Actualitate
Teodor Atanasiu și-a lansat la Alba Iulia o carte și o dorință: „Angajăm un vizionar”!
Fostul ministru liberal al Apărării, cugireanul Teodor Atanasiu, este prezent astăzi, 17 septembrie 2022, la Alba Iulia pentru a-și lansa volumul biografic „Amintirile unui fost ministru al Apărării – Angajăm un vizionar” (Editura Evenimentul și Capital) în cadrul Târgului de carte Alba Transilvana.
De ce această carte? „Am scris aceste rânduri pentru fetele mele și pentru toți tinerii din această țară. Am vrut să știe”, transmite autorul.
După o lungă perioadă în care a preferat să stea departe de lumina reflectoarelor – deși asta nu a însemnat că a stat departe și de jocurile de putere și de deciziile luate în interiorul Partidului Național Liberal, Teodor Atanasiu iese la rampă cu o carte în care explică, prin prismă personală, o serie de evenimente la care a luat parte, de la Revoluția din 1990, care l-a prins în postura de inginer la Uzina Mecanică Cugir, și până la demisia din funcția de ministru al Apărării, în septembrie 2006, după conflictul deschis cu președintele de atunci Traian Băsescu și cu Adriana Săftoiu, moment descris pe larg în capitolul „Execuția”.
Amintirile lui Teodor Atanasiu pornesc din orașul natal Cugir, acolo unde a recreat, în februarie 1990, Partidul Național Liberal. În carte puteți regăsi aprecieri despre involuția post-decembristă a Uzinei Mecanice Cugir, a Uzinei de Armament, despre cauzele care au condus la decăderea acestora, în contextul național și internațional de după 1990.
Momente cheie din viața politică post-decembristă a României sunt explicate într-un limbaj ușor accesibil tinerilor: „În 20 mai 1990, în Duminica orbului, au avut loc primele alegeri prezidențiale libere din România. Aveam de ales între trei candidați: Ion Iliescu, Radu Câmpeanu și Ioan Rațiu. Iliescu era un fost lider comunist căzut în dizgrația conducătorului, ajuns președinte interimar al republicii și președinte al Frontului Salvării Naționale – vehiculul construit de puciștii care au dat lovitura de stat pentru a conduce România. (…) În democrația iliesciană, liderul de sindicat al minerilor din Valea Jiului este mai puternic decât Procurorul General al republicii, iar justiția se face în stradă, nu în sălile de judecată”.
”Convenția Democratică a promis românilor o reformă din temelii a statului român, dar le-a dat puțină reformă și mult haos. În loc de instalarea celor douăzeci de mii de specialiști promiși în funcțiile publice importante, a avut loc prima mare politizare a funcțiilor publice din România. Funcțiile de directori de întreprinderi de stat sau de instituții publice nu s-au ocupat pe baza CV-urilor, ci pe baza carnetelor de partid. Țărăniștii vor rămâne în istorie cu prima politizare postcomunistă, pe care au copiat-o apoi toate partidele care s-au succedat la putere la noi în țară”, descrie autorul.
La congresul Partidului Național Liberal din mai 1997 a fost un singur candidat la președinția partidului: Mircea Ionescu Quintus. „Mulți liberali recunoșteau că partidul îi datorează lui Viorel Cataramă renașterea sa, dar puțini își doreau să apară în poză alături de el și aproape toți preferau alăturarea de Valeriu Stoica”.
Despre alegerile în care a fost ales Valeriu Stoica președinte, în 2001, Atanasiu spune că „a fost ultimul congres la care participanții veniți din toate județele țării nu au fost supravegheați de șefii lor când își exercitau dreptul de vot și nu aveau listuțe pregătite pentru a nu greși votul. Unii spun că a urmat o maturizare a partidului și o creștere a eficienței, dar mie mi-e dor de acele timpuri în care nu trebuia să fii obedient conducerii pentru a fi ales de delegații naționali în fruntea partidului. Eram tot mai puțin un club de dezbatere și tot mai mult un partid tradițional. Eram tot mai bine organizați și tot mai puțin «altfel» decât celelalte partide. Am crescut mult numeric și am devenit tot mai puțin elitiști. Se spunea că ne maturizăm ca partid. (…) Sunt nevoit să consemnez ziua de 23 august 2002, zi în care a murit ideea de Club liberal și PNL s-a transformat într-un tradițional partid politic românesc. Conducerea colectivă a fost dată uitării, sacrificată pe altarul pragmatismului politic”, spune autorul.
Traian Băsescu are parte de un întreg capitol, denumit „Blestemul”, în care autorul îl conturează scurt și la obiect: „Băsescu are o inteligență nativă ușor șlefuită de școlile comuniste, care se suprapune peste o lipsă de caracter greu de egalat. Omul minte fără să clipească sau să roșească și râde primul de propriile glume. Nu crede într-o ierarhie a valorilor și nu are nicio problemă să susțină astăzi o cauză pe care ieri o blama”. Atanasiu ne spune că, „ajuns la maturitate, statul paralel a scăpat din mâna lui Traian Băsescu și a început să joace după propriile reguli”.
Pe tot parcursul cărții, fostul ministru şi parlamentar liberal denunţă în mod deschis absenţa aparatului critic al majorităţii liderilor politici, obsesia lor de a se înconjura de nulităţi, mediocri şi oameni fără viziune în detrimentul celor care merită cu adevărat. De aici şi titlul cărţii, inspirat din epilogul ei.

Actualitate
Plantare de stejari roșii în Poiana cu Goruni din Vinerea, în cadrul acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”
Astăzi, 18 martie, în Poiana cu Goruni din Vinerea a avut loc o nouă etapă a acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”, inițiată de Primăria Orașului Cugir, cu sprijinul Ocolului Silvic „Sâpcea” și al Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” din Vinerea.
În cadrul acestei activități, au fost plantați 32 de puieți de stejar roșu, completând astfel arborii uscați din plantările anterioare. Stejarii roșii, recunoscuți pentru frumusețea și rezistența lor, au fost aleși ca simbol al continuității, al forței și al legilor dintre generații.
Actualitate
Două obiecte mai puțin obișnuite, dar relevante pentru istoria locală, au intrat în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir
Recent, în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir au intrat două obiecte mai puțin obișnuite, dar care prezintă relevanță pentru istoria locală.
Este vorba de o tăblie de ușă și o fereastră (luminator) ce provin de la o clădire erarială aflată în cartierul Scăunel, o zonă aparte a orașului Cugir unde au fost așezați coloniștii aduși pentru Forja imperială (Eisenwek).
Acolo unde pensula nu a ajuns se mai poate observa vopseaua originală de culoare verde, folosită pentru cornișa și ferestrele clădirilor statului în perioada dublei monarhii.
Numărul casei (montat acum pe suprafața ușii) a fost realizat în perioada (1925-1948) în care fabricile din localitate făceau parte din consorțiul Uzinele Metalurgice Copșa Mică-Cugir, de unde și acronimul CMC.
„Mulțumim familiei Dincu pentru donație și vă încurajăm și pe dumneavoastră, ceilalți cititori ai acestei postări să ne vizitați!”, au transmis reprezentanții Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir.
Actualitate
Cetățean italian, administrator la o firmă de transporturi rutiere cu sediul în Cugir, condamnat la închisoare cu executare
Un cetățean italian care a desfășurat afaceri de transporturi rutiere în România, prin intermediul unei societăți comerciale înregistrate în orașul Cugir, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru o evaziune fiscală „uriașă” de 6.390 de lei. Bărbatul este recidivist și nu s-a prezentat la niciun termen în cazul procesului de evaziune fiscală.
Potrivit anchetei, „faptele inculpatului constând în aceea că în perioada 01.01.2016-14.02.2018, în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile realizate, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în valoare de 6.390 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală (3 acte materiale, corespunzătoare situaţiilor financiare şi declaraţiilor fiscale aferente anilor 2016, 2017 şi 2018)”.
Anchetatorii au susținut că, pentru fiecare din cei trei ani (2016, 2017, 2018), inculpatul (Pompeo Bressan), în calitate de administrator al societății, nu a evidenţiat veniturile obţinute în situaţiile financiare ale societăţii şi nici nu a depus declaraţiile fiscale aferente. Italianul a fost citat la adresa cunoscută din Italia, a primit personal citaţia pentru a se prezenta la instanța de judecată din România, însoţită de formularul de solicitare a judecării cauzei în lipsă, precum şi informaţii privind posibilitatea acestuia de a solicita judecarea cauzei în procedura simplificată. Acesta nu a formulat asemenea solicitări şi nici nu a comunicat o adresă de pe teritoriul României unde să fie citat.
Potrivit raportului de constatare, întocmit de către specialistul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, s-a stabilit că pentru perioada 09.07.2015 – 28.02.2018, prejudiciul cauzat bugetului de stat de către inculpat a fost în sumă de 6.390 lei (3.726 lei – impozit pe profit, 1.780 lei T.V.A., respectiv 884 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), constând în aceea că nu a înregistrat în contabilitate venituri realizate în valoare de 23.287,44 lei, aferente anului 2016, venituri realizate în valoare de 59.324,53 lei, aferente anului 2017, respectiv venituri realizate în valoare de 29.470 lei, aferente anului 2018.
„Instanţa reţine că inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nivelul prejudiciului creat nu este unul foarte ridicat – de 6.390 lei, iar modul de operare nu este complex. Cu toate acestea, inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei, deşi a fost legal citat, nu a încercat acoperirea nici măcar parţială a prejudiciului şi nu a depus niciun efort pentru înlăturarea consecinţelor faptei sale. Prin raportare la cele prezentate, respectiv urmarea concretă a infracţiunii, atitudinea inculpatului, circumstanțele reale și personale reținute, respectiv antecedentele penale, instanța îl va condamna la o pedeapsă situată la nivelul minimului special al pedepsei – respectiv 2 ani de închisoare”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, din 27 februarie 2024.
Acesta este recidivist, fiind condamnat definitiv în 19 decembrie 2018, la 2 ani de închisoare cu suspendare, de o instanță din Oradea. Tribunalul Alba a constatat că cele două infracțiuni au fost comise în stare de concurs real, a dispus contopirea acestora și a aplicat pedeapsa rezultantă 2 ani şi 8 luni de închisoare. ”Instanţa constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei munci în folosul comunităţii, fapt pentru care singura posibilitate legală este executarea în regim de detenţie”, a mai hotărât magistratul. Italianul va trebui să plătească debitul principal în valoare de 6.390 de lei, precum și accesorii în sumă de 4.176 de lei.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 10 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 3 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu