Rămâi conectat

Actualitate

Slujbe religioase, depuneri de coroane și cântece patriotice la Cugir și Vinerea, cu prilejul Zilei Eroilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

În această dimineața, începând cu ora 11.00, la Vinerea și Cugir au avut loc, în organizarea Consiliului Local, al Primăriei și Casei de Cultură din Cugir, manifestări dedicate Eroilor, care au pierit pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale.

Evenimentul a debutat la ora 11.00, pe ritmurile Fanfarei Casei de Cultură Cugir (care a interpretat Imnul Național), la Monumentul Eroilor situat în piațeta din centrul localităţii Vinerea, în prezența unui număr neașteptat de mare de localnici, a viceprimarului Cugirului, Călin Furdui, a altor oficialități locale. Cu acest pilej, cei doi preoți ai parohiilor din Vinerea, Adrian Cebotari (Biserica Ortodoxă „Sf. Apostoli Petru și Pavel”) și Andrei Dănilă (Biserica Ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae), au celebrat slujbe religioase de pomenire şi parastase închinate celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei.

În semn de respect față de eroi, au depus coroane de flori, Primăria și Consiliul Local Cugir, reprezentanții principalelor formațiuni politice locale (PSD și PNL). Tot cu acest prilej, au avut loc activități cultural artistice cu un program de cântece patriotice și recitări de poezie, adecvat sărbătorii, susținut de elevii Școlii „Ioan Mihu” din Vinerea.  Cercul de chitară (format din elevi), pregătit de părintele Adrian Cebotari a susținut un miniconcert de muzică adecvată acestei sărbători.

Evenimentul a continuat la Cugir, o oră mai târziu, la Monumentul închinat Eroilor, situat în fața Bisericii Ortodoxe „Sf. Nicolae”, unde au avut loc de asemenea, depuneri de coronae din partea Primăriei, a Consiliului Local și a formațiunilor politice PNL și PSD, precum și slujba religioasă oficiată de preoții parohi: Gheorghe Mihăilescu (Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae) și Adrian Aldea (Biserica Ortodoxă „Sf. Gheorghe”).

Și aici, a avut loc un program cultural artistic susținut de școlile gimnaziale din localitate. Despre semnificația momentului a vorbit veteranul de război Aurel Pamfil. Au luat parte la eveniment: viceprimarul orașului Cugir, Călin Furdui, Consilierul județean Dan Cherecheș, consilierii locali: Laurențiu Duma, Emil Muntean, Mircea Simu, Ioan Ferchean, Mihaela Bota, Claudiu Mărginean, Adrian Păștină, directorul Casei de Cultură Cugir, Rodica Florea, Dorin David – președintele Societății Culturale „Vinereana”, cadre didactice, șefi de instituții locale.

Pe tot parcursul manifestărilor, ordinea a fost asigurată de Grupa de jandarmi din Cugir, Poliția Locală și Poliția Orașului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Plantare de stejari roșii în Poiana cu Goruni din Vinerea, în cadrul acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 18 martie, în Poiana cu Goruni din Vinerea a avut loc o nouă etapă a acțiunii „100 de goruni, pentru 100 de ani”, inițiată de Primăria Orașului Cugir, cu sprijinul Ocolului Silvic „Sâpcea” și al Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” din Vinerea. 

În cadrul acestei activități, au fost plantați 32 de puieți de stejar roșu, completând astfel arborii uscați din plantările anterioare. Stejarii roșii, recunoscuți pentru frumusețea și rezistența lor, au fost aleși ca simbol al continuității, al forței și al legilor dintre generații.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Două obiecte mai puțin obișnuite, dar relevante pentru istoria locală, au intrat în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, în colecția Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir au intrat două obiecte mai puțin obișnuite, dar care prezintă relevanță pentru istoria locală.

Este vorba de o tăblie de ușă și o fereastră (luminator) ce provin de la o clădire erarială aflată în cartierul Scăunel, o zonă aparte a orașului Cugir unde au fost așezați coloniștii aduși pentru Forja imperială (Eisenwek).

Acolo unde pensula nu a ajuns se mai poate observa vopseaua originală de culoare verde, folosită pentru cornișa și ferestrele clădirilor statului în perioada dublei monarhii.

Numărul casei (montat acum pe suprafața ușii) a fost realizat în perioada (1925-1948) în care fabricile din localitate făceau parte din consorțiul Uzinele Metalurgice Copșa Mică-Cugir, de unde și acronimul CMC.

„Mulțumim familiei Dincu pentru donație și vă încurajăm și pe dumneavoastră, ceilalți cititori ai acestei postări să ne vizitați!”, au transmis reprezentanții Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cetățean italian, administrator la o firmă de transporturi rutiere cu sediul în Cugir, condamnat la închisoare cu executare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un cetățean italian care a desfășurat afaceri de transporturi rutiere în România, prin intermediul unei societăți comerciale înregistrate în orașul Cugir, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru o evaziune fiscală „uriașă” de 6.390 de lei. Bărbatul este recidivist și nu s-a prezentat la niciun termen în cazul procesului de evaziune fiscală.

Potrivit anchetei, „faptele inculpatului constând în aceea că în perioada 01.01.2016-14.02.2018, în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile realizate, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în valoare de 6.390 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală (3 acte materiale, corespunzătoare situaţiilor financiare şi declaraţiilor fiscale aferente anilor 2016, 2017 şi 2018)”.

Anchetatorii au susținut că, pentru fiecare din cei trei ani (2016, 2017, 2018), inculpatul (Pompeo Bressan), în calitate de administrator al societății, nu a evidenţiat veniturile obţinute în situaţiile financiare ale societăţii şi nici nu a depus declaraţiile fiscale aferente. Italianul a fost citat la adresa cunoscută din Italia, a primit personal citaţia pentru a se prezenta la instanța de judecată din România, însoţită de formularul de solicitare a judecării cauzei în lipsă, precum şi informaţii privind posibilitatea acestuia de a solicita judecarea cauzei în procedura simplificată. Acesta nu a formulat asemenea solicitări şi nici nu a comunicat o adresă de pe teritoriul României unde să fie citat.

Potrivit raportului de constatare, întocmit de către specialistul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, s-a stabilit că pentru perioada 09.07.2015 – 28.02.2018, prejudiciul cauzat bugetului de stat de către inculpat a fost în sumă de 6.390 lei (3.726 lei – impozit pe profit, 1.780 lei T.V.A., respectiv 884 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), constând în aceea că nu a înregistrat în contabilitate venituri realizate în valoare de 23.287,44 lei, aferente anului 2016, venituri realizate în valoare de 59.324,53 lei, aferente anului 2017, respectiv venituri realizate în valoare de 29.470 lei, aferente anului 2018.

„Instanţa reţine că inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nivelul prejudiciului creat nu este unul foarte ridicat – de 6.390 lei, iar modul de operare nu este complex. Cu toate acestea, inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei, deşi a fost legal citat, nu a încercat acoperirea nici măcar parţială a prejudiciului şi nu a depus niciun efort pentru înlăturarea consecinţelor faptei sale. Prin raportare la cele prezentate, respectiv urmarea concretă a infracţiunii, atitudinea inculpatului, circumstanțele reale și personale reținute, respectiv antecedentele penale, instanța îl va condamna la o pedeapsă situată la nivelul minimului special al pedepsei – respectiv 2 ani de închisoare”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, din 27 februarie 2024.

Acesta este recidivist, fiind condamnat definitiv în 19 decembrie 2018, la 2 ani de închisoare cu suspendare, de o instanță din Oradea. Tribunalul Alba a constatat că cele două infracțiuni au fost comise în stare de concurs real, a dispus contopirea acestora și a aplicat pedeapsa rezultantă 2 ani şi 8 luni de închisoare. ”Instanţa constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei munci în folosul comunităţii, fapt pentru care singura posibilitate legală este executarea în regim de detenţie”, a mai hotărât magistratul. Italianul va trebui să plătească debitul principal în valoare de 6.390 de lei, precum și accesorii în sumă de 4.176 de lei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir