Rămâi conectat

Actualitate

Seară de informare şi familiarizare cu corpurile cerești, organizată la CUGIR, cu prilejul Zilei Internaționale a Astronomiei

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cerul înorat, de ieri seară, nu i-a oprit pe cugireni să se strângă în număr destul de mare la Stadionul Parc (Stadionul Nou), începând cu ora 19.00 pentru o seară de observatii astronomice şi informaţii din domeniu, organizată de clubul „Universul de lângă noi”.

La dispoziția celor prezenți la eveniment au fost  puse 7 telescoape şi cu toate că condiţiile meteo au împiedicat observaţiile astronomice, organizatorii au fost plăcut surprinşi de interesul manifestat de cei prezenţi pentru telescoape şi pentru ce pot observa cu ele.

Cei mai norocoşi dintre participanţii la eveniment au avut totuşi o fereastră de 10 minute, în care au putut observa planeta Jupiter cu sateliţii săi şi Luna.

Organizatorii vor reveni cu telescoapele în oraş când condiţiile meteo vor fi favorabile, iar cei pasionaţi de astronomie se vor putea familiariza cu corpurile cerești.

“Mulţumim celor care ne-au ajutat la organizarea evenimentului, Casa de Cultură Cugir, doamnei Rodica Florea, Camelia Bartalics, Ştefan Fane Pop-Cot din Alba şi Dan-George Uza din Cluj care au venit cu support tehnic, Robert Giovano, Mihai Barbu.  Au fost persoane care au aşteptat până la ora 23.00, le mulţumim pentru participare şi înţelegere. Suntem voluntari, așa că dacă dorești și tu să te implici alături de noi, te primim cu drag! Dispunem de câteva telescoape pe care le punem la dispoziția publicului, iar tot ceea ce facem, facem din pasiune și din dorința de a arăta și altora frumusețea cerului, a Universului de lângă noi”,  au transmis organizatorii.

În 2015, clubul a fost prezent cu telescoapele şi la Alba Iulia de Ziua Internaţională a Astronomiei.

„Universul de lângă noi” este un club de astronomie pentru amatori din Alba Iulia și împrejurimi, care își propune să înfrumusețeze orașul prin evenimentele pe care le organizează: Ziua Astronomiei, ieșiri la observații cu ocazia anumitor evenimente astronomice.

Ziua internațională a astronomiei este sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii și alte instituții de profil din întreaga lume, în locuri publice, prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de pe Cetatea din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 10.00 locuitorii Cugirului sunt invitați în șantierul arheologic de pe Cetate, la Ziua Porților Deschise.

În cadrul proiectelor demarate cu privire la promovarea obiectivelor istorice și turistice ale Cugirului, un loc aparte îl ocupă Cetatea dacică.

Astfel, începând din acest an, un grup de arheologi condus de dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, împreună cu studenți și doctoranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și de la Academia Română, în cooperare cu Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia, au reluat cercetările arheologice în Cetate.

Atât informațiile privind săpăturile mai vechi cât și rezultatele cercetărilor de anul acesta vor fi aduse la cunoștința publicului și a presei vineri 29 septembrie 2023, când va avea loc „Ziua porților deschise în Cetatea dacică de la Cugir”, începând cu ora 10.00. Manifestarea constituie și un preambul al evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” organizat în aceeași zi de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 28 septembrie 2023: O nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir va avea loc o nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, în compania scriitorilor consacrați, ori aspiranți, din fiecare comunitate.

Intrarea la cercul de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură. Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați, gratuit, în antologia „Verbum”, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care ajunge în acest an la cea de-a V-a ediție.

Activitățile de joi au loc în cadrul Proiectul 3.19 Verbum, Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural Cugir și Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei străzi din Cugir au rămas astăzi, 26 septembrie 2023, fără a potabilă, în urma unei avari la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O avarie s-a produs marți, 26 septembrie 2023, la conducta de apă potabilă, din Cugir. Locuitorii de pe trei străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 26.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Enescu, str. Mihai Eminescu și str. Arieșului din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir