Rămâi conectat

Actualitate

Sâmbătă, 24 iunie 2023, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir au sărbătorit Ziua de Sânziene

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pe 24 iunie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânzâiene sau Drăgaica.

Cu acest prilej, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir, coordonați de cadrele didactice Luminița Sgubea, Rodica Gălățeanu și Anca Herlea, au participat la activitățile cuprinse în cadrul proiectului educațional „24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Tradiții și credințe populare specifice poporului român”.

Ideea acestui proiect a pornit de la premisa: Dacă nu ne cunoaștem credința și obiceiurile, nu știm cine suntem. Activitățile propuse în cadrul proiectului au izvorât din dorința de a face cunoscută copiilor tradiția creștină și obiceiurile populare specifice neamului nostru. De asemenea, prin acest proiect s-a încercat sensibilizarea şi creşterea respectului elevilor faţă de valorile care ne definesc, în vederea păstrării şi valorificării tradițiilor şi obiceiurilor specifice poporului român.

Activitățile au debutat luni, 19 iunie 2023, prin pregătirea și stabilirea responsabilităților persoanelor implicate în realizarea proiectului, un moment deosebit constituindu-l activitățile desfășurate în ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a petrece, timp de câteva ore, clipe unice, binecuvântate, într-un decor mirific, începând de la culesul florilor de sânzâiene și a spicelor de grâu din holdele pârguite, până la șezătoarea din Poiana cu goruni a satului Vinerea, localitate limitrofă orașului Cugir, unde copiii au împletit coronițe și au ascultat Legenda Sânzienelor.
În liniștea codrului, cu multă măiestrie, înv. Anca Herlea a depănat povești din vatra satului, explicându-le celor prezenți semnificația culesului florilor de sânziene în ajun de praznic și a împletirii cununilor. Prof. Rodica Gălățeanu le-a vorbit copiilor despre diferența dintre mit, supersiție și obicei popular, invitându-i pe cei care doresc să afle mai multe să lectureze romanul „Noaptea de Sânziene” a scriitorului Mircea Eliade.

În final, prof. Luminița Sgubea a prezentat semnificația religioasă a sărbătorii, precum și proprietățile terapeutice ale sânzâienelor.

Nu au lipsit, desigur, nici plăcintele tradiționale de post, pe care copiii le-au așteptat cu multă nerăbdare. Roadele activității nu s-au lăsat așteptate. Ca răsplată a muncii depuse, cadrele didactice au avut bucuria, hărăzită de Dumnezeu, de a privi chipurile vesele ale copiilor zburdând pe pajiștea înverzită a poienii cu goruni seculari, îmbrăcați în frumoasele ii românești și purtând pe cap coronițe din flori de sânziene. Timpul s-a oprit parcă în loc, doar glasurile cristaline ale copiilor se mai auzeau în liniștea serii care, treptat, a început să se aștearnă, vestindu-ne că e timpul să ne îndreptăm spre casă.

Activitățile proiectului s-au încheiat sâmbătă, 24 iunie, fiind încununate de participarea la Sfânta Liturghie, în ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prilej de mare bucurie duhovnicească.

Prof. Luminița Sgubea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Porc de peste 420 Kg, sacrificat de Ziua Națională a României în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Decebal”, un porc de dimensiuni impresionante este mândria unei familii de gospodari din orașul Cugir, care a fost sacrificat vineri, 1 decembrie 2023, după datina de tăiat porcul, înainte de Crăciun. Porcul a fost crescut în gospodărie timp de doi ani și șase luni, iar la tăiere a cântărit 423 de kg.

Cu o săptămână înainte de a fi sacrificat, proprietarul lui „Decebal” a lansat pe rețeaua de socializare Facebook și un concurs cu premii. Cei care urmau să ghicească greutatea animalului sau erau cel mai aproape de cifra corectă, vor fi recompensați cu vin și cârnați, preparați din carnea porcului: ”Câte kg să aibă? Cei care vor scrie cât cântărește vor fi premiați cu cârnați și vin. Dacă sunt mai mulți câștigători, premiul se împarte”, a scris omul pe Facebook.

Vineri, 1 decembrie 2023, de Ziua Națională, Decebal a fost cântărit și sacrificat. Porcul cântărea nu mai puțin de 423 de kg. Cinci persoane au ghicit greutatea animalului și au câștigat cele 10 kg de cârnați și cei 10 litri de vin puși la bătaie de bărbat.

Din cei cinci câștigători, trei au ales să își doneze premiile unor familii nevoiașe din Cugir, care cu siguranță se vor bucura de bunățile primite de sărbătorile care bat la ușa: „Încă un câștigător cu inima bună donează premiul câștigat la tombola cu kg lui DECEBAL, către o familie. Sincer, atât sunt de fericit de aceste donații”, spune Viorel Petrescu.

Cugireanul anunță că la anul revine cu alte exemplare impresionante de porci, printre care fiul lui Decebal, Burebista și Tanku.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir