Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Serbare la Grădinița „Prichindel” din Cugir, desfășurată în cadrul Proiectului educațional „ECOGRĂDINIȚA”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pornind de la adevărul că „Natura și Viața sunt darurile lui Dumnezeu pentru om”, la Grădinița cu program prelungit „Prichindel” din Cugir a avt loc astăzi,sub genericul ,,Prihindeii sănătoși sunt ecologiști voioși”, derularea Proiectului educaţional „Ecogrădiniţa”, eveniment care se desfășoară  în acest an sub responsabilitatea educatoarelor Ana Lupu şi Angela Sasu. 

Pe lângă numeroșii prichindei din cele 7 grupe, la serbare au luat parte numeroși părinți, bunici și rude ale copiilor. Au fost prezenți directorul școlii Gimnaziale ,,Singidava”, prof. Floare Vlasea, șefa SPAS Cugir, Viorica Nedel, precum și asistent social Ionela Bișboacă. ,,Noi educatoarele, cunoscând toate particularitățile acestei vârste, ne aplecăm cu multă responsabilitate, ajutându-i pe cei mici să exploreze natura în mod dirijat, prin întrebări și sesizări, dar în același timp și prin joc, activitatea specifică acestei vârste, care le dă posibilitatea să descopere în mod spontan anumite aspecte, transformări ce au loc în natură”, le spunea participanților prof. Alina Cristina Rotaru.

După cum am aflat „Alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică”- este un program educaţional care a debutat în acest an şcolar şi care se dorește să continue deoarece este benefic tuturor. Responsabilele de proiect în cadrul grădiniţei sunt educatoarele Alina Rotaru şi Lucia Durduc.  ,,Spunem adesea că sănătatea este comoara cea mai de preţ. Cu toate acestea este cea mai uşor de pierdut şi trebuie să recunoaştem, cel mai prost păzită în zilele noastre.

Majoritatea copiilor se nasc cu acest nepreţuit dar. Aşa că,  împreună ne-am propus să veghem asupra sănătăţii copiilor noştri, îndrumându-i de mici către o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă sănătos. Pornind de la acest adevăr, noi oamenii, avem datoria să prețuim aceste daruri și în primul rând să le facem cunoscute și copiilor noștri.

La vârsta preșcolară, mai ales, copiii vin în contact tot mai mult cu natura și devin fascinați de toate aspectele ei, de toate minunile ei”, se arată în proiectul promovat de instituția preșcolară.  Încă de la grădiniță copiii învață că ecologia este știința ocrotirii naturii. Prin cuvintele lor ei spun: ”Noi vrem să fim ecologiști pentru că vrem să îngrijim natura!”.

De aceea desfășurăm acțiuni de colectare a plasticului și hârtiei care sunt trimise spre reciclare, dar și acțiuni care ajută copilul să găsească drumul corect al gunoiului spre tomberon. Totodată să nu uităm activitățile în curtea grădiniței (plantare de flori, pomișori) și de îngrijire a unor animale mici în vizite la gospodării din apropierea grădiniței. În concluzie activitățile ecologice dezvoltă copiii intelectual, emoțional volițional și moral.Și nu uitați: “Nu omorâți acest Pământ!”, este mesajul pe care au dorit sa-l transmit celor mici doamnele educatoare.

• PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Programul a debutat  cu un moment prezentat de grupa mică „Albinuţele” (educatoare Alina Rotaru şi Lucia Durduc) care ne amintesc despre „pâinea cea de toate zilele” printr-un mic dans „Brutarii”; S-a continuat cu grupa mică „Îngeraşii” (educatoare Maria Luca şi Oana Maierescu) cu un dans al fructelor; Grupa mijlocie „Buburuzele” (educatoare Elena Ţigan şi Ilona Bîrsan) ne învaţă că este bine să mâncăm câte puţin din fiecare fruct sau legumă printr-un dans hazliu.

Mai departe grupa „Florilor” (educatoare Anca Vinceler şi Angela Sasu) au prezentat câteva mesaje ecologiste.   Să învăţăm „Imnul ecologiştilor” împreună cu grupa mare „Voiniceii” (educatoare Ana Lupu şi Maria Leu). Grupa mijlocie „Iepuraşii” (educatoare Ilona Bîrsan şi Mihaela Urieşu) ne-au pregătit o poezie dialogată prin care doreşte să ne înveţe cum să fim buni ecologişti şi să ţinem minte „Nu omorâţi acet Pământ!”

Copiii din grupa mare „Pitici isteţi” (educatoare Cornelia Uritescu şi Adina Trifa) au confecţionat câteva cosmtume eco, apoi doresc să ne arate că mişcarea este foarte bună pentru organism. Cei din urmă vor fi cei dintâi. Grupa mare „Fluturaşii” (educatoare Eleonora Ţenea şi Emilia Budereş) s-au străduit şi se vor strădui în continuare să ne pregătească o delicioasă prăjitură „Biluţe sănătoase”.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școlile din Cugir încep anul de învățământ cu lucrări de modernizare aproape finalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Multe localuri ale instituțiilor de învățământ din Cugir au fost deja modernizate și dotate, însă în anumite situații este necesara relocarea sau comasarea activităților școlare.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare care încă mai au loc în unitățile de învățământ din Cugir, activitatea școlară va fi relocată sau comasată în clădirile care pot găzdui aceste activități.

Școala Gimnazială „I. Pervain” va organiza festivitatea de început de an la localul de sus, unde festivitatea va fi comasată cu a celeilalte locații, la ora 08.30 cu toate clasele.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir va da startul anului școlar cu festivități organizate la ora 08.30 pentru ambele cicluri, la localul de pe strada Aleea Constructorului pentru ciclul primar și gimnazial.

Ciclul primar își va desfășura orele de curs la localul de le Aleea Constructorului, iar ciclul Gimnazial la Colegiul Național David Prodan, unde vor învăța pe toată perioada lucrărilor care au loc la localul de pe str. Doinei.

La Școala Ioan Mihu – Vinerea, festivitatea începe la ora 10.00, iar orele se vor desfășura momentan la școala de pe strada Principală.

Școala Gimnazială „Singidava” va începe anul școlar cu festivități organizate începând de la ora 09.00, la localul de pe str. Alexandru Sahia doar pentru ciclul primar.

Pentru grupele de grădiniță, deschiderea este la ora 10.00, la Grădinița Prichindel.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” sunt așteptați la festivitate la ora 09.00, iar cei ai Liceului Tehnologic „I.D. Lăzărescu”, unde au loc lucrări în clădirea cu cabinetele de specialitate și la sala de sport, festivitatea de deschidere se va organiza începând cu ora 09.30.

Potrivit edilului orașului Cugir, Adrian Teban, „chiar dacă este un an complicat în contextul proceselor de modernizare, învățământul cugirean a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria sa. Peste 14 milioane de euro au fost investiți în infrastructura învățământului preșcolar, școlar și liceal”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, prezentă la Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, organizat la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

În zilele de 5 și 6 septembrie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, eveniment la care a luat parte și cugireanca, Nicoletta Huștiuc – prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.

La activitatea organizată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au participat inspectorii de proiecte europene din 6 județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu, alături de cadre didactice. Au fost invitați ca și formatori ambasadorii eTwinning din județul Alba: Nicoletta Huștiuc, Corina Voicu și Georgeta Bădău.
Prima zi a fost dedicată exemplelor de bune practici din proiectele europene.

Atelierele de formare au vizat prezentarea platformei ESEP, structura unui proiect european și colaborarea internațională.

În cea de-a doua zi participanții au lucrat în echipe și au redactat 3 proiecte internaționale ce urmează să fie implementate în anul școlar 2024-2025.

„Mulțumim, eTwinning Romania, (Mirela, Alexandra, Corina) pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și inspector Alina Miron, ISJ Alba pentru excelenta colaborare!”, a transmis prof. Nicoletta Huștiuc (Școala Gimnazială nr.3 Cugir) – ambasador eTwinning.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Rotary Club „Anima Mundi” Cugir se alătură Proiectului „Rotary Susține Educația”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 9-10 septembrie 2024, Rotary Club Cugir Anima Mundi continuă tradiția de a sprijini copiii din comunitatea locală prin participarea la proiectul „Rotary Susține Educația”.

Acest proiect, inițiat cu 6 ani în urmă de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, este susținut anual de colegii din cluburile Rotary Club Alba Iulia, Rotary Club Sebeș, Rotaract Alba Iulia, Interact Alba Iulia, Interact Sebeș, RotaKids Alba Iulia și CTC STORE.

Proiectul își propune să sprijine copiii care provin din familii cu nevoi reale, oferindu-le rechizite școlare esențiale. Modalitatea prin care acest ajutor este acordat este simplă: membrii comunității sunt invitați să coperteze cărți și caiete, iar 1 leu din prețul fiecărei copertări este direcționat pentru a cumpăra rechizite copiilor care nu își permit aceste resurse de bază.

• Sprijinul comunității face diferența

Potrivit președintelui Rotary Club Cugir, dr. Radu Julian, în anii trecuți, proiectul „Rotary Susține Educația” a avut un impact pozitiv în viața zecilor de copii care au beneficiat de sprijinul oferit, multumită implicarii comunității locale ca urmare a numeroaselor acțiuni de copertare. Copiii au primit rechizite și au început școala cu un zâmbet pe buze, pregătiți pentru un nou an școlar. Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea că lipsa rechizitelor nu devine un obstacol în calea educației.

• Ce facem în acest an?

„Pe 9 și 10 septembrie, în fața Elco Business din Cugir, invităm comunitatea să se alăture din nou acestei inițiative. Fiecare copertare de cărți și caiete nu este doar un act de protejare a materialelor școlare, ci și un act de solidaritate față de copiii care au nevoie de ajutor. Un simplu leu poate face diferența între un început de an școlar dificil și unul plin de speranță pentru copiii care provin din familii defavorizate”, a transmis președintele Rotary Club Cugir.

• Un gest mic, un impact mare

În opinia lui Radu Julian, prin implicarea tuturor, fie că este vorba de membri ai cluburilor Rotary, parteneri sau simpli cetățeni, proiectul continuă să demonstreze că gesturile mici pot avea un impact uriaș.

„Încurajăm locuitorii din Cugir și din împrejurimi să participe la această acțiune, pentru a aduce împreună speranță și bucurie în viețile copiilor care au cea mai mare nevoie. Așadar, vă așteptăm cu drag pe 9 și 10 septembrie 2024, în fața Elco Business, pentru a susține educația și a contribui la un viitor mai bun pentru copiii din comunitatea noastră, copii cu nevoi reale”, este mesajul adresat oamenilor de bine de către președintele clubului cugirean, dr. Radu Julian.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir