Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Simona Niculeasă din Şibot – o artistă care vrea să ducă mai departe darul primit de la Dumnezeu

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

simona niculeasaSimona Niculeasă, o tânără interpretă a cântecului popular din Ardeal, s-a născut şi a petrecut copilăria în localitatea Şibot, în frumoasa comună răcorită de apele Mureşului.

Este de formaţie jurist şi absolventă a Şcolii Populare de Artă „Augustin Bena” din Alba Iulia. Deşi a îndrăgit cântecul popular din anii copilăriei, prima sa apariţie pe scenă, în faţa publicului, a avut-o la vârsta de 19 ani, când a debutat pe scena Căminului Cultural din Balomir cu un buchet de tradiţionale colinde de Crăciun şi cântece inspirate din zona Şibotului şi a Munţilor Apuseni. Ea a mărturisit că Dumnezeu i-a dat darul cântecului şi că nu are voie să-şi permită să-l păstreze pentru ea. De aceea, cu multă dăruire, transmite prin interpretare, voce, priviri, fiecare emoţie şi simţire a cântecelor ei.
Făcând parte din generaţia tânără de interpreţi ai zonei transilvane, Simona Niculeasă s-a remarcat prin talent şi frumuseţe, interpretând cântecele rupte din grădina folclorului din zona Apusenilor şi a Văii Mureşului cu multă dragoste şi delicateţe. A făcut în aşa fel încât să păstreze cu rigoare drumul curat al cântecului popular, acordând atenţie fiecărui detaliu ce alcătuieşte imaginea unui artist. Se spune despre ea că pe primul loc i-a aşezat pe toţi cei care constituie aproapele său şi pentru ei ţine rezervate locurile din inima sa. „La dorinţa şi pasiunea mea pentru muzica populară au contribuit şi unele rude ale mele, unchi sau veri, fie ei interpreţi vocali sau instrumentişti, printre care şi verişoara mea Ancuţa Matei din Şibot, cunoscută după cum bine se ştie, ca o valoroasă interpretă a cântecului popular din zonă”, afirmă cu mândrie Simona.
Mănunchiul de cântece pe care le interpretează Simona sunt în general melodii preluate de la Ana Balaci, Natalia Gliga, cunoscute artiste în peisajul folcloric al zonelor apropiate, cântecele sale preferate fiind: “Bădiţă de la Muntari”, “Bate vântul florile”, “Dragostea e o boală mare”, “Ce s-ar face inima”, “Tot mereu am încercat”. Melodiile au sursa în autenticitatea folclorului din judeţul Alba, în mod special din Ţara Moţilor, fiind adaptate calităţilor ei vocale şi lipite de sufletul artistei.
Sorina Niculeasă a participat la numeroase festivaluri şi concursuri de folclor organizate la nivel judeţean şi interjudeţean, a fost prezentă la manifestări împreună cu Ansamblul “Balomireanca” din Balomir, la activităţi culturale cu Casa Studenţilor din Alba Iulia şi la mai multe evenimente artistice susţinute cu ocazia unor sărbători şi aniversări. În ceea ce priveşte proiectele sale de viitor, artista susţine că este preocupată de realizarea unui repertoriu propriu care să o definească şi care să acopere o arie mai largă a subunităţilor etnografice ale judeţului Alba. Costumul popular purtat de Simona fără excepţie la fiecare eveniment, evidenţiază o ţinută ireproşabilă, o piesă care este lăudată de public la fiecare expunere.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir