cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Zeci de vinereni și de cugireni și-au dat întâlnire în „Poiana Pochia”, pentru a continua o tradiție ce dăinuie de peste o jumătate de veac

Zeci de vinereni și de cugireni și-au dat întâlnire în „Poiana Pochia”, pentru a continua o tradiție ce dăinuie de peste o jumătate de veac

Publicat în 03.01.2018 la ora 18:35

La început de an, pe 2 ianuarie, iubitorii de natură din Cugir și Vinerea se adună de peste o jumătate de veac, într-un cadru de o splendidă frumusețe aflat la aproape doua ore de mers pe jos, după ce treci de locurile cunoscute ca „Valea Pleșii’’ și „Valea Ghișagului’’.

Obiceiul, transformat cu timpul într-o adevărată sărbătoare, vine din localitatea Vinerea, când, a doua zi de Anul Nou, feciorii și fetele se adunau în „Poiana Pochia” din localitate, unde lumea venea cu carele cu boi, cu săniile trase de cai, cu bunătăți de tot felul și unde avea loc un original spectacol folcloric din care nu lipseau dansurile și cântecele specifice zonei.

Și de această dată, întâlnirea de la „Poiana Pochia” a reunit iubitori de natură și drumeții, care au simțit nevoia să iasă din casă pentru a se recreea în mijlocul naturii si pentru a mai reduce din caloriile acumulate în timpul sărbatorilor de Craciun. Potrivit președintelui Societății Culturale „Vinereana”, Dorin David, evenimentul reprezintă totodată, o recunoaștere adusă noului an, dar și naturii, printr-o întâlnire de recreere și de socializare în mijlocul acestor locuri atât de atractive.

Am aflat că printre înaintașii acestor frumoase inițiative s-au aflat: frații Ciucurel, Țiri – baci, Emil Muntean (senior), Filimon, frații Țimpea, Dorin David, Eml Borza, Nelu Mărginean (uliul), Traian Stroe, iar obiceiull este continuat astăzi de nume precum: Emil Nicolae Muntean (junior), Mircea Olaru, Dorin David, Ioan Cristea, Nicolae Faur, Mircea Târlea, Romulus Micu, Ioan Ferchean, preoții parohi ai celor două biserici ortodoxe din Vinerea: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă, de alți iubitori de drumeții și natură.

După cum am aflat, de la Dorin David, începând de anul viitor, la troița situată în acest loc, pe data de 2 ianuarie, se intenționează să aibă loc o slujbă de binecuvântare a Noului An, oficiată de cei doi preoți vinereni, alături de credincioșii prezenți.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 753 ori

Zeci de vinereni și de cugireni și-au dat întâlnire în „Poiana Pochia”, pentru a continua o tradiție ce dăinuie de peste o jumătate de veac
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.