cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Vizită în Lituania a unei delegaţii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Cugir, în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm

Vizită în Lituania a unei delegaţii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Cugir, în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm

Publicat în 05.06.2019 la ora 17:18

Între 25 și 30 mai s-a desfăşurat a patra întâlnire, respectiv ultima mobilitate, activitate de învăţare şi schimb de experienţă în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm, care este în derulare la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Cugir, desfăşurându-se în perioada anilor 2017-2019.

În cadrul acestei mobilităţi trei cadre didactice, Nicoleta Huștiuc, Lavinia Fleșeriu și Anișoara Filimon, care în prealabil şi-au depus candidatura de participare alături de alte cadre didactice din şcoală, au fost selectate să participe la mobilitate. A urmat o perioadă de pregătire culturală, lingvistică şi pedagogică, apoi mobilitatea în sine. Activitatea a fost mai mult decât reuşită, gazdele, respectiv partnerii din proiect din Lituania au fost cu adevărat o echipă, organizarea tuturor activităţilor demonstrând încă o dată adevărul ,,Unde-s doi puterea creşte.”

Primele zile, date fiind diferenţele orare şi zborurile cadrelor didactice din ţările partenere, România respectiv Islanda, au fost dedicate vizitelor culturale şi turistice. Au fost vizitate Castelul din Kaunas, câteva muzee, precum Muzeul Literaturii,  Muzeul Zoologic, Muzeul Oraşului Kaunas, Teatrul Muzical, Muzeul de instrumente muzicale din muzica folk.

Frumuseţile Lituaniei s-au reflectat şi în bogăţia de verdeaţă pe care am întâlnit-o peste tot, realizând ce mult adevăr se ascund în vorbele: ,,Fiecare loc are frumuseţea lui, cum fiecare loc are istoria lui.”

Activităţile au continuat zilele următoare cu vizitarea unor anumite şcoli  şi grădiniţe din Ilgakiemis şi Kaunas, unităţi partnere în cadrul proiectului Erasmus+ Earthworm. Am vizitat grădiniţa şi şcoala primară din Ilgakiemis, cea de-a patra unitate şcolară cu care suntem parteneri în cadrul acestui minunat proiect. Ne-a impresionat teatrul despre tema proiectului, realizat de către o educatoare din Ilgakiemis, scris şi pus în scenă împreună cu copii din grădiniţa parteneră. Ne-au fost prezentate locurile de joacă din curtea grădiniţei, activităţi sustenabile care au început să se desfăşoare în grădiniţă şi şcoală odată cu întoarcerea cadrelor didactice din fiecare din mobilităţile care au avut loc până în prezent în cadrul acestui Proiect de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm. Cadrele didactice din Lituania desfăşoară foarte multe activităţi în aer liber, datorită spaţiului amenajat pentru buna desfăşurare a acestor activităţi.

Ne-a uimit la fel de mult vizita la o instituţie care avea Green Flag, respectiv Steagul Verde, pentru implicarea deosebită în activităţi ecologice sustenabile. Deşi a fost o zi ploioasă, înarmate cu umbrele am vizitat mai întâi curtea imensă, organizată deosebit cu locuri de joacă şi instrumente muzicale eco, de la bucătăria realizată din paleţi până la tiroliana, masa de şah  şi căsuţa bibliotecă ce se aflau în curtea grădiniţei. Directoarea grădiniţei ne-a povestit cum a reuşir să realizeze o aşa minunată instituţie, cu implicarea deosebită a părinţilor, idei de pe pinterest şi ajutor de la comunitatea locală.

Am vizitat deasemenea două grădiniţe care lucrează în sistem Waldorf, insituţii care erau construite în formă de cerc, asemănătoare unui cort, cu pereţi izolaţi cu lemn şi pâslă, sobă cu lemne şi lumina venind din geamul din mijlocul cortului, sus. Acolo copiii dorm de amiazăfiecare în hamacul său sau chiar pe jos în saci de dormit. Este un sistem care îi face pe copii să trăiască în mijlocul naturii, să încerce să se descurce singuri, unde atunci când, de exemplu, un copl realizează un desen, nu e neapărată nevoie să fie lăudat şi unde nu există critici. Învăţarea se bazează oarecum pe colaborare, comunicare, ajutorare, dar în special pe învăţarea prin descoperire şi disiplinare pozitivă.

Un alt punct forte al activităţii de învăţare C4 desfăşurată în Lituania a fost Conferinţa Internaţională despre sustenabilitatea culturală, socială, economică şi ecologică desfăşurată la Casa de Cultură din Ilgakiemis pe durata unei zile lucrătoare, unde alături de cadrele didactice implicate în proeict din Islanda, Lituania şi România au participat reprezentanţi ai părinţilor, comunităţii locale, repreyentanţii învăţământului preprimar din districtul Kauno, profesori doctori de la Universitatea Magnus din Kaunas şi directori de insituţii preşcolare distinse cu Green Flag. S-a discutat despre importanţa desfăşurării unor activiăţi sustenabile şi cum acestea au început să ia amploare în Lituania. Profesoarele universitare au amintit despre sitemul Reggio Emilia, iar una dintre directoare a subliniat importanţa existenţei unei comuniuni între copil şi mediu înconjurător, existând la cei cazuri de lucru cu copii cu deficienţe de învăţare, dar lucrând după un sistem cu deosebit de multe acitvăţi în natură, chiar şi în vacanţă, au fost rezultate vizibile, fapt ce i-a determinat pe profesori să continue lucrul şi cercetări în acest domeniu.

Nu a lispsit nici întâlnirea transnaţională care a avut loc la Şcoala parteneră din Ilgakiemis, acţiune care de altfel a vizat discuţii despre bunul mers al activităţii în cadrul acestei mobilităţi şi punerea la punct a programului pentru următoarea şi ultima reuniune transnaţională a coordonatorilor de proiect care va avea loc luna viitoare la Bruxelles.

Întreaga activitate s-a încheiat într-un cadru festiv, unde au fost înmânate certificare de participare Erasmus+ echipelor partenere în cadrul acestui proiect minunat.

Proiectul “Earthworm” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Prof. Nicoletta Huştiuc,
coordonator proiect Erasmus+KA2 Earthworm

Acest articol a fost citit de 400 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.