cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată la Cugir prin lansarea a 50 de baloane albastre, simpozion și un marș pe străzile principale din oraș

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată la Cugir prin lansarea a 50 de baloane albastre, simpozion și un marș pe străzile principale din oraș

Publicat în 03.04.2017 la ora 9:43

Sub genericul „Zâmbete albastre”, ieri, 2 aprilie 2017, a avut loc la Cugir  un eveniment prin care a fost marcată „Ziua Internațională a Conștientizării persoanelor care suferă de autism”.

Manifestările au debutat cu simpozionul „Metode de comunicare, intervenții terapeutice și de integrare în învățământul de masă”  coordonat de președinta Asociației „Raul Cosmin” Cugir , Rodica Catrinescu.

Printre organizatori s-au mai aflat Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir , Casa de Cultură Cugir , Colegiul Național „David Prodan” Cugir , Serviciul Public de Asistență Socială Cugir, „F.M. World România” prin sucursala Sebeș reprezentată de către director Nadia Spătariu.

Evenimentul a avut ca demers cunoașterea și promovarea drepturilor persoanelor cu autism, susținerea acestora în vederea integrării în mediul şcolar şi social, creşterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei.

Au rostit alocuțiuni: psiholog Corina Olteanu din cadrul ,,Centrului Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea”, psihopedagogul Daniela Lespezianu – ,,Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea – Cugir” , directorul Casei de Cultură Cugir prof. Rodica Florea, directorul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir – prof. Ionuț Iancu și profesor documentarist Tatiana Ungurianu de la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir.

Simpozionul s-a încheiat cu „Imnul Autismului ” – „Through My Eyes ” în interpretarea lui Scott James. După finalizarea simpozionului, cei prezenți au pornit într-un marș dedicat autismului pe traseul : Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir – Colegiul Național „David Prodan” Cugir – strada Doinei – Bulevardul Alexandru Sahia – Strada Tineretului – Strada 21 Decembrie 1989 – Casa de Cultură a orașului Cugir. Pe tot parcursul au fost împărțite trecătorilor baloane albastre și broșuri.

Manifestarea s-a încheiat în piațeta din fața Casei de Cultură Cugir unde cei prezenți îmbrăcați în tricouri albastre –culoarea oficială a autismului, au înălțat spre cer un număr de 50 de baloane albastre.

Aici, au fost prezenti copii cu autism impreuna cu parintii lor si terapeuti  veniti din Alba Iulia pentru a  fi alaturi de cugireni, precum și copii de la Asociatia ,,Zambete pentru Diana” Alba Iulia. Atmosfera artistică a fost susținută de către grupul de majorete ,,Record” din  Alba Iulia.

Georgiana din acest grup a declarat ca a venit special pentru prietenii ei, copiii cu autism din Cugir. În cadrul Asociației „Raul Cosmin” Cugir sunt înregistrate un număr de 7 persoane care suferă de autism, iar pe raza orașului mai există potrivit unor surse alte 15 -16 persoane care suferă de acest sindrom dar care nu au dorit să fie înregistrate în evidențele asociației.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 95 ori

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată la Cugir prin lansarea a 50 de baloane albastre, simpozion și un marș pe străzile principale din oraș
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.