Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Cugir reprezentată la evenimentul internaţional adresat beneficiarilor programului Erasmus+, de la București

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la București a avut loc evenimentul internaţional „FuturE+, FuturESC”, organizat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din România (ANPCDEFP), în contextul preluării de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene, manifestare care se adresează actualilor şi foştilor beneficiari ai programului Erasmus+.

La reuniune au participat 125 de foști și actuali beneficiari din toate țările programului Erasmus+, reprezentând majoritatea sectoarelor finanțate prin acesta: tineret, educație școlară, educația adulților, formare profesională VET și învățământ universitar din 24 de ţări.

„Lucrând şi în sectorul educaţie şcolară am schimbat experienţe cu colegi din alte ţări, înţelegând diferenţele de cultură, societate şi civilizaţie”, susține Nicoletta Huștiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir. În opinia sa, „deosebit de importantă a afost acţiunea în plen din prima zi de activitate, condusă de echipa ANPCDEFP România, oameni şi colegi deosebiţi, unde s-a văzut implicare maximă şi competenţe excepţionale”.

Astfel, a fost folosit instrumentul online Mentimeter, cu care a fost realizat, printre altele, un „wordcloud” cu ţările de unde provin participanţii, apoi s-au dat răspunsuri interactive la întrebări referitoare la programul Erasmus+ şi s-au oferit propuneri pentru viitorul Erasmus+. Potrivit participantei cugirene la eveniment, toate propunerile vor fi parte a unei rezoluții ce va fi înaintată Comisiei Europene şi pe care o va promova în toate întâlnirile oficiale pe care România le va găzdui în contextul președinției rotative, precum și tuturor celor interesați.

Prin document se recomandă cu tărie mesaje și măsuri cheie care trebuie luate în considerare în arhitectura generațiilor viitoare de programe europene dedicate educației, formării, tineretului și sportului; se reafirmă importanța sprijinului și îndrumării profesionale pentru facilitarea accesului pentru toți profesorii și se solicită simplificarea procesului de depunere a cererilor pentru a face acest lucru să fie mai atrăgător și mai ușor de utilizat, fiind un îndemn la reducerea birocrației în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectelor.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Arap Loredana, elevă a Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificare la faza națională a Olimpiadei de Filozofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Arap Loredana este o elevă cum rar întâlnești, o elevă venită anul acesta din Republica Moldova la Colegiul Național „David Prodan” în clasa a X-a profilul filologie intensiv limba engleză.

Arap Loredana ne-a surprins plăcut pe toți cu un rezultat deosebit – locul I la etapa județeană a Olimpiadei de Filozofie și o calificare automată la etapa națională. Am spus rezultat deosebit deoarece ea a concurat cu elevii de la clasa a XII-a unde se studiază de fapt această materie. Regulamentul olimpiadelor permite ca la disciplinele care se studiază doar un singur an cum este și cazul filozofiei să poată participa și elevii din ciclurile inferioare iar Loredana a acceptat această provocare deși ea doar peste 2 ani va studia la clasă această materie.

Pentru Loredana acest an școlar este un an al marilor provocări – la doar 15 ani a venit în altă țară să învețe, iar pentru aceasta și-a părăsit părinții, frații, casa, prietenii, colegii și toate persoane dragi și a trebuit astfel să se adapteze la o mentalitate diferită de cea cu care era obișnuită, să se acomodeze cu noii profesori, colegi de clasă și cămin, lucruri care pentru o adolescentă uneori nu sunt deloc ușoare și presupun în primul rând mult curaj și la fel multă ambiție și răbdare.

Îndrumată fiind de doamna profesoară Oarga Serafina – care a reușit să-i vadă potențialul deosebit și să-l valorifice în direcția filozofiei – Loredana a reușit prin seriozitate, ambiție și multă muncă să se remarce astfel la nivel județean.

Nu aveam cum să nu-i cerem să ne descrie această experiență pe care v-o redăm în cele ce urmează:

„Cel mai bun drum spre succes este să te îndrăgostești de ceea ce faci, spunea Jackie Chan. Deși la început filosofia mi se părea plictisitoare pe parcurs am început să o îndrăgesc descoperind cât mai multe secrete ale umanității. Cu multe frici, dar și cu multe speranțe am pășit spre o nouă provocare care poartă numele de olimpiada la filosofie. M-am pregătit mult, iar această muncă a dat roade.

