Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Ziua Regalității marcată ieri, 10 mai 2017, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de stat a României, a Zilei Regalității și a Zilei  Europei, în zilele de 9 și 10 mai elevii Colegiului „David Prodan’’  din Cugir  au realizat împreună cu partenerii lor educaționali  mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.

O  miniconferință istorică condusă de profesorul Nicolae Băcilă a fost inaugurată cu referate prezentate de olimpicii  istorici Ioana Banu (Premiul Special  la faza  Națională de la Buzău)  și Adrian Zinca ( premiul al II-lea la faza  Județeană).

Despre Ziua Independenței din 1877 , declarația lui Mihail Kogălniceanu ,,Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!’’ și luptele împotriva Imperiului Otoman  de la Plevna, Smârdan și  Vidin unde s-au jertfit pentru țară peste 10 mii de ostași, au vorbit colegilor elevele Larisa Pașcanu și Iulia Filimon.

Amintind de ziua de 9 mai 1945 care a marcat sfârșitul celui de al II-lea Razboi Mondial, elevii au prezentat colegilor și urmările acestui moment istoric, precum înființarea Organizației Națiunilor Unite, dar și a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) din care se va dezvolta ulterior Uniunea Europeană. La numai 5 ani după victoria Coaliției  și capitularea  Germaniei naziste, ministrul francez de externe Robert Shuman  a propus înființarea formei de cooperare politice în Europa care să înlăture un alt război între națiunile europene, au precizat prin  referate și powerpoint  Francesca Jibotean, Maria Ciobanu și Maria Caraman.

Importanța zilei  de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, ziua încoronării  primului rege al țării – Carol I, a fost amplu prezentată de Mihai David printr-o prezentare powerpoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, însemnele heraldice, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României- precum obținerea Independenței de stat dar și momentele de criză dinastică privind  regele Ferdinand și regele Mihai I.

Manifestările dedicate acestor momente istorice au cuprins  o vizită organizată la Muzeul Cugirului unde ing.Aurel Voicu a prezentat elevilor documente, hărți, obiecte din timpul celui de-al doilea Război Mondial precum baionete, cască, rucsacul de cruce roșie care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru elevi, precum  și o expoziție de carte realizată la CDI  privind războiul și Uniunea Europeană.

Despre Uniunea Europeană au prezentat referate elevi ai cercului ,,Micii istorici’’ ai Școlii Gimnaziale nr 3 din Cugir , Denisa Fleșeriu, Alexandru Chitic și Laurențiu Balaciu care  conduși de profesoara Daniela Satmari s-au documentat asupra unor date interesante despre țări din Uniunea Europeană precum Italia, Cipru, Franța. Desenele lor reprezentând steagurile țărilor europene și drapelul European au fost expuse în spațiul CDI de către  prof.doc.Tatiana Ungurianu.

Elevii Școlii Gimnaziale Ceru Băcăinți,  Mădălina Soca, Marius și  Andrei Bota, Cristian Cârţu, Alexandra și Alexandru Bota, Bogdan şi Dorin Pop, Denisa Popa,  Ionuţ Sava, Cristian Ungurianu,  Mihaela Bota, Ionela şi Cosmina Zaharie, au urmărit powerpointul  despre Uniunea Europeană prezentat de profesorii Florina Dubleș, Radu Costea, Dragoș Drăgan , Dorina Rotar și au realizat desene reprezentând drapelul European  cu 12 stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.

Celebrarea zilei a început la  Liceul Tehnologic Auto din Timișoara,  partener educațional cu CNDP Cugir, cu audiția  Imnului Regalității și al Europei, respectiv Oda bucuriei din Simfonia a IX-a  a lui Beethoven,  după care au fost susținute de către elevii Darius Bejan, Ioana Petrașcu, Ionuț Botârlă și  Robert Vinchici referatele și  powerpointul  privind semnificația triplei sărbători . Ajutați de profesoarele Manuela Doț,  Simona Chiliban și  Adriana Brebenel , elevii au răspuns la întrebările privind regalitatea și Uniunea Europeană, realizate și trimise de colegul cugirean David Mihai.

Uniți real și online cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevi și profesori au descoperit  frumusețea cercetării , a documentărilor, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând  au trăit și scris istorie !

Comisia de imagine a CNDP


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023, o experiență de împărtășire și inspirație

cugirinfo.ro

Publicat

în

După cum am prezentat într-un articol anterior, la Hotel Ramada Constanța a avut loc întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023,  un eveniment deosebit care a adus împreună cadre didactice din întreaga țară pentru a celebra și împărtăși experiențele lor în domeniul eTwinning.

A doua zi a conferinței a fost marcată de prezentările susținute cu pasiune de către ambasadorii eTwinning, printre care ne-am numărat și noi ca speakeri, Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și Corina Voicu, de la Liceul Tehnologic Aiud.

Acești ambasadori au avut ocazia să împărtășească activități și experiențe eTwinning din județul Alba, precum reviste online cu ISSN și cărți online cu ISBN, rezultate ale proiectelor eTwinning premiate la nivel național sau la Concursul „Made for Europe” faza județeană, website eTwinning Alba: https://etwinning-alba.webnode.ro/

De asemenea, au vorbit despre numeroasele webinarii și proiectele de succes care au contribuit la dezvoltarea eTwinning în județul lor.

În cadrul evenimentului, cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar au lucrat la dezvoltarea a două viitoare cursuri pentru cadrele didactice, sub umbrela eTwinning ROMÂNIA. Aceasta demonstrează angajamentul lor în promovarea educației colaborative și a metodelor inovatoare în învățământ. S-a precizat și legăturile care există între eTwinning și Erasmus și faptul că mai trebuie lucrat în aceste domenii în învățământul românesc.

Potrivit ambasadoarei Nicoletta Huștiuc, mai mult decât o simplă conferință, Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning a fost o experiență deosebită, în care participanții au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită. Ambasadorii eTwinning nu sunt doar colegi, sunt o familie care împărtășește aceeași viziune: transformarea eTwinning într-un mod de viață pentru învățământul românesc.

„Evenimentul a oferit oportunitatea unică de a împărtăși experiențe eTwinning, bune practici și de a planifica activități și acțiuni pentru viitor. Cu entuziasm, ambasadorii au discutat despre modul în care pot continua să promoveze colaborarea și cooperarea între școli, elevi și cadre didactice în întreaga țară.

Pentru mulți dintre participanți, eTwinning reprezintă viitorul învățământului românesc. Este mult mai mult decât o serie de subpuncte într-o grilă de evaluare; este despre colaborare și despre împărtășirea bucuriei de a învăța împreună. În acest context, se adresează un apel călduros tuturor cadrelor didactice să se alăture platformei eTwinning, să participe și să se implice în proiecte care aduc doar bucurii și învățare autentică.

În încheiere, evenimentul Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023 a fost o ocazie de neuitat, care a adus împreună pasionați de învățământ și eTwinning. Echipa eTwinning România a fost apreciată pentru susținerea și promovarea continuă a acestui mod de învățare colaborativ și inovator. Pentru unii dintre participanți, eTwinning este mai mult decât un proiect; este o dragoste durabilă pentru educația și colaborarea dinamică”, ne-a declarat Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnaziala Nr. 3 Cugir reprezentată la întâlnirea ambasadorilor Erasmus Romania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, Hotelul „Ramada” din Constanța a fost gazda evenimentului anual Întâlnirea Ambasadorilor Erasmus România. Această reuniune importantă a adus împreună profesioniști din domeniul educației din întreaga țară, cu un focus special pe dezvoltarea și îmbunătățirea programelor Erasmus.

Județul Alba a fost mândru să fie reprezentat în cadrul evenimentului de către doi profesori remarcabili: prof. Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și prof. Corina Voicu de la Liceul Tehnologic Aiud.

Aceste două ambasadoare Erasmus pentru sectorul Educație Școlară au adus cu ele experiența și dedicarea în promovarea învățării internaționale și a mobilității în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Programul evenimentului a fost plin de activități interesante și interactive. În prima zi, participanții au fost întâmpinați cu înregistrarea și introducerea în atmosfera evenimentului. Social Presencing Theatre și Body Mind au adus dimensiuni creative și introspective, facilitând interacțiunea și conexiunea dintre participanți.

A doua zi a fost dedicată prezentărilor ambasadorilor din rețea, actualizării și instrumentelor. De la formula „comunitate” de raportare la discuții și feedback cu privire la chestionarul VET, participanții au explorat diverse metode de învățare și schimb de experiență. Prezentările colegelor de la Connector 2023 au acoperit o gamă variată de subiecte, de la învățarea prin teatru la explorarea metodelor non-formale.

Participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici Erasmus și să discute cu seriozitate despre detaliile programului pe regiuni. Fiecare reprezentant a notat cu atenție sarcinile în calendarul comun, asigurându-se că toate aspectele importante sunt luate în considerare.

În ultima zi a evenimentului, a avut loc evaluarea întâlnirii și au fost propuse direcții clare pentru viitoarele activități online lunare. Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup, simbolizând unitatea și angajamentul comun în promovarea valorilor Erasmus+.

„Întâlnirea Anuală a Ambasadorilor Erasmus România 2023 a reprezentat o oportunitate esențială pentru profesioniștii din educație de a se conecta, împărtăși experiențe și dezvolta strategii pentru promovarea învățării internaționale și a mobilității în mediul școlar românesc. A fost un eveniment plin de inspirație și colaborare, consolidând angajamentul continuu în promovarea schimburilor educaționale de bune practici, care aduc plusvaloare învățământului romanesc”, ne-a declarat profesor Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir