cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » SPAS Cugir: „Activitățile de asistenţa medicală şcolară și comunitară s-au desfăşurat la un nivel menit să satisfacă necesitățile populației”

SPAS Cugir: „Activitățile de asistenţa medicală şcolară și comunitară s-au desfăşurat la un nivel menit să satisfacă necesitățile populației”

Publicat în 10.02.2016 la ora 19:04

cabinet-medicalÎn raportul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Cugir, pe ultimul semestru al anului trecut, înaintat spre informarea Consiliului local, evidențiază că, în cadrul celor două compartimente care ţin de Biroul de Asistenţă Medicală, şi anume: Activitățile de Asistenţa medicală şcolară, respectiv Asistenţa medicală comunitară, s-au desfăşurat la un nivel menit să satisfacă necesitățile populației.

Potrivit raportului prezentat de șefa SPAS, jurist Viorica Știrb Nedel, activităţile pe care compartimentul le desfăşoară la nivel comunitar s-au axat în principal pe urmărirea şi furnizarea de servicii pentru nou-născuţi, gravide şi lăuze de pe raza oraşului şi a localităţilor aparţinătoare, acordând în acelaşi timp servicii medicale şi altor categorii de persoane conform necesităţilor apărute în comunitate.

Tot pe acest palier comunitar s-au luat măsuri necesare de protecţie a sănătăţii mamelor şi a nou-născuţilor, efectuându-se vaccinări şi controale medicale profilactice. În acelaşi timp, beneficiarilor li s-a oferit şi consiliere cu privire la adoptarea măsurilor necesare în vederea parcurgerii unui stil de viaţă adecvat, care să evite riscurile de îmbolnăvire.

În ceea ce priveşte înscrierea nou-născuţilor, dar şi a părinţilor la un medic de familie, asistenţii medicali comunitari au avut în vedere identificarea medicilor de familie care să-i înscrie, precum şi consilierea părinţilor care au refuzat acest demers, prezentându-li-se avantajele de care pot dispune. „Referitor la asistenţa medicală putem evidenţia că, în cadrul celor două cabinete: medical – condus de dr. Olimpia Locotoş şi stomatologic – condus de dr. Ştefan Miere (situate în incinta Şcolii Gimnaziale „Singidava”) se poate spune că s-au asigurat condiţii corespunzătoare pentru sănătatea preşcolarilor şi elevilor aparţinând instituţiilor de învăţământ de pe raza oraşului Cugir. Aşa se face că numai pe pe ultimele 6 luni ale anului trecut, peste 600 de copii au trecut pragul celor două cabinete medicale în vederea primirii de asistenţă medicală,  efectuînu-se peste 1.100 de tratamente, doar la cabinetul stomatologic, iar 1.470 de personae au fost asistate de către asistentul medical comunitar”, susţine şefa SPAS Cugir.

De evidențiat că asistenţa medicală şcolară a avut şi scop de informare cu privire la profilaxia şi tratarea primară a afecţiunilor întâlnite în colectivitate, serviciile fiind îndeplinite atât în cadrul cabinetului medical, cât şi în cadrul unităţilor şcolare, acolo unde asistenţa medicală are anumite atribuţii de îndeplinit. Un factor de bază l-a constituit, potrivit raportului, asistenţa medicală la nivelul colectivităţii, urmărindu-se: supravegherea epidemiologică a instituţiilor şcolare, verificarea stării de sănătate a personalului blocului alimentar din grădiniţe, verificarea normelor de igienă a procesului instructiv-educativ, verificarea examenelor medicale de către personalul didactic, controlul activităţii de educaţie pentru sănătate.

„Obiectivul susținerii acestor servicii, realizate printr-o colaborare permanentă între diverse instituţii responsabile, este menţinerea unei stări de sănătate în parametrii normali în rândul persoanelor din cadrul comunităţii şi în mod special în rândul copiilor, la care trebuie să veghem ca ei să crească cât mai sănătoşi”, a mai precizat în raport şefa SPAS Cugir.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 138 ori

SPAS Cugir: „Activitățile de asistenţa medicală şcolară și comunitară s-au desfăşurat la un nivel menit să satisfacă necesitățile populației”
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.