cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Serviciul public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj din Cugir va fi dat în concesiune

Serviciul public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj din Cugir va fi dat în concesiune

Publicat în 27.02.2014 la ora 11:08

adapost caini primaria CugirÎnfiinţarea,  organizarea, coordonarea şi reglementarea  serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj  pe domeniul public şi privat al oraşului constituie atribuţia exclusivă a Consiliului Local, iar monitorizarea și controlul funcţionării acestuia se realizează prin serviciile de specialitate.

Serviciul va asigura îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, protecţia cetăţenilor, apei, animalelor şi solului, protecţia mediului înconjurător.

La acest moment, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân funcţionează în subordinea primăriei şi îşi desfăşoară activitatea într-un adăpost de câini fără stăpân, în conformitate cu legile în vigoare.

Funcţionarea şi gestionarea serviciului se face în condiţii de transparenţă prin consultare cu autorităţile şi asociaţiile reprezentative, precum şi cu organizaţiile şi asociaţiile de protecţie a animalelor.

Potrivit unei situaţii a câinilor fără stăpân estimată la nivelul Oraşului Cugir , în anul 2013, rezultă că au fost capturaţi un număr de 755 de câini, 250 de câini au fost identificaţi şi necapturaţi,  550 de câini au fost deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, marcaţi şi eliberaţi. Alţi10 câini au fost revendicaţi şi 15 adaptaţi, 94 decedaţi-eutanasiaţi, iar în întreţinere se află 86 câini.

Prin organizarea unui proces de licitaţie deschisă la nivelul oraşului pentru concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân se vor putea obţine: creşterea calităţii serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân, vor fi semnalate aspectele care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, localnicii vor avea siguranţa neagresării de către câinii fără stăpân pe domeniul public. De asemenea, oraşul va beneficia de un Centru de gestionare a câinilor fără stăpân modern şi dimensionat încât să se poată adapta la evoluţia activităţii, atât ca şi număr de câini cât şi la schimbările de sezon.

Conform studiului, va exista posibilitatea să se poată adăposti temporar contracost si animale cu stăpân, iar prin atragerea de fonduri de la organizaţii  şi fundaţii, se vor păstra câinii conform noii legislaţii.  Totodată se vor utiliza soluţii moderne pentru prinderea câinilor astfel încât aceştia să nu fie chinuiţi.

Capturarea câinilor fără stăpân se va face pe baza reclamaţiilor scrise şi verbale ale persoanelor fizice şi juridice, echipajele specializate patrulând prin oraş, de regulă, între orele 22.00 şi 06.00.

De reamintit că legislativul local a adoptat în urmă cu trei luni o hotărâre de consiliu potrivit căreia persoanele care hrănesc căinii fără stăpân pe domeniul public sau privat al oraşului, precum şi cei care îşi plimbă animalele de companie prin parcurile de joacă pentru copii vor fi sancţionaţi contravenţional cu sume cuprinse între 500 şi 1000 lei.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 309 ori

Serviciul public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj din Cugir va fi dat în concesiune
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *