cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Sute de credincioși au participat la slujbele de Bobotează oficiate în cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir

Sute de credincioși au participat la slujbele de Bobotează oficiate în cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir

Publicat în 06.01.2018 la ora 18:47

Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie 2018.

După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu, enoriașii, mulţi dintre ei însoţiţi de copii au asistat la slujba de sfinţire a apei desfășurată pe platoul din fața bisericii. Apoi, fiecare creştin a primit botezul, după care şi-au umplut vasele cu apă sfințită din cei cinci recipienţi, (conţinând peste 2000 litri de apă), aşezaţi pe scările din faţa bisericii.

Potrivit tradiţiei ortodoxe,  apa sfinţită la Bobotează, aşa numita „Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.

După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfinșită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții.

La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anafora; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca intărire spre nădejdea pocăinței, a mangaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”

Facebook 

Acest articol a fost citit de 126 ori

Sute de credincioși au participat la slujbele de Bobotează oficiate în cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.