cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Urmând cu sfințenie tradiția veche de peste 70 de ani, astăzi a fost rândul Păștenilor din Vinerea să ducă pâinea și vinul în biserică pentru sfințirea acestora la Slujba de Înviere

Urmând cu sfințenie tradiția veche de peste 70 de ani, astăzi a fost rândul Păștenilor din Vinerea să ducă pâinea și vinul în biserică pentru sfințirea acestora la Slujba de Înviere

Publicat în 13.04.2017 la ora 13:18

Obiceiul „Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc în fiecare an, în Joia Mare, a doua zi după ce aceeaşi manifestare se desfăşoară în orașul Cugir.

În acest an, au fost prezenți 37 de „pășteni” din localitatea Vinerea care s-au organizat la casa pășteanului Gheorghe Oltean, pregătind  cele necesare pentru Sfintele „Paști”:  ciubere, lumânări, desagi, vin şi pâine pentru Noaptea Învierii Mântuitorului.

Evenimentul a început joi dimineața. la ora 8.00, când păștenii s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Vinerea, pentru organizarea procesiunii dedicate sărbătorii. Apoi, cu pășteni în faţă, care duc steagul național, al Uniunii Europene și praporii, alaiul de mireni, împreună cu preoţii au pornit spre casa celui mai gospodar localnic, gazda sărbătorii de anul acesta- Gheorghe Oltean.

La casa pășteanului, preoții au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care vor fi oferite în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți la slujbă. Ulterior,  s-au întors în aceeaşi procesiune la biserică, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului, susţinută de cei doi preoți din Vinerea:  părinții parohi:  Mircea Moșneag – Biserica ,,Sf. Nicolae”  și Adrian Cebotari – Biserica ,,Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Alaiul spre biserică a pornit într-o ordine strictă, care dăinuie încă de la primul eveniment petrecut în1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de “păştenele”, care poartă ciuberele împodobit cu flori.

După ce slujba a luat sfârşit, la ieșirea din biserică,fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac, o lumânare şi un câte un pahar de vin, spre pomenirea celor decedați. La manifestarea de astăzi au participat Președintele Consiliului județean Alba, Ioan Dumitrel, vicepreședintele  Dumitru Fulea, primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui, administratorul public Marius Jibotean, consilierul județean Dan Cherecheș, președintele Asociației Pro Cugir Aurel Voicu, Dorin Dvid – președintele Societății Culturale ,,Vinereana”.  Obiceiul Păştenilor de la Vinerea continuă în zilele următoare după următorul program:

Vinerea Paştilor, 14 aprilie:

– ora 18.00 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii;

Duminica Paştilor,  16 aprilie:

– ora 03.00 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos,  Împărţitul Paştilor;

Duminica Tomii,  23 mai – Ospățul  Păştenilor.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 536 ori

Urmând cu sfințenie tradiția veche de peste 70 de ani, astăzi a fost rândul Păștenilor din Vinerea să ducă pâinea și vinul în biserică pentru sfințirea acestora la Slujba de Înviere
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.