cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Zonă de agrement, parc de aventură, muzeu viu și coridor care să lege satele de munte de civilizație, printre noile proiecte propuse de Primăria Cugir

Zonă de agrement, parc de aventură, muzeu viu și coridor care să lege satele de munte de civilizație, printre noile proiecte propuse de Primăria Cugir

Publicat în 05.09.2020 la ora 19:04

Primaria Cugir pregateste noi proiecte pentru perioada 2021-2027: zonă de agrement și parc de aventură între Cugir și Vinerea, Muzeu Viu pe Cetatea „Singidava” și Crearea unui coridor care să lege satele de munte de oraş.

Sunt doar câteva investiţii pe care administrația locală cugireana dorește să le realizeze în viitor. La începutul acestei săptămâni, primarul Adrian Teban a înaintat către ADR Centru trei fișe de proiect în vederea obţinerii sprijinului financiar necesar realizării documentaţilor tehnice.

„Am pornit motoarele spre viitorul cadrul financiar multianual 2021-2027 şi ne pregătim să concepem noi proiecte europene. Știm deja majoritatea investiţiilor pe care dorim să le realizăm în următorii ani. Dacă actualele proiecte aflate în implementare vor rezolva problemele de infrastructură stradală, spitalicească și educațională, în etapa următoare ne propunem să dezvoltăm domenii care nu au fost prioritare. Deocamdată am depus la ADR Centru trei fișe de proiect, trei idei, care vor putea primi sprijin financiar în realizarea documentațiilor tehnice. Este o oportunitate oferită de Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, care va scuti bugetul local de cheltuielile necesare realizării acestor documentații” a precizat Adrian Teban.

Conform fișelor de proiect depuse la ADR, administraţia locală îşi propune să amenajeze un spațiu urban de agrement, la ieșirea din Cugir şi în Poiana cu Goruni din Vinerea, cele două urmând a fi legate printr-o rețea de piste destinate deplasării cu bicicleta, dar și alergărilor și plimbărilor.

Concret, administraţia locală vizează ca pe o suprafață de un hectar, pe maulul Râului Cugir să fie dezvoltată o bază de agrement cu profil predominant acvatic, dar şi pentru practicarea sporturilor în aer liber. În ceea ce priveşte Poiana cu Goruni, acesta ar urma să devină o Gradină Urbană cu spaţii pentru grătar, cu un parc de aventură cu toate dotările specifice pentru căţărare, trasee, tiroliene etc. Acest nou spațiu urban va răspunde nevoii și dorinței de petrecere a timpului liber a populaţiei active constituită nu numai din tineri, ci și din toți cei care iubesc mişcarea în aer curat

O altă investiție pe care conducerea administrației locale o are în plan se referă la reconstituirea-restaurarea istorică a Cetăţii Dacice „Singidava” şi la crearea unui Muzeu Viu, a unui spațiu public pe platoul de la poalele cetăţii. În acest sens ar urma să fie realizate lucrări de restaurare, precum şi de amenajare a căilor de acces, a unui centru expoziţional, a unei platforme pentru organizarea de festivaluri și evenimente.

Pentru următorul exercițiu financiar al U.E. Primarul, Adrian Teban îşi propune să aducă civilizaţia mai aproape de oamenii care trăiesc în vârf de munte și să oprească depopularea cătunele aparținătoare Cugirului. În acest scop, cele 7 cătune ar urma sa fie conectate cu localitatea printr-un coridor pe ruta: localitatea componentă Vinerea – zona rezidențială Cindeni – localități componente zona de munte.

Mentionăm că toate aceste investiţii viitoare sunt doar la faza de propunere şi că ele vizează perioada de programare 2021-2027, ceea ce înseamnă că ar putea fi puse în practică după anul 2023.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 847 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.