Rămâi conectat

Actualitate

Simpozion ștințific și slujbă religioasă la Vinerea, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Alături de autoritățile locale din Cugir și de membrii ai Societății Culturale „Vinereana” (gazdele evenimentului), istorici (din județ și din afara acestuia), oameni de cultură, politicieni, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, directori de instituții școlare, numeroși foști și actuali profesori, au țiut să participe duminică, la Școala Gimnazială din Vinerea la Simpozionul științific, dedicat împlinirii a 90 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu.

Un eveniment de marie emoție și recunoaștere dedicat evocării personalității celui care a contribuit la coagularea tuturor eforturilor pentru emanciparea economică, culturală, socială și politică a românilor. Manifestarea a debutat la ora 11:00, în cimitirul Ortodox din localitate, unde a avut loc un parastas de pomenire la mormântul ilustrului înaintaș dr. Ioan Mihu, după care, la sala de sport a instituției locale de învățănt a început Simpozionul aniversar intitulat: „90 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu” (1854 – 1927).

După cuvântul de deschidere rostit de primarul Cugirului, Adrian Teban au avut loc alocuțiuni și prezentări de lucrări științifice. Astfel, . Ioachim Lazăr, de la Muzeul Civilizației dacice și romane Deva a vorbit despre „Confiscarea de către regimul communist a donației dr. Ioan Mihu către Mitropolia din Sibiu”, iar dr. Mihai Căstăian – Muzeul de Etnografie și Artă populară Orăștie a prezentat conferința cu tema: „Dr. Ioan Mihu stindardul luptei de emencipare natională”

De o mare atenție s-a bucurat prezentarea făcută de Insp. Princip. dr. Nicolae Bolea – Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, din Alba Iulia, care a vorbit în cuvinte de o mare sensibilitate despre Dr. Ioan Mihu, ca despre un „bun român și un bun creștin”. Venit tocmai din capital țării, dr. Ioan Drăgan – director la Arhivele Naționale ae României – București, a vorbit pe larg despre „Destinul averii dr-ului. Ioan Mihu” Prof. dr. Valentin Orga – prof. la Universitatea „Babeș Bolyai” și director la Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca a ținut prelegera: „Dr. Ioan Mihu, membru al grupului neoactivist de la Orăștie”.

După cum avea sa sublinieze președintele Societății Culturale „Vinereana”, ing. Dorin David, marele deziderat al autorităților locale din Cugir împreună cu Societatea Culturală „Vinereana” este acela de a realiza la Vinerea o casă memorială dr. Ioan Mihu. Au mai luat parete la eveniment, președintele Pro Cugir, Aurel Voicu, Dragomir Vlonga, cel care a realizat marșul pe bicicletă de la Alba Iulia la București pentru realizarea Monumentului Unirii, Ioan Străjan – directorul revistei Daco – România, directorul general al S.C. Uzina Mecanică Cugir S.A. ing Mircea Trifan, consilierul județean Dan Cherecheș, părinții parohi: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă (ambii din Vinerea), consilierii locali Ioan Ferchean, Mircea Simu și Laurențiu Duma, directoarea casei de Cultură din Cugir, Rodica Florea, urmași ai familiei Ioan Mihu, cetățeni ai localității.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de pe Cetatea din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 10.00 locuitorii Cugirului sunt invitați în șantierul arheologic de pe Cetate, la Ziua Porților Deschise.

În cadrul proiectelor demarate cu privire la promovarea obiectivelor istorice și turistice ale Cugirului, un loc aparte îl ocupă Cetatea dacică.

Astfel, începând din acest an, un grup de arheologi condus de dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, împreună cu studenți și doctoranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și de la Academia Română, în cooperare cu Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia, au reluat cercetările arheologice în Cetate.

Atât informațiile privind săpăturile mai vechi cât și rezultatele cercetărilor de anul acesta vor fi aduse la cunoștința publicului și a presei vineri 29 septembrie 2023, când va avea loc „Ziua porților deschise în Cetatea dacică de la Cugir”, începând cu ora 10.00. Manifestarea constituie și un preambul al evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” organizat în aceeași zi de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 28 septembrie 2023: O nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir va avea loc o nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, în compania scriitorilor consacrați, ori aspiranți, din fiecare comunitate.

Intrarea la cercul de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură. Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați, gratuit, în antologia „Verbum”, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care ajunge în acest an la cea de-a V-a ediție.

Activitățile de joi au loc în cadrul Proiectul 3.19 Verbum, Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural Cugir și Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei străzi din Cugir au rămas astăzi, 26 septembrie 2023, fără a potabilă, în urma unei avari la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O avarie s-a produs marți, 26 septembrie 2023, la conducta de apă potabilă, din Cugir. Locuitorii de pe trei străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 26.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Enescu, str. Mihai Eminescu și str. Arieșului din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir