cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Sute de credincioși au participat astăzi, 1 aprilie 2018, la Slujbele de Florii oficiate la Bisericile din orașul Cugir

Sute de credincioși au participat astăzi, 1 aprilie 2018, la Slujbele de Florii oficiate la Bisericile din orașul Cugir

Publicat în 01.04.2018 la ora 17:28

Sute de credinciosi, mulți dintre ei îmbrăcați în haine tradiționale, au luat parte astăzi, 1 aprilie 2018, la sărbătoarea Floriilor, eveniment ce se petrece cu o săptămână înaintea marelui praznic al Învierii Domnului.

Cei mai numeroși dinte ei (peste 400) au fost prezenți, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, unde au participat la Sfânta Liturghie sărșită cu acest prilej, de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălțeanu.

La finalul serviciului divin,  credincioșii au plecat acasă cu ramuri de salcie sfințițe, care conform tradiției îi proteează de rău pe parcursul întregului an.

Cu ele își împodobesc icoanele, ușile și ferestrele caselor. Creştinii serbează Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin şi de finic.

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte. Cu o săptămână înainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, înconjurat de cei 12 apostoli. Mulţimea, recunoscându-l ca pe adevăratul Mântuitor, l-a întâmpinat cu ramuri de finic şi cântări de bucurie. Iisus şi-a pregătit singur intrarea ca să fie recunoscut ca fiind Mesia, iar când l-au văzut, oamenii au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.”

Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot, obicei care aminteşte de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, când a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de măslin, crenguţe de palmier sau cu flori.

Crenguţele de salcie vor fi împărţite credincioşilor ce au participat la slujba de Florii, care le vor duce acasă şi le vor pune la icoane, la geamuri, la uşi şi la porţi, pentru a le apăra casele de rele şi necazuri. Sărbătoarea de Florii înseamnă şi a doua “dezlegarea la peşte”, după cea de la Buna Vestire, pentru cei care ţin post.

Ziua de Florii reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor.Din seara de duminică, bisericile încep slujbele speciale ale Săptămânii Mari, numite denii. În aceste slujbe pot fi regăsite toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 197 ori

Sute de credincioși au participat astăzi, 1 aprilie 2018, la Slujbele de Florii oficiate la Bisericile din orașul Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.