cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Sute de salariați de la Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir beneficiază de prevederile ordonanței de urgență care modifică Legea Pensiilor

Sute de salariați de la Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir beneficiază de prevederile ordonanței de urgență care modifică Legea Pensiilor

Publicat în 16.07.2020 la ora 14:50

Salariații din industria de armament vor beneficia de recunoașterea condițiilor speciale de muncă și de flexibilizarea vârstei de pensionare, potrivit ordonanţe aprobate săptămâna trecută de Guvernul României.

Ordonanța de urgență modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care salariații pot să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în următoarele activități: cele referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; – fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii; locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; – operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;

Potrivit ordonanței de urgență, aceste activități sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, având în vedere că sunt desfășurate în domeniul riscului de nivel maxim, angajații fiind expuși la pulberi silicogene, zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecințe asupra stării lor de sănătate.

Documentul aprobat mai prevede ca perioada desfășurată în activitățile menționate, anterior datei de 1 aprilie 2001, în locurile de muncă care potrivit legislației anterioare erau încadrate în grupa I de muncă, să fie asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă.

Potrivit administratorului special de la Societatea Uzina Mecanica Cugir, ing. Emil Muntean, foștii angajati si angajatii  U.M.Cugir  și ai Fabricii de Arme aflați în litigiu cu aceste unități închid procesele, cu decizie favorabilă, invocând textul ordonanței care produce efecte imediate.

„Fostii angajați vor solicita Casei Județene de Pensii Alba, recalcularea pensiei în concordanță cu ordonanța de guvern. Dacă se va solicita de cătr Casa de Pensii adeverință de la angajaor privind încadrarea in condițiile specificate de ordonanță, cele două unități, UMC si  Fabrica de Arme vor elibera un document machetă care urmează să fie pregatit cu serviciile de personal”, a precizat administratorul special.

Noile prevederile se aplică, la cerere, și persoanelor care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, drepturile de pensie recalculate fiind acordate cu luna următoare depunerii cererii.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 6340 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.