Învăţământ - Cultură
Ziua Mondială a Radioului, celebrată de Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită anual pe 13 februarie, este un prilej de a celebra impactul acestui mediu de comunicare asupra educației, culturii și informării. In acest context UNESCO inițiază în fiecare an proiecte menite să sublinieze rolul radioului.
Participarea Școlii Gimnaziale Nr. 3 la acest proiect, în calitate de școală care derulează proiecte inițiate de UNESCO, a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru elevi, profesori, jurnaliști și întreaga comunitate de a înțelege mai bine importanța radioului și de a contribui activ la promovarea acestuia. Am implicat mulți elevi în acest proiect oferindu-le ocazia să înregistreze și să editeze emisiuni, să le difuzeze online, să ia interviuri și să redacteze un script radiofonic. Cei care sunt talentați la desen au ilustrat prin imagini aceste activități.
COORDONATORI PROIECT: CEBOTARI LUMINIȚA, TEBAN LAURA DIANA, BORZA MONALISA, SIBIȘAN NICOLETA
Prin acest proiect elevii au descoperit istoria radioului, impactul acestuia asupra societății și importanța sa în viața de zi cu zi. Totodată, vor avea ocazia să experimenteze realizarea unei emisiuni radio, interviuri, dezvoltând competențe de comunicare, lucru în echipă și creativitate.
Obiectivul proiectului a fost creșterea gradului de conștientizare asupra impactului radioului ca instrument de educație și informare.
COLABORATORI / ORGANIZATORI PROIECT: TODEA DANIELA; CRISTI JURJ; LĂPUȘAN OLIMPIU (JURNALIST); LAZĂR GABRIEL AUGUSTIN (JURNALIST); SIMU MIRCEA (JURNALIST); HERLEA ANCA, MĂRGINEAN CLAUDIU, CIOARĂ ANCA, BEC IASMINA, SZABO IONELA, JUNCAN ȘTEFANA.
„Cu curaj, emoții și creativitate și-au pus vocile la unison pentru a spune povești, a împărtăși gânduri și a aduce un strop de inspirație ascultătorilor. Emisiunea realizată la radio a fost mai mult decât un exercițiu didactic – a fost un moment de autenticitate, fiecare segment a avut amprenta entusiasmului lor. Elevii și invitații au demonstrat că radioul rămâne totuși un instrument de conectare și exprimare”, a transmis prof. Luminița Cebotari.
Constantin PREDESCU

Învăţământ - Cultură
Alexandra Luchini, elevă a Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Limba Spaniolă
Performanța și pasiunea s-au împletit dintotdeauna în povestea Alexandrei, elevă în clasa a XI-a B, profil științe ale naturii, care a ținut la rândul ei să demonstreze că determinarea și munca asiduă aduc rezultate remarcabile.
Datorită talentului său deosebit și dedicării față de studiul limbii spaniole, Alexandra este la a treia calificare la etapa națională a olimpiadei de limbă spaniolă secțiunea intensivă – o realizare deosebită care merită toată aprecierea și admirația noastră.
Încă din primii ani de liceu, Alexandra s-a evidențiat prin perseverența și dorința de a-și aprofunda cunoștințele lingvistice iar studiul limbii spaniole în cazul ei nu a fost o obligație școlară ci o adevărată pasiune, pe care a cultivat-o prin ani de lectură, exerciții constante și participarea la diverse concursuri.
Când am povestit cu Alexandra, aceasta a vorbit cu mare entuziasm atât despre experiența de la olimpiadă cât și despre întreaga călătorie întreprinsă pe tărâmul studierii acestei limbi străine atât de dragă sufletului ei. Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Spaniolă nu este deci doar o încununare a muncii sale, ci și o dovadă că talentul, atunci când este susținut de efort constant, poate depăși orice obstacol. Alexandra a demonstrat că, indiferent de profilul ales, pasiunea pentru o disciplină poate duce la performanțe înalte.
Între orele solicitante de chimie, biologie și matematică, limba spaniolă a fost pentru ea un refugiu și, totodată, o provocare pe care a acceptat-o fără ezitări. Acest succes confirmă nu doar abilitățile sale lingvistice excepționale, ci și ambiția și puterea de muncă de care dă dovadă zi de zi.
„Să ajung la etapa națională pentru al treilea an consecutiv este o onoare imensă. Acest rezultat este dovada că, prin dedicare și efort constant, orice vis poate deveni realitate. Nu a fost ușor, dar fiecare oră de pregătire m-au adus mai aproape de succes. Urmează etapa națională, o provocare pe care o privesc cu mult curaj și speranță. Știu că va fi greu, dar voi da tot ce am mai bun pentru a reprezenta cu mândrie liceul și județul nostru. Sunt pregătită să muncesc și să-mi păstrez pasiunea pentru această disciplină minunată. Nimic nu este imposibil atunci când îți urmezi visurile cu perseverență și dedicare.
Sunt extrem de recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit de la familia mea, care m-a susținut necondiționat în fiecare moment. Profesorii mei au fost adevărați mentori, ghidându-mă și ajutându-mă să-mi depășesc limitele.”
Liceul nostru se mândrește cu astfel de elevi, iar Alexandra este o inspirație pentru toți cei care doresc să-și urmeze visele și să atingă excelența în domeniul ales. Suntem siguri că va reprezenta cu mândrie și distincție colegiul la etapa națională și îi dorim mult succes în această competiție de elită!
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Adelina Șuvaina, elevă a Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie
Anul acesta, filologii de la „David Prodan” au ținut să iasă în evidență prin rezultatele remarcabile obținute, iar astăzi o să vă vorbim despre Adelina Șuvaina, o elevă de 10, un 10 obținut nu doar la clasă, ci și la etapa județeană a Olimpiadei de Filosofie. Această performanță extraordinară i-a adus, de altfel, și calificarea mult așteptată la etapa națională.
Fire optimistă, și conștiincioasă, după, cum o caracterizează, toți colegii ei, Adelina s-a îndrăgostit iremediabil după primele lecturi, după cum ea însăși ne-a mărturisit, de această materie aparent ușoară, dar care necesită, de fapt, o gândire critică foarte bine dezvoltată, o minte analitică și o perspectivă inovativă și complexă asupra conceptelor filosofice. Desi materia Filosofie se studiază doar în clasa a XII-a, metodologia permite ca elevii din clasele IX-XI să participe totuși la această olimpiadă iar Adelina a profitat din plin ce această oportunitate. Deși este doar în clasa a X-a, eleva noastră pe lângă ambiție posedă si curaj și o excepțională capacitate de sinteză, lucru care a ajutat-o enorm în cadrul probei scrise.
Aceste calități, împreună cu un efort susținut și multă disciplină, au contribuit esențial la calificarea sa în etapa națională a competiției. Am rugat-o pe Adelina să ne spună în câteva cuvinte cum a fost pentru ea toată această experiență și dacă s-a așteptat la un asemenea rezultat extraordinar – care pe noi ne-a bucurat enorm.
„Sunt foarte fericită să pot împărtăși cu voi un moment extrem de special din viața mea: anul acesta a fost pentru prima oară când am participat la Olimpiada de Filosofie, concurs la care, în etapa județeană, am obținut nota maximă și m-am calificat la faza națională- moment unic pentru mine.
La început, când m-am înscris, nu știam la ce să mă aștept. Eram plină de incertitudine și de frică, îndoindu-mă de abilitățile mele. Nu aveam nici cea mai mică idee că voi ajunge aici, dar parcă totul a fost posibil printr-o combinație de muncă, încredere și, mai ales, sprijinul celor din jur.
Îi mulțumesc din tot sufletul doamnei profesoare Oarga Serafina, care m-a ghidat cu răbdare, mi-a dat curajul să continui atunci când am avut dubii și mi-a arătat cât de important este să crezi în propriile forțe. Fără ajutorul și încrederea ei, nu aș fi ajuns până aici.
Acum, când privesc înapoi, mi se pare greu de crezut ce s-a întâmplat și cât de mult am învățat pe parcursul acestei experiențe. Și totuși, mă simt mai puternică și mai motivată ca niciodată să continui pe acest drum. Sper ca și la etapa națională să obțin un rezultat bun.”
Noi nu avem nici un dubiu, Adelina, că vei face față cu brio etapei naționale, că determinarea și conștiinciozitatea de care ai dat dovadă până acum te vor purta în continuare spre succesul pe care ți-l dorești și ne vei reprezenta cu onoare.
Felicitări și mult succes, Adelina!
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, eleve ale Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Religie
O nouă realizare remarcabilă pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, care continuă să își confirme statutul de instituție educațională de prestigiu. Două eleve din cadrul școlii au obținut rezultate excelente în cadrul etapei județene a Olimpiadei de Religie și s-au calificat pentru etapa națională a competiției.
Este vorba despre Cârjean Andreea Maria (clasa a VIII-a), care a obținut Premiul I la Olimpiada de Religie, Cultul Ortodox și Codrea Irina Rita (clasa a VIII-a), care a obținut Premiul I la Olimpiada de Religie, Cultul Greco-Catolic.
Profesorul coordonator, doamna Pascal Daniela, a fost alături de eleve pe parcursul întregii pregătiri, oferindu-le nu doar informațiile necesare, ci și sprijinul moral și motivațional pentru a obține aceste rezultate deosebite. Cu o pregătire temeinică și un devotament evident față de educația religioasă, doamna profesoară a contribuit semnificativ la succesul elevilor săi.
Rezultatele obținute de Irina și Andreea nu doar că pun în valoare talentul și dedicația acestora, dar și profundele lor cunoștințe în domeniul religios. Ele au demonstrat o înțelegere solidă a valorilor fundamentale promovate de această disciplină, reflectând astfel nu doar cunoștințe solide, ci și o formare spirituală valoroasă.
„Sincere mulțumiri dorim să adresăm și familiilor celor două eleve, care au fost un sprijin constant în procesul de pregătire, oferindu-le încurajările și resursele necesare pentru a ajunge la acest nivel de performanță. Fără susținerea și dedicarea acestora, realizările Irinei și Andreei nu ar fi fost posibile. Felicitări Codrea Irina Rita, Cârjean Andreea Maria, familiilor acestora și doamnei profesoare Pascal Daniela pentru acest rezultat extraordinar! Mult succes în etapa națională!”, este mesajul conducerii scolii.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 10 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 3 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu