Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Mondială a Diabetului 2023, desfășurată la Cugir, un real succes. Aproape o sută de persoane au luat parte la manifestare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ziua Mondiala a Diabetului a fost marcata la Cugir pentru al doilea an consecutiv, printr-o manifestare dedicata pacientilor diabetici, familiilor lor, specialitilor din domeniul medical si nu in ultimul rand, tuturor membrilor comunitatii locale.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat de catre Cabinetul Medical Individual dr. Muresan Terezia, Asociatia Implicare si Daruire Cugir 2023, Farmacia Farmex si CTC Business Solutions și s-a dorit a fi o acțiune de constientizare a impactului diabetului ca problema de sanatate publica.

La manifestare, care s-a desfasurat la Centrul Cultural din Cugir, au participat peste 90 de persoane : pacienti, membri ai familiilor acestora, personal medical (medici, farmacisti, asistenti medicali).
Mihaela Bota, mamica unui baietel cu diabet zaharat de tip I, membru fondator al Asociatiei „Implicare si Daruire Cugir 2023”, unul dintre initiatorii acestei manifestari, a deschis evenimentul, si a vorbit despre importanta unui astfel de demers, ca oportunitate de constientizare a populatiei cu privire la aceasta boala. Una dintre misiunile asociatiei, este reprezentata chiar de furnizarea de asistenta medicala si suport psihologic si emotional persoanelor care sufera de boli grave si dizabilitati, diabetul zaharat la copii fiind considerat o boala debilitanta.

Dr. Karlheinz Ludwig, medic pediatru, a vorbit despre diabetul zaharat la copii, amintind despre importanta depistarii precoce a acestei afectiuni. De asemenea, domnia sa a subliniat rolul unui stil de viata sanatos la micii pacienti (alimentatie echilibrata, miscare). La rândul său, farmacistaTatiana Petric, unul dintre partenerii organizatori ai evenimentului, a furnizat informatii pretioase legate de igiena alimentatiei la pacientul diabetic (alimente permise si nepermise, importanta hidratarii corespunzatoare). Dr. Geanina Mihu, medic primar diabet si boli de nutritie, a susținut importanta preventiei diabetului zaharat de tip II, insistand asupra factorilor de risc ai aparitiei diabetului (sedentarism, obezitate etc.).

Doamna doctor Petra Platon, medic specialist oftalmolog a evidențiat complicatiile oculare ale diabetului zaharat, care apar la pacientii diabetici cu evolutie de lunga durata a bolii. De asemenea, domnia sa a subliniat importanta screeningului oftalmologic, pe care orice pacient diabetic ar trebui sa il faca cel putin o data pe an.

Impactul psihologic pe care diabetul zaharat il are asupra pacientului si asupra familiei sale a fost adus in discutie de psiholog Ancuta Mizgai. Reteaua de suport a pacientului diabetic, in special cea bazata pe membrii familiei, trebuie construita si sprijinita cu atentie, deoarece diabetul este o boala care schimba cursul vietii tuturor.

Discutia despre diabet a fost închisă de dr. Terezia Muresan-Samoilescu, medic primar chirurg. Domnia sa a spus: „Diabetul zaharat nu ar trebui sa ajunga niciodata la chirurg, deoarece, daca se intampla acest lucru, boala a ajuns deja in stadiul de complicatii. Cele mai de temut complicatii sunt determinate de afectarea vaselor arteriale care apare la diabetici, afectare care poate determina diverse leziuni ulcerative. Acestea, la randul lor, daca sunt neglijate, pot duce inclusiv la amputatii. Am subliniat importanta autoinspectiei picioarelor, pe care fiecare pacient diabetic ar trebui sa o faca zilnic si, la cel mai mic semn de alarma ( roseata tegumentara, leziuni ulcerative) sa se adreseze medicului de familie care reprezinta “interfata” intre pacient si medicul specialist. Doresc să multumesc pentru participare, colegilor medici de familie prezenti in sala, fara de care acest “circuit terapeutic” al pacientului diabetic nu ar fi posibil. Ei sunt primii care vin in contact cu pacientul diabetic si il pot directiona catre specialist”.

In cadrul manifestarii a avut loc o tombola, ale carei premii au fost 30 de glucometre, castigatorii fiind desemnati prin tragere la sorti.

„Consider ca manifestarea a fost un succes, datorita prezentei unui numar mare de participanti, ceea ce denota necesitatea unor astfel de evenimente la nivel local. Comunitatea locala are nevoie de informatii medicale, furnizate intr- un limbaj accesibil si trebuie sa stie ca specialistii din domeniul medical au fost si vor fi mereu alaturi de pacienți”, a conchis dr. Terezia Mureșan – Samoilescu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 55 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce și-a agresat mama

cugirinfo.ro

Publicat

în

În seara zilei de sâmbtă, 20 iulie 2024, polițiștii din orașul Cugir au fost sesizați de către un bărbat, din orașul Cugir, cu privire la faptul că mama sa, în vârstă de 72 de ani, din Cugir, ar fi fost agresată de fratele său, în vârstă de 55 de ani, din Cugir.


Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul ar fi devenit violent, agresând-o pe mama sa.

Față de bărbat a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și a fost emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de mama sa.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a decis organizarea unei noi ediții a Conferinței Naționale „Profesorul Ion D. Lăzărescu, fondatorul școlii românești de teoria așcierii”, eveniment care va reuni cadre inginerești din întreaga țară.

Potrivit dr. ing. Alexandru Micaciu – președintele AGIR , manifestarea se află la a XII-a ediție  și va avea loc în luna octombrie a acestui an, la Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” din Cugir.

 „Am dorit să transmitem din timp această știre pentru a lua măsurile ce se impun în legătură cu numărul de participanți și numărul de lucrări de specialitate (scrise) ce vor fi trimise organizatorilor.

Ca de fiecare dată, vom edita o carte (tipărită) cu tema: ,,Inginerie Cugir”, fapt ce necesită măsuri pentru ca aceasta să fie scoasă la timpul poitrivit. De asemenea, vrem să fim pregătiți și cu cheltuielile financiare ce le impune organizarea acestei manifestări. Îi rugăm pe cei ce doresc să participe cu lucrări să ne contacteze pe adresa de e-mail: inginerie.cugir@yahoo.com, până pe data de 15 august 2024”, a ținut să precizeze președintele AGIR.

Personalitatea prof. univ. dr. ing. ION D. LĂZĂRESCU:

Inginer (n. 19.VII.1912, Slobozia, jud. Ialomiţa – d. 16.IV.1999, Sibiu)

Studii:

Inginer electromecanic (promoţia 1941-1942)

Doctor inginer Institutul Politehnic Bucureşti (1969)

Doctor docent în ştiinţe, Institutul Politehnic Bucureşti (1974)

Profesor universitar emerit, Institutul Politehnic din Iaşi

Profesor consultant, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Activitate:

Inginer U.M.Cugir, tehnolog şef (1941-1954)

Profesor la Şcoala Industrială Cugir (1943-1947) şi director

Profesor de specialitate la Şcoala medie tehnică de mecanică Cugir (1946-1952) Subdirector şi apoi director al acestei şcoli

Profesor asociat, Institutul de Mecanică, Cluj (1950-1954) Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (1954-1999)

Profesor dr. doc. şt., profesor emerit

Şef de catedră (din 1952), decan (din 1958)

Conducător de doctorat (din 1963)

Autor de carte tehnică, fondatorul Şcolii de Toleranţe şi Măsurători Mecanice şi a Şcolii de Aşchierea metalelor şi scule din România

Domenii de competenţă:

Tehnologia construcţiei de maşini

Teoria şi practica aşchierii şi sculelor aşchietoare

Teoria şi practica toleranţelor şi a lanţutilor de dimensiuni

Pese 250 de lucrări ştiinţifice publicate, între care 27 de cărţi de referinţă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 48 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut și fără perius, pe strada Ion Budai-Deleanu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 15 iulie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Cugir au depistat un bărbat de 48 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ioan Budai-Deleanu, din orașul Cugir, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul de 48 de ani avea permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir