Rămâi conectat

Actualitate

Soclurile unor celebrele sculpturi ale lui Brâncuși au ajuns la Muzeul de Istorie a Tehnicii din Cugir

Cugir INFO

Publicat

în

Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir se bucură de o donație de proporții din partea Fundației Ianchelevici. Este vorba despre 22 de vitrine și socluri de diferite dimensiuni, care vor echipa spațiile expoziționale ale muzeului.

Povestea acestor vitrine este una cu un parcurs notabil: au fost folosite inițial pentru prestigioasa expoziție „Brâncuși. Sublimation of Form” de la Muzeul BOZAR din Bruxelles, în 2019. Ulterior, au ajuns la Galați pentru un proiect muzeal care nu s-a mai concretizat.

Gabriela Balaban, vicepreședinte al Fundației Ianchelevici, a explicat că, știind despre implicarea istoricului Claudiu Purdea în noul proiect muzeal din orașul Cugir, a considerat că aici ar fi cel mai bine valorificate.

„Aflată în Belgia la finalul anului 2019 pentru teza de doctorat, am dat o fugă până la Bruxelles. România era în acel an invitatul special la Europalia, iar la BOZAR se desfășura superba expoziție „Brâncuși, sublimarea formei”. De neratat, mai ales că studiam în acea perioadă viața și opera lui Ianchelevici, grafician și sculptor plecat din România în Belgia la începutul anilor 1930.

Devenisem între timp unul dintre vicepreședinții Fundației Ianchelevici din Belgia, și imediat după, am început să lucrez, împreună cu fundația, la o expoziție aniversară dedicată lui Ianchelevici. Fusese stabilit ca aceasta să fie la Galați, iar vernisajul să coincidă cu inaugurarea celui mai mare muzeu de artă vizuală din România. Muzeul era în lucru și urmăream îndeaproape ridicarea clădirii. Proiectul era gata pe hârtie, bugetul stabilit, lista lucrărilor de grafică și sculptură, a obiectelor de asemenea, conferințele și întâlnirile la fel.

Când a avut loc finisajul expoziției Brâncuși de la Bruxelles, i-am întrebat pe cei de la BOZAR ce vor face cu vitrinele și soclurile folosite la expoziție. Răspunsul primit confirma ce îmi imaginasem: urma să ajungă la gunoi. Atunci, noi cei de la Fundația Ianchelevici, am propus celor de la BOZAR să ni le dea nouă. Pentru un preț bun, le-am obținut. Mi s-a părut că este fix ceea ce trebuie pentru ce ne doream în România, mai ales că cei doi artiști – Brâncuși și Ianchelevici, s-au întâlnit.

Iată că înainte de pandemie, soclurile și vitrinele de la expoziția ”Brâncuși, sublimarea formei” au ajuns la Galați, în așteptarea momentului potrivit”, istorisește Gabriela Balaban.

„Dar, câteodată, nu se întâmplă așa cum ne dorim. Din diferite motive, construcția muzeului a încetinit, apoi a stagnat, până când proiectul a fost abandonat. Astfel, soclurile și vitrinele de la BOZAR, atât de frumoase și utile, rămâneau în continuare în depozitul în care ajunseseră cu câțiva ani în urmă.

Așa cum atunci când s-a terminat expoziția Brâncuși de la Bruxelles m-am gândit că soclurile de acolo vor fi exact ce trebuie pentru Muzeul de Artă Vizuală din Galați, când am văzut că noul muzeu nu se va mai finaliza niciodată, am căutat un nou loc pentru ele.

Ideea a venit imediat. Văzusem cu ceva vreme înainte, proiectul ambițios la care lucra prietenul Claudiu Purdea. Ne cunoscuserăm cu ani în urmă la o conferință la Universitatea din Alba-Iulia. Ne-am plăcut din prima, iar pasiunea comună pentru istorie și patrimoniul rural a legat între noi o frumoasă prietenie.

Într-o discuție recentă, i-am spus că apreciez mult ce face la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir I-am povestit despre soclurile de la BOZAR, folosite doar pentru câteva luni la expoziția Brâncuși, care stau depozitate și nefolosite. L-am întrebat dacă nu le vrea pentru muzeul de care se îngrijește. Răspunsul lui afirmativ s-a pliat perfect pe intenția mea de a le oferi cuiva care le va folosi în cel mai bun mod, care le va readuce la viață.

La mai puțin de trei săptămâni de la discuție, soclurile pe care au stat câteva dintre celebrele sculpturi ale lui Brâncuși, au ajuns la Muzeul de Istorie a Tehnicii din Cugir. În îndeplinirea acestei frumoase misiuni, a fost de mare ajutor noul director al Muzeului de Artă Vizuală din Galați, Gheorghe Miron, care s-a asigurat că totul va fi încărcat și va porni în bune condiții spre Cugir.

Satisfacția noastră, a celor de la Fundația Ianchelevici este mare, pentru că în sfâtșit, după mai bine de cinci ani și un traseu de mii de kilometri, soclurile și vitrinele de la BOZAR au ajuns în cel mai bun loc pentru ele: Muzeul de Istorie a Tehnicii din Cugir.

Am planificat pentru finalul verii, o vizită la Cugir. E musai de văzut muzeul, dar și de întâlnit prieteni vechi cu pasiuni comune”, mai spune Gabriela Balaban.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Marți, 29 iulie 2025: Spectacol folcloric deosebit, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

Cugir INFO

Publicat

în

Cugirenii sunt invitați să participe marți, 29 iulie 2025, la un spectacol folcloric deosebit susținut de ansambluri din țară și străinătate, pe scena Centrului Cultural „Valentin Uritescu”. 

Participă:

– Fanfara Cugir
– Grupul Mlădițe Cugirene
– Ansamblul folcloric Câmpul Pâinii – Vinerea
– Ansamblul folcloric SNUTKY – Polonia
– Ansamblul folcloric DLUGOLEKA – Polonia

„Vă așteptăm cu drag la un eveniment plin de culoare, tradiție și voie bună, alături de Ansamblul Folcloric Câmpul Pâinii și doi oaspeți speciali din Polonia – ansambluri folclorice Snutki și Dlugoleca – într-o călătorie muzicală și dansantă prin cultura poloneză și românească!”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir.

„Alături de invitații noștri din Polonia, vom evolua și noi, Ansamblul Câmpul Pâinii din Vinerea, întorși de curând din Polonia, unde am reprezentat cu mândrie tradițiile noastre într-un festival internațional. Acum îi întâmpinăm cu bucurie pe prietenii noștri polonezi, aici, la noi acasă!”, au transmis reprezentanții Ansamblului Folcloric „Câmpul Pâinii”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Vara generațiilor” – program de activități pentru copiii și bunicii din Cugir

Cugir INFO

Publicat

în

Vacanța de vară reprezintă pentru orice copil, o perioadă de relaxare, dar și o ocazie importantă de a-și descoperi noi pasiuni, de a participa la activități recreative și de a interacționa cu alți copii într-un cadru organizat și sigur.

În lipsa programului școlar structurat, organizarea timpului liber devine o provocare, nu doar pentru părinți ci și pentru comunitate, fiind necesare inițiative care să ofere alternative constructive și atractive pentru copiii din orașul Cugir.

Din acest motiv, Direcția de Asistență Socială (DAS) Cugir a demarat organizarea unui program de școală de vară, dedicat copiilor din comunitate, în special celor care provin din medii vulnerabile sau care nu au posibilitatea de a accesa activități extrașcolare pe perioada vacanței.

Un element deosebit al programului din acest an îl constituie implicarea persoanelor vârstnice din Centrul Lotus Cugir, care vor participa activ, alături de copii, la o serie de ateliere, jocuri, activități educative și recreative. Această dimensiune intergenerațională adaugă valoare proiectului, facilitând schimbul de experiență, dialogul între generații și transmiterea de valori, tradiții și povești de viață din comunitate.

„În prima zi a taberei, copiii mari și mici, au descoperit modelajul în lut. Lutul este un material amorf care prin modelare capătă forme diferite, în funcție de imaginația și dorința fiecărui copil. Terapia prin artă îi ajută pe copii în special să se descopere pe sine și să se exprime mai liberi, dar ajută și în relațiile cu ceilalți. Faptul că un copil ajunge să creeze un obiect din lut cu propriile mâini și propria viziune, acesta ajunge să capete încredere în sine, mai ales dacă pe moment este și incurajat. Modelajul nu este doar o modalitate de autocunoaştere şi de autodezvoltare, ci şi un mijloc de comunicare şi de intrare în relaţie cu alte persoane, prin utilizarea lutului ca subiect comun în grup”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS, Silviu Samoilescu.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cugirul a petrecut o seară de neuitat în compania Árpád Vulkan Quartett

Cugir INFO

Publicat

în

Muzica aduce mereu frumusețe în viețile noastre dar spectacolul susținut cugireanul Arpad Vulkan va face ca magia să ne înconjoare mult timp și să rămână un moment de neuitat petrecută împreună: artiști excepționali, public minunat, atmosferă superbă!

La toate acestea se adaugă emoția Concertului de Acasă, după îndelungi așteptări. Cuvintele sunt magice dar de această dată cu greu pot descrie frumusețea, bucuria și emoția trăite împreună. A fost mai mult decât un concert, a fost un dar minunat și prețios!

„Mulțumim Arpad Vulkan, Mulțumim Vulkan Quartet, Mulțumim prietenilor care le-au fost alături pe sub cupola sunetelor rafinate și a emoției autentice, Árpád Vulkan Quartett a oferit un concert care a transformat fiecare notă într-o poveste. Cu un repertoriu ales cu grijă și interpretări care au atins suflete, acest concert a fost mai mult decât un eveniment – a fost o experiență completă. Mulțumim muzicienilor pentru energia, dăruirea și magia serii! O seară care a atins inimile — acasă, printre ai noștri, într-un concert în care fiecare sunet a purtat ecoul apartenenței, al emoției și al artei adevărate. Mulțumim din suflet Árpád Vulkan Quartett pentru muzica ce ne-a adunat, pentru rafinamentul interpretării și pentru energia unui moment care va rămâne cu noi. Cu recunoștință!”, a dorit să transmită Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir