Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Ziua mondială pentru diversitate culturală, sărbătorită la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

21 mai a fost declarată ca fiind Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog si dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educatie, Stiință și Cultură (UNESCO), a fost marcată la Cugir  printr-un  program divers susținut de elevii mai multor școli invitați la CDI-ul Colegiului Național „David Prodan”.

Invitata surpriză a fost Martina Slabejova din  Rimavská Sobota -Slovenia, voluntară sosită în țara noastră în cadrul proiectului european „PlaNET SOEN” încheiat între E-ZAVOD din Slovenia și  Asociația ,,Alternative Sociale Millenium” din Cugir, a cărei membru fondator este  Adriana Crișan- SPAS Cugir. Însoțită de psiholog Arabela Găldău, traducătoarea în engleză, Martina și-a exprimat  plăcerea de a interacționa activ  cu  elevii cugireni, apoi a recitat în slovenă o poezie.

Spectacolul prezentat de David Mihai, a început cu recitarea de către Adrian Dache a poeziilor personale „La început de mai” și „Celor ce se iubesc”, ultima pusă pe muzică și interpretată la chitară de talentatul elev al CNDP.

Programul  a cuprins minunate cântece populare interpretate de Georgiana Bogdan (Satul meu, grădină mare!) și Jurjiu Daria Maria (Codrule, bătrânule), eleve pregătite de profesoarele Ionela Suciu și Adina Toma de la Școala Gimnazială Săliște. Maximiliana Poienar, membră a grupului ,,Mlădițe cugirene” condus  de profesoara Ionela Popa, ne-a încântat cu deosebita interpretare a cântecului ,,Mămucă, inima ta”.

După interesanta scenetă de teatru ,,Pantomimă” interpretată de Maria Caraman și Rareș Oarga, piesă care a stârnit atât amuzamentul cât și aplauzele invitaților, a urmat momentul plin de energie pregătit de Școala Magică, moment  realizat prin cântecele „Gelem ,Gelem” și „Sapiso” interpretate de fanfara „Music Form”. Cei zece tineri din  trupa pregătită de domnul Cristian Roman, au uimit asistența cu talentul lor de a cânta la trompetă, tobe, trombon, acordeon și alte instrumente muzicale. Au interpretat: Buta Alexandru, Sârb Sebastian, Chirpa Silviu, Vințan Marian, Tolan George, Roșu Gabriel, Sabău Paul, Șimon Darius, Moldovan Adrian, Roșu Ghiță.

Perechea dansatorilor Bianca Vesa și Radu Stoian au încântat apoi prin profesionalismul deja binecunoscut, interpretând două dansuri în stilurile Cha-Cha și Jive. Codruța Ivan și Andreea Ciucur au prezentat publicului două dintre creațiile grupului „Fashion-Time” de la CNDP, grup  care condus de Anca Csutka a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol  la parada  de modă E-Cool cu ţinute realizate din materiale reciclabile, paradă din  cadrul Concursului Județean „Green Fashion Show’’ desfășurat în 11 mai 2017, la Alba Iulia.

După frumoasa interpretare a piesei „I See Fire” a lui Ed Sheeran de către Denisa Trif acompaniată la chitară de colegii Darius Sbuchea și Adrian Dache, toți invitații  au servit pizza, bomboane și suc, în timp ce documentarista Tatiana Ungurianu a împărțit tuturor participanților diplome pe deplin meritate.

Pentru că  tot în 21 mai sărbătorim Sfinții Împărați Constantin și Elena, grupul „Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr.3 condus de profesoara Daniela Satmari, au discutat despre importanța acestor două personaje istorice, menționând Edictul de la Milan din anul 313, actul oficial care a adus  printre altele recunoașterea creștinismului ca religie de stat,  descoperirea crucii pe care  a fost răstignit Iisus Hristos sau   generalizarea Duminicii ca zi de repaus în Imperiul Roman începând cu anul  321. După prezentarea powerpoint, Diana Negrea, Alexandru Todescu, Mark Doszlop și colegii lor au colorat icoane care au fost apoi expuse pe panoul CDI.

Atmosfera electrizantă  a zilei de azi a fost întreținută de mascotele Roxy- Roxana Mizgar și Pikachu- Roxana Cochileț, care alături de colegii lor, Cristina Matei, Maria Codrea, Viorel Codrea, Marian Codrea și Mihai Kovacs au contribuit la excelenta desfășurare de tinere și diverse talente.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școlile din Cugir încep anul de învățământ cu lucrări de modernizare aproape finalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Multe localuri ale instituțiilor de învățământ din Cugir au fost deja modernizate și dotate, însă în anumite situații este necesara relocarea sau comasarea activităților școlare.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare care încă mai au loc în unitățile de învățământ din Cugir, activitatea școlară va fi relocată sau comasată în clădirile care pot găzdui aceste activități.

Școala Gimnazială „I. Pervain” va organiza festivitatea de început de an la localul de sus, unde festivitatea va fi comasată cu a celeilalte locații, la ora 08.30 cu toate clasele.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir va da startul anului școlar cu festivități organizate la ora 08.30 pentru ambele cicluri, la localul de pe strada Aleea Constructorului pentru ciclul primar și gimnazial.

