cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Ziua de 1 martie a fost sărbătorită de elevii din Cugir la Colegiul Național „David Prodan”

Ziua de 1 martie a fost sărbătorită de elevii din Cugir la Colegiul Național „David Prodan”

Publicat în 03.03.2016 la ora 11:18

martisoare-cugir-2016Cuprinși într-o adevărată „Alianță a Primăverii” elevii Colegiului Național „David Prodan” împreună cu colegii lor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu”, Școala Gimnazială „Singidava” și cei de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir, au sărbătorit prin mai multe activități ziua 1 Martie.

Talentații elevi ai cercului „Art-Design” de la CDI-ul Colegiului Național „David Prodan”, conduși de pictorul Adrian Abrudan, au realizat „Art–Mărțișoare” în care au reprezentat cu migală și îndemânare, frumusețea anotimpului, îmbinând pictura cu Quiling-ul, artă în care s-au făcut remarcați Adelina Bucătariu, Ligia și Miriam Popa.

Elevii cercului foto „ZOOM” supravegheați de Gabriel Pădurean au realizat „foto-mărțișoare” în care au prezentat imagini mirifice ale primăverii surprinse de ei în oraș sau pe Valea Râului Mare. Deosebit de iscoditori în frumusețea naturii înconjurătoare, s-au dovedit a fi Bogdan Kromek, Rareș Oargă, Alin Ștefănescu și Oana Fulga.

„Eco-mărțișoarele” au fost realizate de elevii participanți la activitatea din cadrul proiectului „Eco-educație” realizat între Școala Gimnazială „Singidava” reprezentată de profesoarele Dorina Rotar și Stela Predescu și CDI-ul Colegiului David Prodan, reprezentat de prof. documentarist Tatiana Ungurianu.

„Micii istorici” ai Scolii Gimnaziale Nr. 3 conduși de prof. Daniela Satmari, au vizionat power point-ul „Legenda Mărțișorului” și au prezentat un scurt istoric al zilei de 1 Martie sărbătorit încă de pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era prima zi a lunii zeului Marte, zeu nu numai al războiului ci și al fertilității, dualitate regăsită în însăși culorile mărțișorului. Roșul simboliza războiul, în timp ce albul reprezenta pacea. Tot acești elevi au citit date istorice despre originea zilei de 8 Martie, Ziua internațională a femeii, menționând că prima atestare datează din 1857, când la New York, muncitoarele de la fabricile de textile ieşite în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici, au fost dispersate cu brutalitate de poliţie. Devenită și Ziua Mamei, sărbătoarea de 8 Martie este o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de mamele, soțiile și iubitele lor.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 70 ori

Ziua de 1 martie a fost sărbătorită de elevii din Cugir la Colegiul Național „David Prodan”
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.