cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Spitalul din Cugir, reprezentat cu succes la Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie

Spitalul din Cugir, reprezentat cu succes la Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie

Publicat în 20.03.2019 la ora 10:00

La Iași a avut loc recent Congresul Național al Societății Române de Coloproctologie, eveniment ce a reunit specialiști de renume în domeniu, atât din România, cât și din străinătate.

Au fost dezbătute o serie de teme de interes, precum cancerul de colon si patologia anoperineală benignă. Prezent la reuniune, medicul chirurg de la Spitalul orășenesc Cugir, dr. Terezia Mureșan (foto), a prezentat experiența personală cu privire la tratamentul bolii hemoroidale, punând accentul pe analiza calității vieții acestor pacienți.

Potrivit medicului, în perioada 2014-2018, în cadrul Compartimentului Chirurgie al Spitalului orășenesc Cugir au fost tratați 943 de pacienți având diagnosticul de boală hemoroidală. 723 dintre aceștia au suferit o manevră chirurgicală pentru afecțiunea hemoroidală, ceea ce atrage atenția asupra prezentării pacientului la medic atunci când gradul bolii hemoroidale este avansat.

„Deși considerată de multe ori o patologie benignă și poate uneori banală, boala hemoroidală poate exercita un puternic impact negativ asupra calitații vieţii pacienților. Consider că diagnosticarea acurată a acestei patologii, precum și tratamentul ei adecvat, conform ultimelor standarde, reprezintă o datorie pe care medicul trebuie să o îndeplinească. Mai mult, dialogul medicului cu acești pacienți trebuie să continue și în perioada post-tratament, în special pentru a evalua cât mai bine parcursul calităţii vieții acestor pacienți, apreciată în termeni de evoluție a durerii, a sângerării, a continenței fecale și a altor indicatori specifici”, susține dr. Terezia Mureșan. În opinia sa, deschiderea pentru această comunicare cu pacientul, care se poate desfășura după un calendar prestabilit al consultațiilor în ambulatoriu sau la nevoie, reprezintă un element important care poate contribui la succesul terapeutic.

„În cadrul aceleiași manifestări, am participat la un curs pre-congres – «Anemia si trasfuzia pacientului chirurgical», coordonat de profesor Ioana Grigoraș. Consider că participarea la acest curs a fost deosebit de benefică pentru mine, ca profesionist în domeniul sănătații. S-au discutat o serie de aspecte legate de diagnosticul anemiei pacientului chirurgical şi nu numai. E foarte important ca acest diagnostic de anemie, indiferent dacă pacientul prezintă sau nu o patologie chirurgicală asociată, sa fie foarte clar şi corect stabilit, astfel încât acesta să poată fi corectat”, a precizat medicul cugirean. După cum ne-a mărturisit, la ora actuală, lumea medicală modernă militează pentru o politică restrictivă de administrare a sângelui şi a produselor sagvine, deoarece, de cele mai multe ori, anemia poate fi corectată medicamentos. La nivel național sunt inițiate la ora actuală campanii și programe de gestionare adecvată a sângelui pacientului, programe care pot fi implementate în fiecare unitate sanitară.

„Din punct de vedere profesional, consider că participarea mea la această manifestare a fost una deosebit de utilă. Suntem datori să ne perfecţionăm, să ne actualizăm permanent cunoștințele, deoarece această nobilă profesie medicală trebuie practicată cu și pentru pacienții noştri”, a conchis medicul chirurg.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1255 ori

Spitalul din Cugir, reprezentat cu succes la Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.