cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Cugireni » Un cugirean stabilit în Statele Unite a creat de Centenarul Marii Unirii un „Kurtos Kalacs” tricolor

Un cugirean stabilit în Statele Unite a creat de Centenarul Marii Unirii un „Kurtos Kalacs” tricolor

Publicat în 06.12.2018 la ora 21:31

Românii de pretutindeni au sărbătorit sâmbătă, 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri. În toate judeţele din ţară, precum și în străinătate au fost organizate o serie de manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie.

Nici românii din New York nu s-au lăsat mai prejos și au sărbătorit într-un mod cu totul inedit. Radu Sîrbu, cugireanul stabilit în State de mai bine de 16 ani și cunoscut tuturor pentru Kurtos Kalacs-ul delicios cu care a cucerit pe americani, a creat un produs special pentru Ziua Națională: un colac îmbrăcat în tricolorul românesc.

“Kurtos Kalacs-ul nostru îmbrăcat în tricolorul românesc s-a născut pe 1 Decembrie din dorința noastră de a ne simți aproape și prezenți la sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Am sărbătorit împreună cu comunitatea romăneasca de aici din NY și a fost produsul favorit al evenimentului. Am fost surprinși și recunoscători pentru miile de distribuiri ale pozei celebre cu kurtos-ul în tricolor și vrem să precizăm că l-am creat din dragoste pentru ceea ce facem, dor de țară și doar cu intenții pozitive”, a spus Radu.

Fotografia cu Kurtos Kalac-ul dedicat Centenarului a devenit virală pe rețelele de socializare și a strâns zeci de mii de share-uri și aprecieri, dar foarte puțini sunt cei care știu că imaginea este reală și cine este autorul ineditului colac secuiesc.

De asemenea, Radu a apărut și în videoclipul realizat de Mircea Bravo în Statele Unite ale Americii, unde vorbește despre viața de acolo, despre comunitatea de români și bineînțeles despre faimosul Kurtos Kalacs.

Radu Sîrbu este din Cugir şi a dus aroma şi gustul colacului cu nucă, din inima Transilvaniei până în metropola americană New York. I-a adăugat migdale, ciocolată sau nucă de cocos şi i-a înnebunit pe new yorkezi.

Întregul proces prin care Radu prepară kurtos-ul este urmărit cu mare interes şi curiozitate de toţi clienţii săi. Ideea i-a venit  după ce, în anul 2002, a părăsit Cugirul şi a emigrat în America. “Lucrez ca şofer pentru Sotheby’s International Realty de 12 ani, una dintre cele mai prestigioase firme de imobiliare din lume, de luni până vineri şi fiind liber weekend-urile, m-am gândit că aş putea avea ceva pe lângă job”, povesteşte Radu.

Mai era cineva care făcea kurtos în New York, dar când românul l-a gustat, şi-a spus că nu aşa se face: “Bunica mea îmi făcea mie şi verişorilor mei kurtosi deasupra unei găleţi în care bunicul în prealabil făcea cărbuni. Şi atunci am decis să pornesc afacearea cu kurtosi.”

A investit într-un cuptor cu butelie pe gaz, făcut la comanda în State pe care îl foloseşte şi în prezent. A cumpărat mese, tăvi, o camionetă unde pune tot ce ţine de kurtosi şi a început să caute evenimente cu specific românesc sau maghiar. Aşa s-a fondat firma Twister Cake.

Soţia lui, Diana (clujeancă ), îl ajută pe partea de web şi marketing, ea având master în web design .

Americanii sunt înnebuniţi după kurtosi: “Sunt persoane care vin în fiecare weekend. Multă lume întreabă ce e… şi când le zic Transilvania, România, fac ochii mari!”

De trei ani, priceputul cugirean prepară şi o delicatesă specială: conuri kurtos cu îngheţată. Delicioasa spirală din cocă umplută cu diverse tipuri de îngheţată merge foarte bine, iar la standul românului este tot timpul coada cea mai lungă.

STATELE UNITE ALE ROMÂNILOR – PARTEA I: NEW YORK CITY

STATELE UNITE ALE ROMÂNILOR – PARTEA I: NEW YORK CITY

Publicată de Mircea Bravo pe Vineri, 30 noiembrie 2018

Acest articol a fost citit de 438 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.