Ciclul primar își va desfășura orele de curs la localul de le Aleea Constructorului, iar ciclul Gimnazial la Colegiul Național David Prodan, unde vor învăța pe toată perioada lucrărilor care au loc la localul de pe str. Doinei.

La Școala Ioan Mihu – Vinerea, festivitatea începe la ora 10.00, iar orele se vor desfășura momentan la școala de pe strada Principală.

Școala Gimnazială „Singidava” va începe anul școlar cu festivități organizate începând de la ora 09.00, la localul de pe str. Alexandru Sahia doar pentru ciclul primar.

Pentru grupele de grădiniță, deschiderea este la ora 10.00, la Grădinița Prichindel.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” sunt așteptați la festivitate la ora 09.00, iar cei ai Liceului Tehnologic „I.D. Lăzărescu”, unde au loc lucrări în clădirea cu cabinetele de specialitate și la sala de sport, festivitatea de deschidere se va organiza începând cu ora 09.30.

Potrivit edilului orașului Cugir, Adrian Teban, „chiar dacă este un an complicat în contextul proceselor de modernizare, învățământul cugirean a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria sa. Peste 14 milioane de euro au fost investiți în infrastructura învățământului preșcolar, școlar și liceal”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, prezentă la Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, organizat la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

În zilele de 5 și 6 septembrie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, eveniment la care a luat parte și cugireanca, Nicoletta Huștiuc – prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.

La activitatea organizată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au participat inspectorii de proiecte europene din 6 județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu, alături de cadre didactice. Au fost invitați ca și formatori ambasadorii eTwinning din județul Alba: Nicoletta Huștiuc, Corina Voicu și Georgeta Bădău.
Prima zi a fost dedicată exemplelor de bune practici din proiectele europene.

Atelierele de formare au vizat prezentarea platformei ESEP, structura unui proiect european și colaborarea internațională.

În cea de-a doua zi participanții au lucrat în echipe și au redactat 3 proiecte internaționale ce urmează să fie implementate în anul școlar 2024-2025.

„Mulțumim, eTwinning Romania, (Mirela, Alexandra, Corina) pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și inspector Alina Miron, ISJ Alba pentru excelenta colaborare!”, a transmis prof. Nicoletta Huștiuc (Școala Gimnazială nr.3 Cugir) – ambasador eTwinning.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Rotary Club „Anima Mundi” Cugir se alătură Proiectului „Rotary Susține Educația”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 9-10 septembrie 2024, Rotary Club Cugir Anima Mundi continuă tradiția de a sprijini copiii din comunitatea locală prin participarea la proiectul „Rotary Susține Educația”.

Acest proiect, inițiat cu 6 ani în urmă de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, este susținut anual de colegii din cluburile Rotary Club Alba Iulia, Rotary Club Sebeș, Rotaract Alba Iulia, Interact Alba Iulia, Interact Sebeș, RotaKids Alba Iulia și CTC STORE.

Proiectul își propune să sprijine copiii care provin din familii cu nevoi reale, oferindu-le rechizite școlare esențiale. Modalitatea prin care acest ajutor este acordat este simplă: membrii comunității sunt invitați să coperteze cărți și caiete, iar 1 leu din prețul fiecărei copertări este direcționat pentru a cumpăra rechizite copiilor care nu își permit aceste resurse de bază.

• Sprijinul comunității face diferența

Potrivit președintelui Rotary Club Cugir, dr. Radu Julian, în anii trecuți, proiectul „Rotary Susține Educația” a avut un impact pozitiv în viața zecilor de copii care au beneficiat de sprijinul oferit, multumită implicarii comunității locale ca urmare a numeroaselor acțiuni de copertare. Copiii au primit rechizite și au început școala cu un zâmbet pe buze, pregătiți pentru un nou an școlar. Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea că lipsa rechizitelor nu devine un obstacol în calea educației.

• Ce facem în acest an?

„Pe 9 și 10 septembrie, în fața Elco Business din Cugir, invităm comunitatea să se alăture din nou acestei inițiative. Fiecare copertare de cărți și caiete nu este doar un act de protejare a materialelor școlare, ci și un act de solidaritate față de copiii care au nevoie de ajutor. Un simplu leu poate face diferența între un început de an școlar dificil și unul plin de speranță pentru copiii care provin din familii defavorizate”, a transmis președintele Rotary Club Cugir.

• Un gest mic, un impact mare

În opinia lui Radu Julian, prin implicarea tuturor, fie că este vorba de membri ai cluburilor Rotary, parteneri sau simpli cetățeni, proiectul continuă să demonstreze că gesturile mici pot avea un impact uriaș.

„Încurajăm locuitorii din Cugir și din împrejurimi să participe la această acțiune, pentru a aduce împreună speranță și bucurie în viețile copiilor care au cea mai mare nevoie. Așadar, vă așteptăm cu drag pe 9 și 10 septembrie 2024, în fața Elco Business, pentru a susține educația și a contribui la un viitor mai bun pentru copiii din comunitatea noastră, copii cu nevoi reale”, este mesajul adresat oamenilor de bine de către președintele clubului cugirean, dr. Radu Julian.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir