cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Simona Niculeasă din Şibot – o artistă care vrea să ducă mai departe darul primit de la Dumnezeu

Simona Niculeasă din Şibot – o artistă care vrea să ducă mai departe darul primit de la Dumnezeu

Publicat în 06.07.2014 la ora 21:20

simona niculeasaSimona Niculeasă, o tânără interpretă a cântecului popular din Ardeal, s-a născut şi a petrecut copilăria în localitatea Şibot, în frumoasa comună răcorită de apele Mureşului.

Este de formaţie jurist şi absolventă a Şcolii Populare de Artă „Augustin Bena” din Alba Iulia. Deşi a îndrăgit cântecul popular din anii copilăriei, prima sa apariţie pe scenă, în faţa publicului, a avut-o la vârsta de 19 ani, când a debutat pe scena Căminului Cultural din Balomir cu un buchet de tradiţionale colinde de Crăciun şi cântece inspirate din zona Şibotului şi a Munţilor Apuseni. Ea a mărturisit că Dumnezeu i-a dat darul cântecului şi că nu are voie să-şi permită să-l păstreze pentru ea. De aceea, cu multă dăruire, transmite prin interpretare, voce, priviri, fiecare emoţie şi simţire a cântecelor ei.
Făcând parte din generaţia tânără de interpreţi ai zonei transilvane, Simona Niculeasă s-a remarcat prin talent şi frumuseţe, interpretând cântecele rupte din grădina folclorului din zona Apusenilor şi a Văii Mureşului cu multă dragoste şi delicateţe. A făcut în aşa fel încât să păstreze cu rigoare drumul curat al cântecului popular, acordând atenţie fiecărui detaliu ce alcătuieşte imaginea unui artist. Se spune despre ea că pe primul loc i-a aşezat pe toţi cei care constituie aproapele său şi pentru ei ţine rezervate locurile din inima sa. „La dorinţa şi pasiunea mea pentru muzica populară au contribuit şi unele rude ale mele, unchi sau veri, fie ei interpreţi vocali sau instrumentişti, printre care şi verişoara mea Ancuţa Matei din Şibot, cunoscută după cum bine se ştie, ca o valoroasă interpretă a cântecului popular din zonă”, afirmă cu mândrie Simona.
Mănunchiul de cântece pe care le interpretează Simona sunt în general melodii preluate de la Ana Balaci, Natalia Gliga, cunoscute artiste în peisajul folcloric al zonelor apropiate, cântecele sale preferate fiind: “Bădiţă de la Muntari”, “Bate vântul florile”, “Dragostea e o boală mare”, “Ce s-ar face inima”, “Tot mereu am încercat”. Melodiile au sursa în autenticitatea folclorului din judeţul Alba, în mod special din Ţara Moţilor, fiind adaptate calităţilor ei vocale şi lipite de sufletul artistei.
Sorina Niculeasă a participat la numeroase festivaluri şi concursuri de folclor organizate la nivel judeţean şi interjudeţean, a fost prezentă la manifestări împreună cu Ansamblul “Balomireanca” din Balomir, la activităţi culturale cu Casa Studenţilor din Alba Iulia şi la mai multe evenimente artistice susţinute cu ocazia unor sărbători şi aniversări. În ceea ce priveşte proiectele sale de viitor, artista susţine că este preocupată de realizarea unui repertoriu propriu care să o definească şi care să acopere o arie mai largă a subunităţilor etnografice ale judeţului Alba. Costumul popular purtat de Simona fără excepţie la fiecare eveniment, evidenţiază o ţinută ireproşabilă, o piesă care este lăudată de public la fiecare expunere.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 929 ori

Simona Niculeasă din Şibot – o artistă care vrea să ducă mai departe darul primit de la Dumnezeu
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *