cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Sânzâienele și Ziua Internaţională a Iei sărbătorite la Cugir

Sânzâienele și Ziua Internaţională a Iei sărbătorite la Cugir

Publicat în 23.06.2016 la ora 23:00

sanziene-cugir-dp-iun-2016Înainte de a intra în mult aşteptata vacanţa de vară, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au sărbătorit ziua Internaţională a Iei şi tradiţionalele Sânzâiene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul).

Ia românească, cămașa tradițională, este cunoscută în zilele noastre atât de mult pe plan mondial, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe. Ia românească, adevărat simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, a devenit un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial chiar de Primăria Washington DC. Cu atât mai mult, românii, fete şi băieţi, sunt încurajaţi să poarte vestitele bluze româneşti, întru redescoperirea frumoaselor porturi naţionale tradiţionale.

Despre Sânzâienele sărbătorite pe 24 iunie, elevii şi alături de ei profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, au aflat din referatele şi power pointul prezentat la CDI, că sunt cunoscute în mitologia românească drept zânele rele din clasa ielelor, sinonime cu Drăgaicele. Sânzâienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apăra semănăturile de grindină. În ajunul sărbătorii, pe 23 iunie, în timp ce băieții făceau ruguri, aprindeau făclii și le învârteau în sensul mișcării soarelu, fetele culegeau de pe câmp flori de sânzâiene și împleteau cununi pe care le aruncau peste case pentru a afla cât de aproape este ziua cununiei lor. Flori de Sânziene neîmpletite erau puse de fete sub căpătâi, pentru că în acea noapte își vor visa ursitul. Dacă cununa va fi purtată în păr sau în sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atrăgătoare și drăgăstoase.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 77 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.