cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Ziua mondială pentru diversitate culturală, sărbătorită la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Ziua mondială pentru diversitate culturală, sărbătorită la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Publicat în 23.05.2017 la ora 18:09

21 mai a fost declarată ca fiind Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog si dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educatie, Stiință și Cultură (UNESCO), a fost marcată la Cugir  printr-un  program divers susținut de elevii mai multor școli invitați la CDI-ul Colegiului Național „David Prodan”.

Invitata surpriză a fost Martina Slabejova din  Rimavská Sobota -Slovenia, voluntară sosită în țara noastră în cadrul proiectului european „PlaNET SOEN” încheiat între E-ZAVOD din Slovenia și  Asociația ,,Alternative Sociale Millenium” din Cugir, a cărei membru fondator este  Adriana Crișan- SPAS Cugir. Însoțită de psiholog Arabela Găldău, traducătoarea în engleză, Martina și-a exprimat  plăcerea de a interacționa activ  cu  elevii cugireni, apoi a recitat în slovenă o poezie.

Spectacolul prezentat de David Mihai, a început cu recitarea de către Adrian Dache a poeziilor personale „La început de mai” și „Celor ce se iubesc”, ultima pusă pe muzică și interpretată la chitară de talentatul elev al CNDP.

Programul  a cuprins minunate cântece populare interpretate de Georgiana Bogdan (Satul meu, grădină mare!) și Jurjiu Daria Maria (Codrule, bătrânule), eleve pregătite de profesoarele Ionela Suciu și Adina Toma de la Școala Gimnazială Săliște. Maximiliana Poienar, membră a grupului ,,Mlădițe cugirene” condus  de profesoara Ionela Popa, ne-a încântat cu deosebita interpretare a cântecului ,,Mămucă, inima ta”.

După interesanta scenetă de teatru ,,Pantomimă” interpretată de Maria Caraman și Rareș Oarga, piesă care a stârnit atât amuzamentul cât și aplauzele invitaților, a urmat momentul plin de energie pregătit de Școala Magică, moment  realizat prin cântecele „Gelem ,Gelem” și „Sapiso” interpretate de fanfara „Music Form”. Cei zece tineri din  trupa pregătită de domnul Cristian Roman, au uimit asistența cu talentul lor de a cânta la trompetă, tobe, trombon, acordeon și alte instrumente muzicale. Au interpretat: Buta Alexandru, Sârb Sebastian, Chirpa Silviu, Vințan Marian, Tolan George, Roșu Gabriel, Sabău Paul, Șimon Darius, Moldovan Adrian, Roșu Ghiță.

Perechea dansatorilor Bianca Vesa și Radu Stoian au încântat apoi prin profesionalismul deja binecunoscut, interpretând două dansuri în stilurile Cha-Cha și Jive. Codruța Ivan și Andreea Ciucur au prezentat publicului două dintre creațiile grupului „Fashion-Time” de la CNDP, grup  care condus de Anca Csutka a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol  la parada  de modă E-Cool cu ţinute realizate din materiale reciclabile, paradă din  cadrul Concursului Județean „Green Fashion Show’’ desfășurat în 11 mai 2017, la Alba Iulia.

După frumoasa interpretare a piesei „I See Fire” a lui Ed Sheeran de către Denisa Trif acompaniată la chitară de colegii Darius Sbuchea și Adrian Dache, toți invitații  au servit pizza, bomboane și suc, în timp ce documentarista Tatiana Ungurianu a împărțit tuturor participanților diplome pe deplin meritate.

Pentru că  tot în 21 mai sărbătorim Sfinții Împărați Constantin și Elena, grupul „Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr.3 condus de profesoara Daniela Satmari, au discutat despre importanța acestor două personaje istorice, menționând Edictul de la Milan din anul 313, actul oficial care a adus  printre altele recunoașterea creștinismului ca religie de stat,  descoperirea crucii pe care  a fost răstignit Iisus Hristos sau   generalizarea Duminicii ca zi de repaus în Imperiul Roman începând cu anul  321. După prezentarea powerpoint, Diana Negrea, Alexandru Todescu, Mark Doszlop și colegii lor au colorat icoane care au fost apoi expuse pe panoul CDI.

Atmosfera electrizantă  a zilei de azi a fost întreținută de mascotele Roxy- Roxana Mizgar și Pikachu- Roxana Cochileț, care alături de colegii lor, Cristina Matei, Maria Codrea, Viorel Codrea, Marian Codrea și Mihai Kovacs au contribuit la excelenta desfășurare de tinere și diverse talente.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 58 ori

Ziua mondială pentru diversitate culturală, sărbătorită la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.