Cuvinte profunde de recunoștință venite din adâncul sufletului doresc să i le adresez doamnei Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a oferit această oportunitate de a experimenta viața, că a crezut în mine deși sunt doar în clasa a 10-a și m-a pregătit să concurez cu cei din clasa a XII-a, că m-a încurajat și motivat să particip și mai ales că mi-a demonstrat că nimic nu e imposibil. Voi munci din greu și mai mult ca până acum și sper din tot sufletul să nu vă dezamăgesc nici la etapa națională”.

Ne bucurăm nespus de mult de performanța ta Loredana și ne mândrim că ai ales să fi elevă la Colegiul Național David Prodan Cugir, dar suntem conștienți că la ceea ce ești tu acum au contribuit foarte mult alături de părinții tăi și profesorii din Republica Moldova și-i felicităm pe această cale și pe unii și pe alții pentru ceea ce au reușit să sădească în sufletul tău. Îți dorim mult succes la etapa națională.

Prof. Anca Alisie


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor și capacitatea de a le aplica în situații de urgență, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 26 martie 2024, la Centrul pentru tineri din Cugir a avut loc derularea proiectului: „Aspectul multidimensional al vulnerabilității provocate de boală”, un demers având ca scop implicarea tinerilor într-o formă de pregătire acreditată în vederea însușirii unor tehnici de acordare a primului ajutor pentru salvarea de vieți.

Cu această ocazie,  Centrul pentru tineri a organizat o etapă de instruire, un transfer de cunoștințe și abilități de la asistenți medicali la un număr de 18 elevi.

Potrivit organizatorilor acestei acțiuni „primul ajutor acordat reprezintă o abilitate crucială pe care ar trebuie să o dețină fiecare tânăr. Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor și capacitatea de a le aplica pot face diferența între viață și moarte în situații de urgență.  Primul ajutor contribuie la salvarea de vieți, prevenirea complicațiilor, îmbunătățirea șanselor de recuperare, menținerea stabilității victimei. Tehnicile însușite în cadrul acestui curs au vizat acordarea primului ajutor în caz de înec, abordarea șocului, reanimarea cardio-pulmonară, precum și masajul cardiac extern”.

Proiectul a fost inițiat de Centrul pentru tineri, coordonat de părintele Adrian Cebotari (Parohia Cugir VII) și desfășurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir.

A fost importantă contribuția și implicarea directorului instituției, profesor Ionuț Iancu și a profesoarei de religie, Ana Dan.

Cursul a fost asigurat de Crucea Roșie din România, prin persoanele calificate, asistentele: Camelia Costinaș și Nicoleta Dănilă, care au furnizat informații precise și relevante.

Părintele Adrian Cebotari a mulțumit formatoarelor și elevilor participanți și a subliniat faptul că „o comunitate de tineri corect instruiți devine mai rezilientă și poate face față mai bine situațiilor de urgență, accidentelor grave sau mai puțin grave până la sosirea ajutorului medical profesionist. Cunoașterea și practicarea primului ajutor pot crește încrederea în sine și capacitatea de a răspunde prompt în situații critice. Până la urmă acordarea primului ajutor este un act de solidaritate și responsabilitate civică, dar și o manifestare a grijii față de aproapele nostru”.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Drăgan Maria și Lața Miruna, eleve ale Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificate la faza națională a Olimpiadei de Științe Socio-Umane

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a trăit bucuria de a avea printre elevi două viitoare participante la faza națională a Olimpiadei de Științe Socio-Umane care se va desfășura la Baia Mare în perioada 27 aprilie – 1 mai 2024. Ele s-au calificat în urma clasării pe primul loc la etapa județeană.

Prin studiu, determinare și perseverență, echipa alcătuită din elevele Drăgan Maria (clasa a VII-a A) și Lața Miruna (clasa a VIII-a A), coordonată de prof. Moga Alina, a reușit performanța de a obține locul I la etapa județeană a Olimpiadei de Științe Socio-Umane.

Acest rezultat nu este deloc îmtâmplător, este încununarea muncii și seriozității, ambele eleve remarcându-se an de an prin rezultatele deosebite obținute la concursurile și olimpiadele școlare. Le felicităm și le dorim mult succes!”, a declarat conducerea unității de învățământ.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir