Rămâi conectat

Actualitate

Școala Familiei: Un nou modul intitulat „Influența muzicii asupra creierului copiilor” s-a desfăşurat recent, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Școala Familiei’’ a prezentat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi’’ din Cugir modulul intitulat „Influența muzicii asupra creierului copiilor’’ susţinut de doctor în științe medicale Veronica Grădinariu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din  Iași.

Atelierul așteptat cu interes de auditoriul preocupat de ,,meseria de a fi părinte bun’’ a conexat  timp de  3 ore exerciții  practice, audiție muzicală, discuții libere și   părți  teoretice, pentru a demonstra că starea fizică,psihică și duhovnicească a copiilor și tinerilor depinde de influențele venite din mediul înconjurător la toate nivelele informaționale.

Dr. Veronica Grădinariu a prezentat în mod  accesibil  informații provenite din studiile actuale  neuroștiințifice, aspecte privind istoria muzicii, importanța studiului diverselor instrumente muzicale, apariția și eliberarea de un Ear Worm, efectul Mozart,  studiile Masaru Emoto, cinematica, meloterapia,  influența  muzicii asupra inteligenței de tip  lingvistică, logico-matematică, kinetică sau spațială, insistând  în principal asupra perspectivelor neurologice și psihologice despre   influența muzicii asupra  arhitecturii creierului copiilor și tinerilor aflați în plină modelare psiho-biologică.

Influența muzicii asupra stării fizice și  psihice a oamenilor a fost recunoscută din cele mai vechi timpuri, studiile moderne aprofundând și sistematizând  impactul perceperii sunetului   dincolo de nivelul fizic (transmiterea vibraţiilor, impacturi moleculare), de nivelul psiho-emoțional conștient sau inconștient (recalibrarea sentimentelor, a gândurilor),   dincolo de nivelul  comunicării (abilități verbale și  empatice, îmbunătățirea  funcțiilor  cognitive precum învățarea, memoria sau concentrarea, descifrarea limbajului verbal și nonverbal), până la nivelul subtil al spiritului uman și al „sufletului universal, neauzit şi nefăcut, din care s-a născut întreaga simfonie a creaţiei’’ spune prof. Dewhurst-Maddock în acord cu Pitagora care vorbea  despre ,,muzica sferelor ‘’.

Termeni specifici neuroștiințelor (unde cerebrale, arii corticale, neuroplasticitate, hipotalamus, neocortex, neurotransmițători, dopamină, etc)  s-au îmbinat armonios cu  termeni  muzicali precum linie melodică, gamă,  armonice, calitatea  sunetului (înălţimea, timbrul, intensitatea, durata), termeni  descifrați cu participarea  unui părinte specializat în studii muzicale. Discuțiile au surprins diferențele dintre muzică și zgomot (definit ca  un amestec de sunete discordante, dezordonate, nearmonioase) sau dintre o muzică ușoară, accesibilă dar vidată mental, muzică ce   activează unde cerebrale alfa (gen Disco, Pop, Rock’n’roll, Folk,Techno, DnB, Gospel, electronică, populară sau manea) și o muzică ,,grea’’ ( simfonică, operă, psaltică), care provoacă ambele emisfere, stârnește artificii cerebrale vizibile RMN,  unde theta, delta acordate cu stările profunde de conștiință, meditație sau  rugăciune.

Participarea la acest modul a fost considerată de părinți ca fiind  bun augur pentru înțelegerea  importanței studiului de către copii a unui instrument muzical precum pianul sau vioara, înțelegerea  impactului psiho-somatic al muzicii încă din stadiul intrauterin, cunoașterea influenței audiției anumitor genuri muzicale care pot vătăma dezvoltarea prin poluare fonică,  dar și impactul pozitiv a unor  partituri ale lui W.A.Mozart precum Menuetul Eb major pentru dezvoltarea comunicării, Little song, Andante A minor pentru concentrare, Simfonia 38, Quintet clarinet, Concertul 8 pentru încredere sau  Ronda Fmajor, Sicilliano, Sonata pentru pian Adagio pentru memorie.

Tatiana Ungurianu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Proiectil de calibru 88 mm, din al doilea Razboi Mondial, descoperit la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un proiectil exploziv  calibru 88mm, din al doilea Razboi Mondial, fără focos, a fost asanat la Cugir de echipa pirotehnică a ISU Alba.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost solicitată sa intervină în orasul Cugir, pentru asanarea unui proiectil rămas neexplodat. A fost asanat un proiectil exploziv de cal. 88 mm din al doilea Razboi Mondial fara focos. Forțe alocate: 1 x Autospecială Pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

15-16 iunie 2024: La Vinerea, un colț de rai în inima naturii – Poiana cu lavandă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend la Vinerea (POIANA CU GORUNI) are loc un eveniment destinat iubitorilor de natură și de frumos. Evenimentul promite să ofere o combinație unică de natură și relaxare.

Intrarea este liberă, cu condiția achiziționării unui produs pe bază de lavandă de la standul amenjat special (buchețel, apă de lavandă, ulei).

Adresa la care va avea loc evenimentul este Calea Gorunilor, Nr. 14, sat Vinerea.

Vizitatorii pot admira câmpuri de lavandă unde se pot face poze superbe într-un peisaj de vis;

Mâncare delicioasă care va satisface toate gusturile;

Limonadă răcoritoare și cafeluță aromată pentru a vă hidrata și energiza;

Spațiu de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să se distreze în siguranță.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 13 iunie 2024, eroii neamului au fost comemorați la Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, au fost comemorați martirii din Cugir și Vinerea, care au pierit în cele două războaie mondiale.

Evenimentul comemorativ organizat de Primărie şi Centrul Cultural a avut loc la cele două monumente din Cugir şi Vinerea. Programul activităților s-a derulat, ca de fiecare dată, cu slujbe religioase, intonarea Imnului de Stat, cel al Eroilor și al marșului Drum Bun, urmat de cântece și poezii.

La Vinerea au participat preoții și enoriașii care au sosit cu alai direct de la biserica, fluturând tricolorul. Au susținut cântece şi poezii patriotice elevii școlii gimnaziale Ioan Mihu Vinerea, însoțiți de cadrele didactice.

La Cugir au participat un sobor de preoți împreună cu enoriași pentru susținerea momentelor religioase. Momentele de cântece și poezii au fost susținute de Corul Școlii Iosif Pervain și elevii de la Cercul de Teatru al Centrului Cultural Cugir.

Cu ocazia comemorării s-au depus coroane din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cugir, Asociației Veteranilor de Război şi a formațiunilor politice din oraş.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir