cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Victimele Holocaustului, comemorate la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

Victimele Holocaustului, comemorate la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

Publicat în 17.10.2015 la ora 12:30

Colegiu-ID-Lazarescu-CugirSala de Festivităţi a Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir a găzduit vineri, 9 octombrie 2015, sub genericul: „Holocaust – lecţie asumată, dar uitată!”, o manifestare realizată printr-un grupaj de activităţi dedicate comemorării Holocaustului şi prevenirii crimelor împotriva umanităţii.

La eveniment au participat elevi şi cadre didactice din cadrul colegiului, dar şi elevi invitaţi de la Şcoala Gimnazială  nr. 3 din Cugir, în frunte cu profesoara coordonator  Daniela Satmari. În cadrul programului, organizat de profesorii Gabriela Urs şi Ionuţ Iancu, au fost prezentate teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetăţeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăţi xenofobe şi rasiale trebuie să-l înveţe încă de pe băncile şcolii. La întrebări precum: „Holocaustul este o problemă a creştinilor sau evreilor sau este o problemă a umanităţii?”, „Lumea contemporană cunoaşte manifestări antirasiste, rasiste şi xenofobe?”, elevii au fost îndemnaţi la cercetare, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori.
Prin referate precum: „Documentele holocaustului folosite în arta cinematografică, „Evreii şi viaţa în lagăre”, „Cobaii lui Mengele”, au expus cu maturitate aceste sensibile teme, elevii Şcolii Gimnaziale nr. 3 Cugir: Alexandru Cebotari, Luana Bel, Ioana Călăriu, Andreea Criţan, Diana Lazăr, Andra Cetean, Ariana Lazăr, Denisa Herlea, Ionela Sandu, Denisa Trif. Lor li s-au alăturat Alexandru Simina, Robert Dicu, Darius Lupuţiu şi Mihai Goţea (Colegiul „I.D.Lăzărescu” Cugir), care au vorbit despre tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. La finalul manifestării a luat cuvântul viceprimarul Cugirului, prof Horia Rotche, care a apreciat dezbaterea drept o lecţie importantă de istorie, menită să aducă aminte de un capitol tulburător, care n-are voie să se mai repete şi pe care tânăra generaţie trebuie să-l cunoască.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 283 ori

Victimele Holocaustului, comemorate la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Un Comentariu la Victimele Holocaustului, comemorate la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

  1. msa Răspunde

    18.10.2015 la 19:54

    gotea =)))

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.