Monden
Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe | cugirinfo.ro
Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe | cugirinfo.ro
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe. Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia), din părinți care au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic.
S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine”. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe.
În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.
Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Texte cu URARI de Sfântul Nicolae şi FELICITARI de Sfântul Nicolae
Se spune că o familie săracă avea trei fete. Şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă „uşoară” ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.
Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.
În Scandinavia, cu mult timp în urmă, Odin, zeul suprem, le aducea daruri copiilor, iar celor din nordul Germaniei, Zeul Thor. Acesta conducea o caleaşcă trasă de două capre, Cruncher şi Cracker. La creştinii din Ghana, Moşul vine din junglă, iar în Hawaii, cu barca. Sania trasă de reni este încărcată cu daruri pentru copiii din Danemarca, stelele dăruiesc cadouri copiilor din Polonia, iar în Ungaria, îngerii le aduc celor mici bomboane şi nuieluşe. O cămilă tânără îl ajută pe Moş în Siria, iar la noi, copiii cuminţi primesc daruri, însă cei neascultători, nuieluşe, scrie wikipedia
Citește și: Povestea lui Moș Nicolae: Legenda lui Moș Nicolae sau a Sfântului Nicolae
Moș Crăciun nu mai are în prezent decât prea puțin de-a face cu spiritualitatea creștină. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri. Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se așeze imigranții din țările germanice și nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în Santa Claus.
Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului. Pregătirile încep.

Monden
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | cugirinfo.ro
Mesaje de 1 Mai 2025, mesaje haioase de 1 Mai, urări, sms-uri şi felicitări care pot fi trimise prietenilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncitorilor | cugirinfo.ro
De 1 Mai sărbătoreşti sau sărbătoreşti prin muncă? – 1 Mai sărbătoare pentru clasa muncitoare!
Mesaje de 1 mai
MESAJE DE 1 MAI. O fi munca brăţară de aur, dar azi sunt interzise bijuteriile!
MESAJE DE 1 MAI. În munca se refugiază cei care nu au ceva mai bun de făcut, dar noi avem o petrecere de pus la cale!
MESAJE DE 1 MAI. Cuvintele cheie ale zilei: grătar, pădure, liber, un fotbal mic, iar grătar
MESAJE DE 1 MAI. Te invit la evenimentul anului – lansarea sezonului de tolănit pe plaja. Când? Pe 1 mai, fireşte!
MESAJE DE 1 MAI. Deadline? Nu te-aud! Vorbeşte mai tare! Proiect urgent? Chiar nu te aud… (si nici nu o sa te mai aud câteva zile de-acum încolo)
MESAJE DE 1 MAI. Mai muncitoresc Bine-mi pare sa chiulesc. Iar mâine când mă trezesc. La un lucru mă gândesc “Hai la munca sa muncim. Da Doamne sa nu hăşim”
MESAJE 1 MAI. Dacă vreţi să îi faceţi să zâmbească pe prietenii dumneavoastră de 1 Mai, puteţi să le trimiteţi MESAJE ŞI URĂRI DE 1 MAI. Vă prezentăm mai multe idei de MESAJE ŞI URĂRI DE 1 MAI:
MESAJE 1 MAI. Munca nu a omorât niciodată pe nimeni… dar de ce sa rişti?
Citește și: Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
MESAJE 1 MAI. Mari, mici, înalte, subţiri, bondoace. Pentru toate gusturile! Cum sa te duci la munca tocmai azi când te aşteaptă atâtea modele… de pahare?
MESAJE 1 MAI. Fie ca această zi de sărbătoare să te ajute sa descoperi minunea unei vieţi împlinite alături de cei dragi ţie.
MESAJE 1 MAI. Ce poţi face azi nu lăsa pe mâine… lasă până după 1 Mai, ca ori se rezolva, ori nu mai trebuie făcut.
MESAJE 1 MAI. Pe lângă ziua celor ce muncesc, de 1 Mai romanii mai sărbătoresc şi Armindenul denumita popular “ziua beţivilor”… Aşa că scoate repede grătarul, eu iau berea şi paharul şi hai să sărbătorim, ca de mâine iar muncim!
MESAJE 1 MAI. Munca este sfântă aşa că nu te atinge de ea!
MESAJE de 1 MAI 1 mai e sărbătoare
Pentru clasa muncitoare!
De aceea îmi doresc
Cu fast s-o sărbătoresc !
MESAJE 1 MAI. Serviciul nu e cârciuma să stai toata ziua, nici biserica sa mergi şi duminica.
MESAJE 1 MAI. Cine nu munceşte nu greşeşte, iar cine nu greşeşte merită promovat.
MESAJE 1 MAI. In munca se refugiază cei care nu au ceva mai bun de făcut, dar noi avem o petrecere de pus la cale!
MESAJE 1 MAI. Distracţie maximă în mini vacanta de 1 Mai! Sa aduni amintiri frumoase şi relaxare cât cuprinde!
Citește și: Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
MESAJE 1 MAI. Cuvintele cheie ale zilei: grătar, pădure, liber, un fotbal mic, iar grătar.
MESAJE 1 MAI. Mă uit in ochii tai si vad valurile marii… Te sărut si simt gustul sărat al mării …Mă iei în braţe si mă simt la cota 2000 a fericirii… Imi spui ca ma iubesti si simt ca sufletul mi se umple de aer curat de munte… Hai sa evadam din oras ! Hai cu mine in vacanta!
MESAJE 1 MAI. Te invit la evenimentul anului – lansarea sezonului de tolanit pe plaja. Cand? Pe 1 mai, fireşte!
MESAJE 1 MAI.
Hai la mare de 1 Mai! Ce daca o sa ploua, sufletele noastre sunt indeajuns de calde!
MESAJE 1 MAI. Am o veste buna pentru tine. De 1 Mai esti LIBER, asa ca lasa treaba si distreaza-te! Asta aşa, sa vezi ce sef de comitet ai. P.S. Luni la prima ora sa fii gata de lucru!
MESAJE 1 MAI. De 1 Mai, fugi de tentaţii… dar încet, sa te prindă!
MESAJE 1 MAI. Munca l-a făcut pe om… dar nici distractia n-a omorât pe nimeni.
MESAJE 1 MAI. 1 Mai muncitoresc
Citește și: Mesaje de PAȘTELE CATOLIC. FELICITARI, URARI și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi
Bine-mi pare sa chiulesc,
Iar maine cand ma trezesc
La un lucru ma gandesc:
“Hai la munca sa muncim,
Da, Doamne, sa nu gasim”
MESAJE 1 MAI. Munca e izvor de sănătate, deci lăsaţi bolnavii să muncească.
MESAJE 1 MAI. Munca îl înnobilează pe om, dar societatea noastră n-are nevoie de nobili… la distracţieee!
MESAJE 1 MAI. Munca este refugiul oamenilor care nu au ceva mai bun de facut. (Oscar Wilde)
MESAJE 1 MAI. Îmi place munca, mă fascinează. Pot sta ore în şir să mă uit la ea. (Jerome K. Jerome)
MESAJE 1 MAI. Cine-i harnic si munceşte ori e prost, ori nu gândeşte. Dar şcoala multa nu se cere sa fii prost si sa ai putere.
MESAJE 1 MAI. Cine-i harnic si munceşte are tot ce vrea….. cine-i şmecher si chiuleşte are tot aşa.
MESAJE DE 1 MAI. Te invit la evenimentul anului – lansarea sezonului de tolănit pe plaja. Când? Pe 1 mai, fireşte!
MESAJE DE 1 MAI. În munca se refugiază cei care nu au ceva mai bun de făcut, dar noi avem o petrecere de pus la cale
MESAJE DE 1 MAI. Am o veste buna pentru tine. De 1 Mai eşti LIBER, aşa că lasă treaba si distrează-te! Asta aşa, să vezi ce şef de comitet ai. P.S. Luni la prima oră să fii gata de lucru.
Felicitari de 1 Mai
MESAJE DE 1 MAI. Cu parteneri speciali ca dumneavoastră munca noastră este o plăcere. Va dorim un 1 Mai plăcut şi un an plin de realizări.
MESAJE DE 1 MAI. De 1 Mai, Ziua Internaţionala a Muncii va doresc o mini-vacanta plăcută şi un an plin de realizări profesionale.
MESAJE DE 1 MAI. Distracţie maxima în minivacanţa de 1 Mai! Sa aduni amintiri frumoase si relaxare cat cuprinde!
MESAJE DE 1 MAI. Ce poţi face azi nu lăsa pe mâine… lasă pana după 1 Mai, ca ori se rezolva, ori nu mai trebuie făcut
MESAJE DE 1 MAI. 1 mai e sărbătoare pentru clasa muncitoare! De aceea îmi doresc Cu fast s-o sărbătoresc!
MESAJE DE 1 MAI. Mari, mici, înalte, subţiri, bondoace. Pentru toate gusturile! Cum sa te duci la munca tocmai azi când te aşteaptă atâtea modele… de pahare?
MESAJE DE 1 MAI. Mai muncitoresc. Bine-mi pare să chiulesc. Iar mâine când mă trezesc. La un lucru mă gândesc „Hai la munca să muncim dar să nu găsim”
Monden
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
Calendar creștin: Când cade Pastele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. • Pastele 2026 | cugirinfo.ro
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani: 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
CÂND SE VA SĂRBĂTORII PASTELE 2026 și în următorii ani:
Când pică Paştele Ortodox în anii 2020-2030
Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Citește și: Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
Când cade Paştele Catolic între anii 2020-2030
Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Citește și: Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.
De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.
Monden
Loredana Arap și Cristian Zamaru: Miss și Mister la „Balul Îndrăgostiților” organizat de Colegiul Național „David Prodan” Cugir
Vineri, 14 februarie 2025, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir a fost gazda ediției 2025 a ,,Balului Îndrăgostiților”, eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor (împreună cu consilierul educativ Simona Rusan) de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Juriul concursului a fost format din:
– Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir; Călin Mureșan – director al Clubului Sportiv „Metalurgistul” Cugir;
– Diane Dobrean – director Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir;
– Simona Rusan – consilier educativ la Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
– Ovidiu Lăpușanu – director al Radio „Energy” Cugir;
– Austin Gabriel – DJ la Radio „Energy” Cugir;
– David Pașca – vicepreședintele Consiliului Elevilor al Colegiului National „David Prodan” Cugir;
– Sebastian Micu – președintele Consiliului Elevilor al Liceului Tehnologic „I.D. Lazărescu” Cugir.
Jurații au votat următorul clasament final:
– Miss și Mister „Valentine”: Loredana Arap – clasa XI C și Cristian Zamaru – clasa XI C
– Locul 2: Dănilă Ecaterina – clasa IX C și Erik Cristea – clasa X B
– Locul 3: Brianna Bulzan – clasa IX B și Ionică Borsa – clasa IX B
– Locul 4: Iemima Rus – clasa X C și Răzvan Berian – clasa IX C
– Locul 5: Denisa Baciu – clasa IX C și Andrei Ștefănescu – clasa IX C
Printre probe au existat momente menite să țină publicul activ, precum momentele de dans sportiv (coordonat de Luisa Baltă) dar și momente de muzică susținute de talentata Cătălina Arap, minunata Bianca Mara și trupa Echo.
Probe precum „Vorbește-mi frumos” unde perechile au trebuit să-și facă declarații romantice, „Cântă pentru mine” unde perechile au trebuit să formeze un duet în karaoke sau „Cât de bine mă cunoști?” unde a fost testat nivelul de cunoaștere al partenerului asupra persoanei iubite.
Spectacolul a fost prezentat de: Victoria Meascovscaia și Daniel Molodeț
„Dorim să le mulțumim tuturor spectatorilor prezenți la eveniment, participanților în cursa pentru „MISS și MISTER VALENTINE”, care au trecut prin probe spectaculoase menite să le dovedească atât socrilor fiecărei perechi că sunt demni de soț și soție, cât și admirabilului public că știu sa se sincronizeze pe muzică și să cânte împreună, să își exprime iubirea și prin cuvinte nu doar prin fapte, să danseze cum nu au dansat niciodată. Mă bucur că am reușit ca după mulți ani să readucem această tradiție în Colegiu. Le mulțumesc tuturor celor care au venit să ne susțină și mai ales voluntarilor care au ajutat la organizarea acestui eveniment, voluntari fără de care nu s-ar fi putut realiza nimic din ceea ce ați văzut.
De asemenea, adresez mulţumiri speciale Primăiriei oraşului Cugir şi Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, sponsorilor:Familia Lucan, News Pub, Lae Pecu, Adi Mag, Chocolat Cafe, Barber Shop, Mini-Mal Star SRL, Magazinul Lucia și Photo Print Center pentru tot ajutorul material acordat și nu în ultimul rând, profesorilor care ne-au susţinut pe tot parcursul desfășurării evenimentului”, a ținut să transmită Marian Prodan, președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.
Constantin PREDESCU
Foto: Claudiu Mărginea
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 8 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro