Rămâi conectat

Actualitate

Se împlinesc 75 de ani de când la Vinerea, obiceiul păștenilor se respectă cu strășnicie

cugirinfo.ro

Publicat

în

La fel ca în anii anteriori, în localitatea Vinerea este continuată tradiția păștenilor, un obicei unic și străvechi păstrat cu sfințenie timp de 75 de ani de către credincioșii ortodocși de aici.

Această frumoasă tradiție a fost lăsată moștenire, din generație în generație, din anul 1948, când a fost inițiată de către vrednicul de pomenire preot mărturisitor Ioan Sabău, ctitor al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vinerea, dăinuind cu rigurozitate până în zilele noastre. Prin acest obicei s-a dorit ca nu doar o singură familie din sat să suporte pregătirea pentru Sfintele Paști, cum a fost până atunci, punându-se capăt neînțelegerilor și disputelor iscate din această cauză.

Astfel, în cadrul Consiliului parohial, s-a hotărât ca de organizarea și de pregătirea paștilor să se ocupe întregul contingent, bărbați și femei, care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, considerată vârsta înțelepciunii și a deplinei maturități. Credincioșii respectivi sunt denumiți pășteni și vor pregăti toate cele necesare desfășurării în cele mai bune condiții a ceremoniei pascale. Astfel, aceștia vor asigura vinul, pâinea, colacii, lumânările, vasele în care se prepară paștile, florile pentru împodobirea Sfântului Epitaf și celelalte de trebuință, cheltuielile suportându-le în totalitate.

Pentru buna organizare și desfășurare a acestui eveniment unic din viața fiecărui păștean, în prima Duminică după Rusalii din anul precedent, are loc o întâlnire în care este aleasă gazda de unde se vor lua paștile. Pășteanul-gazdă trebuie să fie un bărbat din leat, căsătorit și care să fie un bun gospodar. Într-un an, acesta trebuie să provină din partea de jos a satului, iar în anul următor din partea de sus a localității. După alegerea gazdei, păștenii se întâlnesc lunar, în prima duminică, analizând cu multă conștiinciozitate și responsabilitate realizările de până în acel moment, ce dificultăți au fost întâmpinate și ce sarcini le revin de îndeplinit în continuare.

În Duminica de Florii, toți păștenii, împreună cu preoţii parohi, se adună la casa gazdei, unde se stabilește vinul pentru paști. De asemenea, ciuberele sunt împodobite cu flori și panglici tricolore, iar lumânările care se împart credincioșilor în Joia Mare sunt ornamentate cu panglici tricolore. În același timp, coșurile sunt asortate cu ștergare și verdeață, sunt aerisiți desagii pentru pâine și este stabilit programul pentru Săptămâna Mare.

În Joia Mare, zi de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate vinereană, păștenii se întâlnesc dimineaţa, la ora 8.00, la biserica parohială, îmbrăcați în tradiționalele costume populare, de unde se pornește în procesiune spre casa gazdei. Alaiul pornește având în frunte păștenii ce poartă drapelul României și al Uniunii Europene, urmați de cei cu prapurii, de copiii cu sfeșnice, preoți, cântăreți, păștenele cu coșulețe, precum și de către ceilalți credincioși din sat, din țară și din străinătate, veniți special pentru acest eveniment emoționant. La casa gazdei este oficiată slujba de Te-Deum, binecuvântându-se pâinea din care sunt pregătite paștile și se împart lumânările împodobite pentru a fi aprinse în noaptea de Înviere.

Păștenii iau desagii cu pâinea, parastasele și prescurile, iar femeile păștene iau ciuberele frumos împodobite cu flori și verdeață. Apoi, întreg alaiul se îndreaptă înapoi la biserică unde este oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul slujbei, păștenii care au primit dezlegare de la duhovnic se împărtășesc cu Sfintele Taine. Este o încântare să privești cum toți păștenii, îmbrăcați în straie populare, stau încolonați doi câte doi, mai întâi bărbații, apoi femeile, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului și sărutând sfintele icoane. După Dumnezeiasca Liturghie, este oficiată o slujbă de pomenire pentru cei trecuți în veșnice. La ieșirea din biserică, nepoții și copiii păștenilor, îmbrăcați de asemenea în straie populare, oferă tuturor participanților la slujbă câte un colac și un pahar de vin în memoria celor dispăruți din leat.

În zilele următoare, păștenii participă activ la toate celelalte activități ale bisericii, asigurând „paza” Sfântului Epitaf („Sfântului Mormânt”) în noaptea de vineri, iar sâmbătă după-amiază se taie pâinea, se pune vinul, se așează în ciubere și se păstrează în biserică până la Slujba de Înviere. Noaptea, la ora 0.00, este oficiată Utrenia Sfintei Învieri, așteptată cu nerăbdare de către întreaga comunitate creștină. După ce preotul rostește: „Veniți de luați Lumină!”, urmează procesiunea de ocolire a bisericii, iar după oficierea Sfintei Liturghii, paștile – sfințite în cadrul slujbei – sunt împărțite de către pășteni tuturor credincioșilor prezenți.

Ing. Dorin David
Parohia Ortodoxă Vinerea II


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir