cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Din judeţ » Strigătul de luptă din Cetatea Craivii se aude, ca o provocare, până în Singidava, la Cugir

Strigătul de luptă din Cetatea Craivii se aude, ca o provocare, până în Singidava, la Cugir

Publicat în 15.06.2013 la ora 21:16

În aşteptarea Festivalului Cetăţilor Dacice primarul comunei Cricău, Emil Lupşan, prezent ieri în conferinţa de presă a liberalilor albaiulieni, a anunţat organizarea celei de-a 7-a ediţii a “Festivalului Cetăţilor Dacice”, la Cricău, după ce anul trecut echipa de sub Piatra Craivei s-a luptat să aducă această manifestare înapoi acasă, de la Cetatea de Baltă.

festival cetati dacice cugirPovestea Festivalului Cetăţilor Dacice (o marcâ înregistrată acum) a început în anul 2006, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba,  un eveniment cultural-sportiv prin care se doreşte punerea în valoare a tradiţiilor moştenite de la strămoşii noştri, care au fost perpetuate până în zilele noastre. A fost o idee a unui consilier local din Cricău, Gheorghe Rus, care susţinea că are cunoştinţă de izvoare istorice care atestă faptul că acolo sus, la Cetatea Craivii, a fost dus capul lui Decebal, după ce a fost decapitat la Sarmisegetuza, spune primarul din Cricău, Emil Lupşan.
Şase ani la rând, echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului  – Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori – s-au întrecut în probe pline de culoare şi umor, denumite „Întrecerile Dacice”, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului. Cricăul a câştigat acest drept de patru ori iar Cetatea de Baltă, de două ori. Primarul din Cricău a declarat ieri că, pentru a da şansa tuturor localităţilor participante de a găzdui acest festival, de anul acesta s-ar putea opta pentru o tragere la sorţi, la finalul festivalului. Emil Lupşan a spus că echipa de la Cugir şi-a exprimat intenţia în repetate rânduri de a găzdui acest festival însă nu i-a putut învinge pe luptătorii de la Cricău, în luptă dreaptă. În acest context, primarul Lupşan a lansat o nouă provocare echipei din Cugir, în numele luptătorilor din Cricău, recomandându-le să se pregătească bine dacă vor să învingă în lupte şi să găzduiască următoarea ediţie a festivalului. “Piatra Craivii a fost arsă de două ori dar nu a fost cucerită niciodată” a spus primarul din Cricău.
Comuna Cricău va găzdui în zilele de 22-23 iunie cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, de Rusalii, şi potrivit tradiţiei, duminica cea mai apropiată nopţii de Sunzuiene. Primarul Lupşan  a spus că deja în localitate au început pregătirile pentru ca oaspeţii să fie primiţi şi trataţi cum se cuvine.

Acest articol a fost citit de 718 ori

Strigătul de luptă din Cetatea Craivii se aude, ca o provocare, până în Singidava, la Cugir
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *