cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Casa de Cultură din Cugir

Spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Casa de Cultură din Cugir

Publicat în 23.01.2016 la ora 19:28

mica-unire-sarbatorita-la-cugir-casa-de-cultura-ian-2016Casa de Cultură din Cugir a găzduit ieri, 23 ianuarie 2016, un spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de „Unirea Mică”. Aproape 200 de participanți au fost prezenți la eveniment.

În debutul manifestării a vorbit viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche, care le-a amintit celor prezenți contextul istoric în care a avut loc actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a subliniat importanța majoră și rolul strălucit jucat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în împlinirea marelui deziderat de unire a tuturor românilor.

„Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar roman”, a subliniat profesorul Rotche.

A urmat un moment special, constând într-un program artistic în cadrul căruia au evoluat formațiile unităților de învățământ din oraș și cercurile cultural–artistice aparținând Casei de Cultură. Spectacolul a fost deschis de Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”, cu sceneta, ,,Moș Ioan Roată și Vodă Cuza”(învățător Felicia Trif), după care a urmat un program coral unde elevi din clasele V-VIII pregătiți de învățătorul Marcel Cibu și profesoara Aurora Andriuc, au interpretat cântecele: ,,Doamne ocroteșt-i pe Români”, ,,Ardeal pământ românesc”, ,,Dac-am plecat Ardealule din tine”. Au intrat pe scenă membrii grupului ,,Mlădițe Cugirene”, aparținâmd Școlii Gimnaziale nr.3 și Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea. Ei au interpretat melodii de o puternică vibrație patriotică, precum: ,,Transilvanie frumoasă”, ,,Treceți batalioane române Carpații” și ,,Hora Unirii”.

Frumusețea spectacolului a crescut odată cu prestația extraordinară a ,,Cercului de canto, pian și chitară” al Casei de Cultură (profesor Corina Băcăințan), precum și a Grupului folk al Colegiului Național ,,David Prodan” (professor Călin Furdui), care au cântat piesele: ,,Cuvântul lui Roată către Divan”, ,,Pământul deocamndată” și ,,Așa-i românul”, moment care a și încheiat manifestarea susținută la Cugir.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 98 ori

Spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Casa de Cultură din Cugir
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.