zilei de 6 iulie 2025, un bărbat de 46 de ani, din municipiul Deva, l-ar fi abordat pe bărbatul de 72 de ani, în timp ce se afla pe strada Tineretului din orașul Cugir, și, prin metoda „îmbrățișării”, i-ar fi sustras un lanț de aur pe care îl purta, în valoare de 11.000 lei.
Ieri, 14 iulie 2025, polițiștii l-au identificat pe bărbatul, în vârstă de 46 de ani, pe raza județului Hunedoara, fiind, ulterior, condus de la sediul Poliției Orașului Cugir.
Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
Vă recomandăm să fiți atenți la persoanele necunoscute care adoptă o atitudine prietenoasă, să păstrați distanța și să respingeți orice apropiere fizică. De asemenea, fiți vigilenți atunci când vă aflați în locuri aglomerate, iar dacă cineva insistă să vă ofere ,,ajutor”, refuzați politicos și păstrați distanța.
Actualitate
Cartuș de calibrul 14,5 milimetri, din cel de-al Doilea Război Mondial, găsit în Poiana cu Goruni din Vinerea
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit, duminică, 13 iulie 2025, pentru asanarea muniției rămasă neexplodată în localitatea Vinerea, zona Poiana cu Goruni.
„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba intervine pentru asanarea muniției rămasă neexplodată în loc. Vinerea, zona Poiana cu Goruni. Ca urmare a misiunii pirotehnice a fost preluată de catre echipajul pirotehnic un cartuș de cal. 14.5 mm, din al Doilea Război Mondial. Forțele alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Doit tineri au fost răniți, în urma unui accident rutier petrecut pe strada Mihai Viteazul, din Cugir
Sâmbătă, 12 iulie 2025, în jurul orei 23.10, polițiștii din Cugir au fost sesizați prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe raza orașului, a avut loc un accident rutier.
Din cercetările efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a reieșit că, un tânăr de 18 ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihai Viteazul, ar fi pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un autoturism staționat.
În urma evenimentului, conducătorul auto și un tânăr de 17 ani, din Cugir, pasager în autoturism, au suferit leziuni corporale.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 10 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 7 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 9 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)