Rămâi conectat

Actualitate

Sâmbătă, 22 octombrie 2022: CUIBUL DE VIESPI – de Alexandru Kirițescu, pe scena Centrului Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vino să vezi o comedie clasică într-o abordare modernă —> ᑕᑌIᗷᑌᒪ ᗪE ᐯIEᔕᑭI, să-l cunoști pe regizorul Radu Crăciun, a cărui familie este originară din Vinerea și care va aduce pe scena noastră un spectacol de succes!

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 18.00 – invitație la teatru: Alexandru Kirițescu scrie tragi-comedia „Cuibul de Viespi” în anul 1929. Titlul dat inițial de autor a fost „Cuibul de viespi”, însă după ce Camil Petrescu citește manuscrisul acesta are de făcut o singură observație: „viespile nu trăiesc în cuiburi ci în stupi”, fapt care-l determină pe Kirițescu să-i schimbe titlul în „Gaițele”. Cu toate acestea, am decis să păstrez titlul inițial, deorece consider că viespile reprezintă o analogie mai precisă cu caracterul personajelor, a căror violență poate fi uneori fatală.

Personajele sunt aduse la viață ca niște apariții spectrale și stranii, sugerate prin expresivitatea stilistică a epocii cunoscute sub numele de Roaring Twenties, dar din perspectiva unui film noir, urmărind motivațiile deseori concurente ale personajelor, aspect care evidențiază la rândul lui umorul rafinat al textului, împins deseori până la limita absurdului și a grotescului.

Spectacolul problematizează romanticizarea perioadei interbelice. Nostalgia este de fapt veninul al cărui efect este unul clasic, acela de fascinație a răului. Deși piesa este scrisă la sfârșitul anilor ’20, montarea scenică se prezintă foarte modernă și actuală, reușind în același timp să redea precis și linia clasică a tragicomediei.

Familia Duduleanu pare perfectă: Aneta își petrece timpul cu surorile sale și este vizitată de copii în mod constant. Și mai ales, toți sunt putred de bogați. Este una dintre cele mai bogate familii din oraș, iar banii și aparențele sunt totul. Însă pe cât este de bogată, pe atât este de disfuncțională. Conflictul a devenit rutină. Oamenii fantome. Casa închisoare.

Echilibrul, și așa fragil, este dat peste cap de întoarcerea femeii pe care toți voiau să o uite. Când totul se destramă, fiecare trebuie să aleagă o tabără și să lupte pentru ceea ce contează: banii, familia, statutul.

E datoria mai importantă decât iubirea?

Poate iubirea să existe când e înconjurată de moarte?

Este moartea un final?

Distribuție: Gabriela Porumbacu, Maria Grosu, Roxana Popescu, Lavinia Călinescu, Răzvan Răduță, Silviu Lupescu, Maria Costeschi, Miruna Andreea Icleanu, Amalia Năstase, Vlad Pelin.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir