Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Scrisoare deschisă adresată de Asociația „Ține de Tine” către Ministrul Educației, privind desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, Asociația „Ține de Tine!” se alătură celor peste 30 de părinţi ai căror copii urmează să fie discriminaţi şi cărora li se încalcă dreptul constituțional la egalitate de şanse în ceea ce priveşte educaţia, prin desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir.

Această hotărâre a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, iar asociaţia i se adresează domnului Ministru al Educaţiei printr-o scrisoare deschisă :

„Domnule Ministru Valentin Popa,

Vă scriem cu speranța de a menține profilul uman la Colegiul Național “David Prodan” Cugir, resptectând astfel drepturile a peste 30 de elevi care doresc să opteze pentru acest profil. Asociația “Ține de Tine!” este un ONG care susține învățământul românesc prin acordarea unor burse lunare studenților care au posibilități materiale reduse, dar și prin dotarea cu logistică educativă a unor școli din zonele de munte.

Menționăm aceste lucruri ca să subliniem că noi, parte a societății civile, credem în școala românească și nu putem fi doar spectatori atunci când în România, membră a Uniunii Europene, drepturile a peste 30 de copii din învățământul liceal sunt încălcate. Prin acest mesaj, vă cerem ajutorul în rezolvarea unei probleme apărute la nivelul învățământului preunivesitar din localitatea Cugir, jud. Alba. În anul școlar 2018-2019 absolvenții cugireni ai clasei a 8-a vor fi discriminați, deoarece li se refuză abuziv oportunitatea de a opta pentru un profil uman.

 Chiar dacă, conform ultimului sondaj, după simulările naționale, există peste 30 de elevi care își doresc să urmeze profilul “Filologie”- un profil cu tradiție în cadrul colegiului mai sus menționat- ei nu vor avea la dispozitie această variantă, fiindcă toate demersurile, atât ale Colegiului Național “David Prodan” Cugir, cât și ale părinților acestor copii au rămas fără ecou la Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba, care fără să ia în calcul opțiunile exprimate de copii a hotărât desființarea singurei clase care aparține profilului uman din orașul nostru.

Ținem să precizăm că punerea în aplicare a acestei decizii discriminează copiii care doresc să opteze pentru alt profil decât cel real, obligându-i astfel să facă naveta 38 de kilometri pentru a ajunge în localitatea cea mai apropiată unde există profil uman. Nu trebuie să mai menționăm, fiind evident pentru toată lumea, că naveta zilnică va aduce copiilor multă oboseală, timp și energie consumate inutil, care pot influența negativ randametul de învățare, iar pentru părinți presupune cheltuieli suplimentare.

De asemenea, aceștia nu vor avea posibilitatea să participe la eventualele activități extracurriculare, privându-i astfel de diferite experienţe împărtășite cu noii colegi. Pentru că dorim ca toți elevii să beneficieze de egalitate de șanse devenim vocea celor peste 30 de copii cărora li s-ar încălca drepturile prin punerea în aplicare a acestei hotărâri.

Menționăm că s-au aprobat clase de seral pentru care de ani de zile nu a optat nimeni și sunt menținute în continuare, iar această clasă, pentru care opțiunile au fost lămuritoare din luna septembire, a fost desfiinţată din rațiuni care nouă ne scapă. Nu considerăm că este normal ca în anul 2018 într-un oraș din România copiilor să le fie refuzat dreptul de a alege, cu atât mai mult cu cât nu există un raționament în care să primeze educația centrată pe elev pentru a face acest lucru.

Specificăm că în acest an școlar la Colegiul Național “David Prodan” Cugir au fost obținute, la olimpiadele școlare, 8 calificări la etapele naționale și toate cele 8 calificări sunt la profile umaniste. Avem speranța că veți lua în considerare cererea noastră și vă asigurăm că vom lupta pentru acești elevi până când hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba va fi revocată!

Ne dorim ca acest lucru să fie făcut până nu este prea târziu, adică în momentul în care codurile claselor vor fi emise, iar copii vor rămâne fără posibilitatea de a învăța ceea ce își doresc.

Asociația “Tine de Tine” Cugir”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

166 de elevi și 33 de profesori, care au contribuit la clasarea orașului Cugir pe podiumul competițiilor școlare, premiați în cadrul „Galei Performerilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, la Centrul Cultural Valentin Uritescu din Cugir a avut loc „Gala Performerilor”, eveniment dedicat elevilor și profesorilor cu rezultate la olimpiadele județene și naționale. Finalul anului școlar 2023-2024 a fost cel mai bun prilej pentru administrația publică locală din Cugir să premieze performanța.

Anul acesta, ne mândrim cu 166 de olimpici și 33 de profesori care au contribuit în mod decisiv la clasarea orașului Cugir pe podiumul competițiilor școlare. Performerii au primit recunoștința si aprecierea comunității locale, fiind recompensați pentru rezultatele lor cu premii în bani, diplome și câte un „Catalog al Performerilor” oferite de către primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și directorul Centrului Cultural Valentin Uritescu, Diane Dobrean.

„Efortul și dedicarea de care ați dat dovadă ne onorează! Ne bucură rezultatele voastre la competițiile școlare la care ați participat și ați obținut rezultate remarcabile pe parcursul anului școlar 2023-2024. Ați muncit pentru aceste rezultate de perfomanță și ați dovedit tuturor că orașul nostru se poate mândri cu tineri valoroși, dornici de cunoaștere, serioși si dedicați. Sunteți o sursă de inspirație pentru colegii voștri care vor dori să parcurgă această cale spre succes. Rezultatele voastre denotă faptul că puteți obține performanță și v-ați dovedit, în primul rând vouă, că aveți spirit de învingător. De aceea vă îndemn să fiți perseverenți și să continuați pe aceeași direcție. Pe lângă cunoștințele pe care le dobândiți, vă modelați într-un fel care vă va permite în viață să vă atingeți obiectivele și să nu renunțați în fața provocărilor. Să fiți recunoscători oamenilor care au crezut în voi și v-au susținut, respectiv cadrelor didactice și parinților pentru că v-au oferit sprijin, motivație și înțelegere, condiții necesare pentru performanță. După finalizarea studiilor universitare, ne dorim să vă întoarceți acasă, în Cugir, pentru că avem nevoie de tineri ambițioși și valoroși, care să aducă dezvoltare în orașul nostru. Prin dedicarea de care ați dat dovadă dar și prin cunoștințele și experiențele pe care le veți dobândi, putem creea împreună, un oraș mai bun. Stimați profesori, faptul că orașul Cugir se poate mândri cu rezultate de performanță din acest catalog se datorează dumneavoastră, celor care, zi de zi, transmiteți cunoaștere, inspirație și dorință de muncă pentru elevi. Apreciem profesia dumneavoastră ca fiind una dintre cele mai onorabile și mai responsabile. Educația pe care dumneavoastră o transmiteți șlefuiește viitorul nostru, al tuturor. Succesele elevilor nu ar fi fost posibile fară sprijinul dumneavoastră! Vă felicităm pentru rezultatele obținute în anul școlar 2023-2024 și vă mulțumim pentru contribuția pe care ați adus-o la succesul elevilor noștri. Vă asigurăm că noi, administrația locală, depunem toate eforturile pentru creșterea calității mediului de învățare și vom continua să susținem educația. Vă dorim tuturor, elevi și profesori, mult succes și aceeași perseverență în activitățile viitoare!”, a transmis primarul Adrian Teban.

În cadrul Galei Performerilor au fost premiați 166 de elevi, respectiv olimpicii și cei mai buni elevi din școli pentru:

– rezultate și participări la etapă națională a olimpiadelor- 15 elevi cu rezultate de excelență
– cei mai buni elevi din școli
– rezultate la etapa județeană a olimpiadelor școlare, de mențiuni la etapa județeană a olimpiadelor
– rezultate la Olimpiada sportului școlar la şah şi fotbal.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Final de clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 14 iunie 2024, clopoțelul a sunat poate prea lung și insistent pentru absolvenții claselor a VIII-a, vestind sfârșitul anului școlar. Părinţi, bunici, prieteni cu buchete de flori – cu toții au fost alături de elevii aflați la final de gimnaziu.

A fost un moment emoționant, un moment de rămas bun, cu zâmbete și lacrimi deopotrivă, ce a pus capăt anilor petrecuți de cele trei clase din cadrul instituției de învățământ.

Șeful de promoție, elevul Șerban Dăneasă a susținut un emoționant discurs în care a rememorat amintiri și a adus mulțumiri cadrelor didactice. El a fost premiat pentru rezultatele deosebite de către Asociația Educator 2007.

În același cadru festiv, după momente de o deosebită încărcătură pentru cei prezenți, elevii claselor a VIII-a au înmânat cheia succesului colegilor lor mai mici, iar reprezentantele clasei a VII-a, elevele Andreea Maria Cârjean și Irina Rita Codrea au ținut să le adreseze cuvinte de încurajare și le-au urat mult succes la primul examen din viață.

Directorul instituţiei de învăţământ, dna prof. Floare Vlasea le-a transmis  absolvenților câteva cuvinte: „Ne bucurăm că acum, la ceas de bilanţ, sunteţi alături de noi: copii, părinţi, bunici, parteneri și prieteni. Pentru mine, sfârşitul de an şcolar continuă să aibă forma festivității de premiere  mirosul  bucheţelelor din flori de grădină strânse în mână aproape să se rupă până când să fie dăruite învăţătoarei sau dirigintei, mirosul de cerneală al numelui scris caligrafic pe diploma din hârtie. Oricum ar fi, însă, sfârşitul de an şcolar a avut dintotdeauna şi cred că trebuie să îşi păstreze parfumul lui. Acum, la finalul unui drum, când închideţi porţile Şcolii Singidava şi deschideţi uşa catre viaţa de licean, cu emoţie vă doresc să aveţi multe împliniri. Urmaţi-vă visul, alegeţi-vă cu grijă drumul potrivit în viaţă, iubiţi, luptaţi, priviti către viitor. O altă lumină va licari la capatul drumului pe care ati pornit pentru ca voi să ajungeti la ea..”

La rândul său, directorul adjunct, prof. Stela Predescu a spus: „Dragi absolvenți, de astăzi veți păși pe un nou drum în povestea vieții voastre încărcați de emoție, cu multe amintiri, dar mai ales cu multe planuri pentru viitor. Oriunde veți merge, să nu uitați niciodată că drumul vostru spre împlinire a început în școala noastră. Să vă amintiți mereu că nu există înălţimi prea mari, ci numai aripi prea scurte. Niciun obstacol nu trebuie sa vă oprească atât timp cât dorința de a zbura este mai mare decât frica de a cădea. Victoria aparține celui perseverent. Să credeți în voi și în forțele voastre! Luați-vă visurile în mâini și reușita va fi a voastră!”

A urmat premierea elevilor pentru rezultatele obținute la învățătură. Nu în ultimul rând, cadrele didactice au primit felicitări din partea direcțiunii școlii pentru dăruirea și profesionalismul lor.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Andreea Maria Cârjean și Irina Rita Codrea, eleve ale Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, Mențiune și Medalie de argint la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Etapa Națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică – ediția a IV-a s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 29 mai – 2 iunie 2024.

Organizatorii competiției, Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO au reunit 250 de participanți la cele două categorii: juniori și seniori.

Echipa Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, formată din elevele Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, coordonată de către prof. Predescu Stela a participat la secțiunea Științe fundamentale, categoria juniori cu proiectul ”Miracolul perfecțiunii: fractali fascinanți creați de natură”. Prin muncă, multă creativitate, rigurozitate științifică dar și pasiune pentru cercetare, elevele au adus performanță și mândrie școlii, obținând Mențiune din partea Ministerului Educației (locul IV cu 93 de puncte) și Medalie de argint din partea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Olimpiada reprezintă o competiţie interdisciplinară ce îşi propune să formeze şi să dezvolte competenţele specifice creativităţii în domeniul ştiinţific, tehnologic şi ingineresc la elevii din clasele V-XII. Participanţii au prezentat soluţii inovative şi tehnice pentru problemele actuale ale societăţii, contribuind astfel la atragerea tinerelor talente spre aceste domenii esenţiale, iar juriul a fost format din cadre didactice şi cercetători din universităţi de renume din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova.

Proiectele prezentate au variat de la modele şi prototipuri la prezentări grafice şi postere, toate încercând să rezolve sau să explice diverse probleme ale comunităţii.

Lucrând împreună, oamenii își cunosc abilitățile și personalitatea, astfel că se apropie unii de ceilalți și devin mai puternici. Acest lucru a reușit doamna prof. coordonator Stela Predescu să insufle echipei pe care a coordonat-o și a condus-o spre succes. Felicitări tuturor: elevi, profesor, părinți!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir