Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Internațională a Rromilor – 2022, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Cugir, marcarea „Zilei Internaționale a Rromilor” a reprezintat un moment în care tinerii de etnie din comunitate au fost invitați să își etaleze activitățile care facilitează integrarerea socială și culturală cu scopul păstrării, promovării identității culturale rrome.

Organizatorul evenimentului Serviciul Public de Asistență Socială Cugir a desfășurat activități permanente în comunitățile de la nivelul Orașului Cugir în care locuiesc și cetățeni români de etnie rromă prin intermediul următoarelor servicii: Servicii de îngrijire medicală gratuită la domiciliu, servicii socio-educaționale pentru eliminarea cauzelor care generează sărăcie şi excluziune socială organizate de Centrul Comunitar Integrat Michelangelo; Servicii de bază în ceea privește igiena personală precum și servicii de informare, mediere, consiliere în domenii diverse și în relații cu diferite instituții oferite de Centru de Asistență Comunitară – Baia socială

În cadrul evenimentului organizat în data de 8 Aprilie 2022 de către Serviciul Public de Asistență Socială Cugir în parteneriat cu Orașul Cugir, Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, Centrul de Cultura „Augustin Bena” și membrii comunități de rromi de la nivelul local, au fost desfășurate activități precum: Vizionarea unei expoziții realizate de către elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir sub atenta îndrumare a prof.educ.Maria Ioniță, mediator școlar Gabriel Pienar, prof. educ.Roxana Bara, prof.educ. Mareș Bianca.

Cu acest prilej s-a realizat o incursiune în istoria rromilor de la apariția în teritoriile românești până în prezent, prezentare făcută de asistent social Cristian Roman; moment artistic realizat de elevii clasei de fanfară Fanfara Transilvania jr.din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia coordonați de către instructorul Mihai Gălan.

„Avem datoria să menționăm că „Ziua Internațională a Rromilor” nu reprezintă doar „dans, muzică și urări de ,,la mulți ani”, ci este un moment de referință în cadrul căruia putem obeserva evoluția etniei rromilor în raport cu societatea românească care are datoria morală conform realității istorice, de a susține și implementa fără prejudecăți politici publice centrate pe comunitățile de rromi”, a declarant asistentul social Cristian Roman.

• De ce 8 Aprilie?

Chelsfield, sud-estul Londrei, perioada 8-12 aprilie 1971, este localitatea unde a fost organizat primul Congresul Internațional al Rromilor. Evenimentul a presupus participarea a 23 de participanți din 14 țări la inițiativa poetului rrom Slobodan Berberski(1919-1989) născut pe teritoriul Regatului sârbilor , croaților, și slovenilor. Fiind ales și președinte în cadrul congresului împreună cu ceilalți participanți, acesta declară scopurile organizării congresului ca fiind:

-uniunea rromilor, demarare și implementare de acțuni în comunitățile de rromi, păstrarea și promovarea limbii și culturii rrome, precum și neacceptarea termenilor exonimi Tiganes, Zigeuner, Gitanos, Gipsies;
Congresul, finanțat de către guvernul indian, este întâlnirea în cadrul căreia au fost adoptate ca elemente de identitate ale grupului minoritar:

– imnul rromilor de pretutindeni „Gelem,gelem” formă menționată de către un lăutar din Bulgaria pe nume Milan Aivazov dar fără text conform unui studiu realizat de către prof. Elena Mariushiakova și prof. Vesselin Popov . Neavând un text bine definit compozitorul Jarko Jovanovic este cel care compune și propune o formă a acestuia în cadrul congresului din anul 1971, urmând a fi rescrisă o nouă formă în anul 1978 stabilită în cadrul celui de-al doilea Congres al Rromilor de la Geneva.

Drapelul rromilor prezentat oficial în Iugoslavia anilor 1971-1972 cuprinde două culori și o roată.

– albastru situat în partea superioară și reprezintă „cosmosul și libertatea”;
– verde situat în partea inferioară reprezintă „pământul acoperit cu vegetație” și „o lume fără granite”;
– roata roșie-inspirată din Chakra Ashoka element care poate genera conexiunea cu India și exprimă eterna stare specifică nomazilor;

În România Ziua Internațională a Rromilor a fost adoptată de Parlamentul României în anul 2006.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 15 mai 2024: Ziua Porților Deschise, la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir vă invită să participați la prima ediție a Zilei Porților Deschise la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus, în data de 15 mai 2024, începând cu ora 10.00.

În sediul de pe strada Victoriei, Nr. 5 (fosta alimentară Zaharia) veți avea posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu familia Lotus, formată din seniori și profesioniști DAS Cugir, putând vedea la noi acasă cum se nasc interacțiuni între generații, cum se creează produse artizanale și mai ales amintiri, într-un mediu cald, profesionist și iubitor.

Vă așteptăm, așadar, să deveniți parte a centrului Lotus și să ne bucurăm, împreună, de o zi în familie!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir