Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Serbare la Grădinița „Prichindel” din Cugir, desfășurată în cadrul Proiectului educațional „ECOGRĂDINIȚA”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pornind de la adevărul că „Natura și Viața sunt darurile lui Dumnezeu pentru om”, la Grădinița cu program prelungit „Prichindel” din Cugir a avt loc astăzi,sub genericul ,,Prihindeii sănătoși sunt ecologiști voioși”, derularea Proiectului educaţional „Ecogrădiniţa”, eveniment care se desfășoară  în acest an sub responsabilitatea educatoarelor Ana Lupu şi Angela Sasu. 

Pe lângă numeroșii prichindei din cele 7 grupe, la serbare au luat parte numeroși părinți, bunici și rude ale copiilor. Au fost prezenți directorul școlii Gimnaziale ,,Singidava”, prof. Floare Vlasea, șefa SPAS Cugir, Viorica Nedel, precum și asistent social Ionela Bișboacă. ,,Noi educatoarele, cunoscând toate particularitățile acestei vârste, ne aplecăm cu multă responsabilitate, ajutându-i pe cei mici să exploreze natura în mod dirijat, prin întrebări și sesizări, dar în același timp și prin joc, activitatea specifică acestei vârste, care le dă posibilitatea să descopere în mod spontan anumite aspecte, transformări ce au loc în natură”, le spunea participanților prof. Alina Cristina Rotaru.

După cum am aflat „Alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică”- este un program educaţional care a debutat în acest an şcolar şi care se dorește să continue deoarece este benefic tuturor. Responsabilele de proiect în cadrul grădiniţei sunt educatoarele Alina Rotaru şi Lucia Durduc.  ,,Spunem adesea că sănătatea este comoara cea mai de preţ. Cu toate acestea este cea mai uşor de pierdut şi trebuie să recunoaştem, cel mai prost păzită în zilele noastre.

Majoritatea copiilor se nasc cu acest nepreţuit dar. Aşa că,  împreună ne-am propus să veghem asupra sănătăţii copiilor noştri, îndrumându-i de mici către o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă sănătos. Pornind de la acest adevăr, noi oamenii, avem datoria să prețuim aceste daruri și în primul rând să le facem cunoscute și copiilor noștri.

La vârsta preșcolară, mai ales, copiii vin în contact tot mai mult cu natura și devin fascinați de toate aspectele ei, de toate minunile ei”, se arată în proiectul promovat de instituția preșcolară.  Încă de la grădiniță copiii învață că ecologia este știința ocrotirii naturii. Prin cuvintele lor ei spun: ”Noi vrem să fim ecologiști pentru că vrem să îngrijim natura!”.

De aceea desfășurăm acțiuni de colectare a plasticului și hârtiei care sunt trimise spre reciclare, dar și acțiuni care ajută copilul să găsească drumul corect al gunoiului spre tomberon. Totodată să nu uităm activitățile în curtea grădiniței (plantare de flori, pomișori) și de îngrijire a unor animale mici în vizite la gospodării din apropierea grădiniței. În concluzie activitățile ecologice dezvoltă copiii intelectual, emoțional volițional și moral.Și nu uitați: “Nu omorâți acest Pământ!”, este mesajul pe care au dorit sa-l transmit celor mici doamnele educatoare.

• PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Programul a debutat  cu un moment prezentat de grupa mică „Albinuţele” (educatoare Alina Rotaru şi Lucia Durduc) care ne amintesc despre „pâinea cea de toate zilele” printr-un mic dans „Brutarii”; S-a continuat cu grupa mică „Îngeraşii” (educatoare Maria Luca şi Oana Maierescu) cu un dans al fructelor; Grupa mijlocie „Buburuzele” (educatoare Elena Ţigan şi Ilona Bîrsan) ne învaţă că este bine să mâncăm câte puţin din fiecare fruct sau legumă printr-un dans hazliu.

Mai departe grupa „Florilor” (educatoare Anca Vinceler şi Angela Sasu) au prezentat câteva mesaje ecologiste.   Să învăţăm „Imnul ecologiştilor” împreună cu grupa mare „Voiniceii” (educatoare Ana Lupu şi Maria Leu). Grupa mijlocie „Iepuraşii” (educatoare Ilona Bîrsan şi Mihaela Urieşu) ne-au pregătit o poezie dialogată prin care doreşte să ne înveţe cum să fim buni ecologişti şi să ţinem minte „Nu omorâţi acet Pământ!”

Copiii din grupa mare „Pitici isteţi” (educatoare Cornelia Uritescu şi Adina Trifa) au confecţionat câteva cosmtume eco, apoi doresc să ne arate că mişcarea este foarte bună pentru organism. Cei din urmă vor fi cei dintâi. Grupa mare „Fluturaşii” (educatoare Eleonora Ţenea şi Emilia Budereş) s-au străduit şi se vor strădui în continuare să ne pregătească o delicioasă prăjitură „Biluţe sănătoase”.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023, o experiență de împărtășire și inspirație

cugirinfo.ro

Publicat

în

După cum am prezentat într-un articol anterior, la Hotel Ramada Constanța a avut loc întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023,  un eveniment deosebit care a adus împreună cadre didactice din întreaga țară pentru a celebra și împărtăși experiențele lor în domeniul eTwinning.

A doua zi a conferinței a fost marcată de prezentările susținute cu pasiune de către ambasadorii eTwinning, printre care ne-am numărat și noi ca speakeri, Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și Corina Voicu, de la Liceul Tehnologic Aiud.

Acești ambasadori au avut ocazia să împărtășească activități și experiențe eTwinning din județul Alba, precum reviste online cu ISSN și cărți online cu ISBN, rezultate ale proiectelor eTwinning premiate la nivel național sau la Concursul „Made for Europe” faza județeană, website eTwinning Alba: https://etwinning-alba.webnode.ro/

De asemenea, au vorbit despre numeroasele webinarii și proiectele de succes care au contribuit la dezvoltarea eTwinning în județul lor.

În cadrul evenimentului, cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar au lucrat la dezvoltarea a două viitoare cursuri pentru cadrele didactice, sub umbrela eTwinning ROMÂNIA. Aceasta demonstrează angajamentul lor în promovarea educației colaborative și a metodelor inovatoare în învățământ. S-a precizat și legăturile care există între eTwinning și Erasmus și faptul că mai trebuie lucrat în aceste domenii în învățământul românesc.

Potrivit ambasadoarei Nicoletta Huștiuc, mai mult decât o simplă conferință, Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning a fost o experiență deosebită, în care participanții au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită. Ambasadorii eTwinning nu sunt doar colegi, sunt o familie care împărtășește aceeași viziune: transformarea eTwinning într-un mod de viață pentru învățământul românesc.

„Evenimentul a oferit oportunitatea unică de a împărtăși experiențe eTwinning, bune practici și de a planifica activități și acțiuni pentru viitor. Cu entuziasm, ambasadorii au discutat despre modul în care pot continua să promoveze colaborarea și cooperarea între școli, elevi și cadre didactice în întreaga țară.

Pentru mulți dintre participanți, eTwinning reprezintă viitorul învățământului românesc. Este mult mai mult decât o serie de subpuncte într-o grilă de evaluare; este despre colaborare și despre împărtășirea bucuriei de a învăța împreună. În acest context, se adresează un apel călduros tuturor cadrelor didactice să se alăture platformei eTwinning, să participe și să se implice în proiecte care aduc doar bucurii și învățare autentică.

În încheiere, evenimentul Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023 a fost o ocazie de neuitat, care a adus împreună pasionați de învățământ și eTwinning. Echipa eTwinning România a fost apreciată pentru susținerea și promovarea continuă a acestui mod de învățare colaborativ și inovator. Pentru unii dintre participanți, eTwinning este mai mult decât un proiect; este o dragoste durabilă pentru educația și colaborarea dinamică”, ne-a declarat Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnaziala Nr. 3 Cugir reprezentată la întâlnirea ambasadorilor Erasmus Romania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, Hotelul „Ramada” din Constanța a fost gazda evenimentului anual Întâlnirea Ambasadorilor Erasmus România. Această reuniune importantă a adus împreună profesioniști din domeniul educației din întreaga țară, cu un focus special pe dezvoltarea și îmbunătățirea programelor Erasmus.

Județul Alba a fost mândru să fie reprezentat în cadrul evenimentului de către doi profesori remarcabili: prof. Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și prof. Corina Voicu de la Liceul Tehnologic Aiud.

Aceste două ambasadoare Erasmus pentru sectorul Educație Școlară au adus cu ele experiența și dedicarea în promovarea învățării internaționale și a mobilității în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Programul evenimentului a fost plin de activități interesante și interactive. În prima zi, participanții au fost întâmpinați cu înregistrarea și introducerea în atmosfera evenimentului. Social Presencing Theatre și Body Mind au adus dimensiuni creative și introspective, facilitând interacțiunea și conexiunea dintre participanți.

A doua zi a fost dedicată prezentărilor ambasadorilor din rețea, actualizării și instrumentelor. De la formula „comunitate” de raportare la discuții și feedback cu privire la chestionarul VET, participanții au explorat diverse metode de învățare și schimb de experiență. Prezentările colegelor de la Connector 2023 au acoperit o gamă variată de subiecte, de la învățarea prin teatru la explorarea metodelor non-formale.

Participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici Erasmus și să discute cu seriozitate despre detaliile programului pe regiuni. Fiecare reprezentant a notat cu atenție sarcinile în calendarul comun, asigurându-se că toate aspectele importante sunt luate în considerare.

În ultima zi a evenimentului, a avut loc evaluarea întâlnirii și au fost propuse direcții clare pentru viitoarele activități online lunare. Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup, simbolizând unitatea și angajamentul comun în promovarea valorilor Erasmus+.

„Întâlnirea Anuală a Ambasadorilor Erasmus România 2023 a reprezentat o oportunitate esențială pentru profesioniștii din educație de a se conecta, împărtăși experiențe și dezvolta strategii pentru promovarea învățării internaționale și a mobilității în mediul școlar românesc. A fost un eveniment plin de inspirație și colaborare, consolidând angajamentul continuu în promovarea schimburilor educaționale de bune practici, care aduc plusvaloare învățământului romanesc”, ne-a declarat profesor Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir