cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Ziua Regalității a fost celebrată ieri, 10 mai 2018, de elevii Colegiului Național „David Prodan” din Cugir

Ziua Regalității a fost celebrată ieri, 10 mai 2018, de elevii Colegiului Național „David Prodan” din Cugir

Publicat în 11.05.2018 la ora 12:07

La Cabinetul Documentare Informare (CDI) de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir a avut loc ieri, 10 mai 2018, un eveniment cu triplă semnificație istorică: sosirea lui Carol, Independența și Regatul, manifestare la care au luat parte elevi și cadre didactice din cadrul instituției locale de învățământ.

În această zi, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877  Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României.

Activitatea a început printr-o prezentare pawer – point despre semnificația zilei de 10 mai și despre monarhia românescă, după care a urmat un colaj de fotografii cu cei patru regi a României, alături de soțiile lor, precum și cu actuala Casa Regală românească. Cu acest prilej, elevul David Mihai din clasa a XII-a A a prezentat printr-un referat, elevilor claselor a X-a , semnificația zilei de 10 mai și rolul jucat de aceștia în istoria poporului Român.

La 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. Din 1866 până în 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României, sărbătorită cu mare bucurie de români.

La final a fost ascultat Imnul Regal ,,Trăiască Regele” și elevii au răspuns la o serie de întrebări referitoare la istoria monarhiei românești. Cadrele didactice ale colegiului, prezente la eveniment au fost reprezentate de catre profesoarele Serafina Oargă, Cristina Pătroescu și Mariana Cunțan.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 48 ori

Ziua Regalității a fost celebrată ieri, 10 mai 2018, de elevii Colegiului Național „David Prodan” din Cugir
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.