Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Ziua Regalității marcată ieri, 10 mai 2017, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de stat a României, a Zilei Regalității și a Zilei  Europei, în zilele de 9 și 10 mai elevii Colegiului „David Prodan’’  din Cugir  au realizat împreună cu partenerii lor educaționali  mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.

O  miniconferință istorică condusă de profesorul Nicolae Băcilă a fost inaugurată cu referate prezentate de olimpicii  istorici Ioana Banu (Premiul Special  la faza  Națională de la Buzău)  și Adrian Zinca ( premiul al II-lea la faza  Județeană).

Despre Ziua Independenței din 1877 , declarația lui Mihail Kogălniceanu ,,Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!’’ și luptele împotriva Imperiului Otoman  de la Plevna, Smârdan și  Vidin unde s-au jertfit pentru țară peste 10 mii de ostași, au vorbit colegilor elevele Larisa Pașcanu și Iulia Filimon.

Amintind de ziua de 9 mai 1945 care a marcat sfârșitul celui de al II-lea Razboi Mondial, elevii au prezentat colegilor și urmările acestui moment istoric, precum înființarea Organizației Națiunilor Unite, dar și a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) din care se va dezvolta ulterior Uniunea Europeană. La numai 5 ani după victoria Coaliției  și capitularea  Germaniei naziste, ministrul francez de externe Robert Shuman  a propus înființarea formei de cooperare politice în Europa care să înlăture un alt război între națiunile europene, au precizat prin  referate și powerpoint  Francesca Jibotean, Maria Ciobanu și Maria Caraman.

Importanța zilei  de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, ziua încoronării  primului rege al țării – Carol I, a fost amplu prezentată de Mihai David printr-o prezentare powerpoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, însemnele heraldice, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României- precum obținerea Independenței de stat dar și momentele de criză dinastică privind  regele Ferdinand și regele Mihai I.

Manifestările dedicate acestor momente istorice au cuprins  o vizită organizată la Muzeul Cugirului unde ing.Aurel Voicu a prezentat elevilor documente, hărți, obiecte din timpul celui de-al doilea Război Mondial precum baionete, cască, rucsacul de cruce roșie care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru elevi, precum  și o expoziție de carte realizată la CDI  privind războiul și Uniunea Europeană.

Despre Uniunea Europeană au prezentat referate elevi ai cercului ,,Micii istorici’’ ai Școlii Gimnaziale nr 3 din Cugir , Denisa Fleșeriu, Alexandru Chitic și Laurențiu Balaciu care  conduși de profesoara Daniela Satmari s-au documentat asupra unor date interesante despre țări din Uniunea Europeană precum Italia, Cipru, Franța. Desenele lor reprezentând steagurile țărilor europene și drapelul European au fost expuse în spațiul CDI de către  prof.doc.Tatiana Ungurianu.

Elevii Școlii Gimnaziale Ceru Băcăinți,  Mădălina Soca, Marius și  Andrei Bota, Cristian Cârţu, Alexandra și Alexandru Bota, Bogdan şi Dorin Pop, Denisa Popa,  Ionuţ Sava, Cristian Ungurianu,  Mihaela Bota, Ionela şi Cosmina Zaharie, au urmărit powerpointul  despre Uniunea Europeană prezentat de profesorii Florina Dubleș, Radu Costea, Dragoș Drăgan , Dorina Rotar și au realizat desene reprezentând drapelul European  cu 12 stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.

Celebrarea zilei a început la  Liceul Tehnologic Auto din Timișoara,  partener educațional cu CNDP Cugir, cu audiția  Imnului Regalității și al Europei, respectiv Oda bucuriei din Simfonia a IX-a  a lui Beethoven,  după care au fost susținute de către elevii Darius Bejan, Ioana Petrașcu, Ionuț Botârlă și  Robert Vinchici referatele și  powerpointul  privind semnificația triplei sărbători . Ajutați de profesoarele Manuela Doț,  Simona Chiliban și  Adriana Brebenel , elevii au răspuns la întrebările privind regalitatea și Uniunea Europeană, realizate și trimise de colegul cugirean David Mihai.

Uniți real și online cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevi și profesori au descoperit  frumusețea cercetării , a documentărilor, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând  au trăit și scris istorie !

Comisia de imagine a CNDP


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Sprijin în ghiozdane și rechizite, pentru elevii claselor speciale de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Membrii Asociației „Implicare și dăruire Cugir 2023” împreună cu „S.C. Elco Business” (Magazin cu produse de papetărie și birotică în Cugir) și-au propus printr-un proiect caritabil să sprijine elevii claselor speciale care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale „Singidava Cugir.

Voluntari locali s-au organizat în echipe și au reușit să disribuie ghiozdane și penare complete cu rechizite pentru copiii reprezentând această categorie de elevi.

Potrivit doamnei Mihaela Bota, (voluntar în acest demers), copiii, părinții și cadrele școlare au adus mulțumiri și s-au bucurat nespus de atenția și de darurile frumoase primate din partea unor oameni deosebiți cu prilejul începutului de an școlar.

„Pentru că acțiunea este rodul muncii unei echipe, organizatorii mulțumesc partenerilor care s-au mobilizat și implicat pentru a face o bucurie unor suflete minunate. Ne-am propus ca faptele bune de acest fel să le continuăm și în perioada următoare”, a precizat Mihaela Bota.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școlile din Cugir încep anul de învățământ cu lucrări de modernizare aproape finalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Multe localuri ale instituțiilor de învățământ din Cugir au fost deja modernizate și dotate, însă în anumite situații este necesara relocarea sau comasarea activităților școlare.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare care încă mai au loc în unitățile de învățământ din Cugir, activitatea școlară va fi relocată sau comasată în clădirile care pot găzdui aceste activități.

Școala Gimnazială „I. Pervain” va organiza festivitatea de început de an la localul de sus, unde festivitatea va fi comasată cu a celeilalte locații, la ora 08.30 cu toate clasele.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir va da startul anului școlar cu festivități organizate la ora 08.30 pentru ambele cicluri, la localul de pe strada Aleea Constructorului pentru ciclul primar și gimnazial.

Ciclul primar își va desfășura orele de curs la localul de le Aleea Constructorului, iar ciclul Gimnazial la Colegiul Național David Prodan, unde vor învăța pe toată perioada lucrărilor care au loc la localul de pe str. Doinei.

La Școala Ioan Mihu – Vinerea, festivitatea începe la ora 10.00, iar orele se vor desfășura momentan la școala de pe strada Principală.

Școala Gimnazială „Singidava” va începe anul școlar cu festivități organizate începând de la ora 09.00, la localul de pe str. Alexandru Sahia doar pentru ciclul primar.

Pentru grupele de grădiniță, deschiderea este la ora 10.00, la Grădinița Prichindel.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” sunt așteptați la festivitate la ora 09.00, iar cei ai Liceului Tehnologic „I.D. Lăzărescu”, unde au loc lucrări în clădirea cu cabinetele de specialitate și la sala de sport, festivitatea de deschidere se va organiza începând cu ora 09.30.

Potrivit edilului orașului Cugir, Adrian Teban, „chiar dacă este un an complicat în contextul proceselor de modernizare, învățământul cugirean a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria sa. Peste 14 milioane de euro au fost investiți în infrastructura învățământului preșcolar, școlar și liceal”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, prezentă la Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, organizat la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

În zilele de 5 și 6 septembrie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, eveniment la care a luat parte și cugireanca, Nicoletta Huștiuc – prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.

La activitatea organizată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au participat inspectorii de proiecte europene din 6 județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu, alături de cadre didactice. Au fost invitați ca și formatori ambasadorii eTwinning din județul Alba: Nicoletta Huștiuc, Corina Voicu și Georgeta Bădău.
Prima zi a fost dedicată exemplelor de bune practici din proiectele europene.

Atelierele de formare au vizat prezentarea platformei ESEP, structura unui proiect european și colaborarea internațională.

În cea de-a doua zi participanții au lucrat în echipe și au redactat 3 proiecte internaționale ce urmează să fie implementate în anul școlar 2024-2025.

„Mulțumim, eTwinning Romania, (Mirela, Alexandra, Corina) pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și inspector Alina Miron, ISJ Alba pentru excelenta colaborare!”, a transmis prof. Nicoletta Huștiuc (Școala Gimnazială nr.3 Cugir) – ambasador eTwinning.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir