Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, la Șibot va fi comemorată bătălia de la 1479, de pe Câmpul Pâinii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sub genericul „Să reaprindem flacăra recunoștinței pe câmpul biruinței”, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu începere de la ora 18.30, pe șoseaua națională, la limita județelor Alba cu Hunedoara, va avea loc comemorarea bătăliei de la 1479, de pe Câmpul Pâinii, considerată, drept unul dintre cele mai importante momente din istoria Transilvaniei.

Aici, pe Câmpul Pâinii, în 13 octombrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Paul (Pavel) Chinezul, despotul sârb, Vuk Brancovic şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comite de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită.

Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau 20.000 de spahii, achingii şi ieniceri la care se adăugau mai bine de 2000 de valahi.

”Acum mai bine de cinci veacuri militarii de frunte ai Transilvaniei uniți au ținut pieptul marii puteri otomane. Deși de etnii și religii diferite acești bravi bărbați au luptat și murit pentru apărarea gliei străbune. Sângele lor amestecat în pământul roditor ne apare an de an în fața ochilor prin roșul sângeriu al petalelor de mac. La 13 octombrie 1479 pe Câmpul Pâinii lângă Orăștie a avut loc o confruntare epopeică între lumea creștină și lumea musulmană, iar victoria câștigată capătă noi semnificații în zilele noastre. Consecința directă a acestei mari victorii a fost faptul că vreme de 50 de ani turcii nu au mai îndrăznit să jefuiască Transilvania, iar pentru istoria acestor locuri bătălia de la Câmpul Pâinii din toamna anului 1479 este cea mai importantă victorie. La finalul evenimentului pe care îl organizăm, ne-an propus să facem un foc prin care să ,,reaprindem flăcăra recunoștinței pe CÂMPUL biruinței !” ne-a declarat reprezentantul comitetului de inițiativa, dr. Mihai Căstăian- directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Comemorarea va fi sprijinită de autorităţile locale din Şibot, Orăştie, Cugir, Romos, Aurel Vlaicu şi Geoagiu, iniţiativa trecând peste “graniţa” dintre judeţe (comuna Şibot aparţine judeţului Alba), având în vedere că secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie.

La manifestare, au fost invitați să participe reprezentanți ai Asociația Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Hunedoara, Grupul de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia – 2018”, Societatea ,,Astra” Orăștie, Asociația Pro Cugir, Societatea Culturală ,,Vinereana” și Asociația ,,Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir.

Au fost invitați de asemenea,  Cavalerii de Muhlbach Sebeș, care prin echipamente militare şi scene deosebite de luptă vor rememora tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe Câmpul Pâinii. După cum preciza dr. Mihai Căstăian, acțiunea de sâmbătă face parte dintr-un proiect în vederea amplasării unui monument national situat în apropierea autostrăzii și a liniei ferate din apropiere. Programul va conține: Tedeum, Evocare istorică și alocuțiuni ale invitaților.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu ATV-ul într-un pârâu de pe marginea DJ 107U, între Valea Mare și Ceru-Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 6 ianuarie 2025, în jurul orei 14.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DJ 107U.

Polițiștii Serviciului Rutier Alba au constatat că un bărbat de 35 de ani, din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, în timp ce conducea un ATV, pe DJ 107U, între localitățile Valea Mare și Ceru-Băcăinți, nu ar fi adaptat viteza de deplasare și a părăsit partea carosabilă, rasturnându-se într-un pârâu.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a pasagerei, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Petroșani, fiind transportați la spital, pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Mai multe familii din Tărtăria au pus mână de la mână și au împodobit strada, de sărbători

cugirinfo.ro

Publicat

în

Costurile bucuriei de Crăciun și Anul Nou s-au ridicat la aproximativ 300 – 400 de lei de familie. Este al treilea an când comunitatea de pe strada Doba din Tărtăria se unește în spiritul sărbătorilor de iarnă încercând să aducă culoare și nu în ultimul rând spiritul specific perioadei din an.

N-a fost muncă ușoară. Operațiunile de împodobire au debutat la jumătatea lunii noiembrie și au fost finalizate în pragul Crăciunului, după eforturi de zi cu zi. Primăria a contribuit și ea, cu un utilaj ce a ajutat la bunul demers al faptelor de bine.

Strada Doba din Tărtăria, comuna Săliștea, se poate lăuda, fără urmă de modestie, cu faptul că poate rivaliza, în tainele împodobirii și bucuriei sărbătorilor de iarnă, chiar și cu orașe măricele sau mari din județul Alba, ori chiar din întreaga țară, iar cheia succesului pare să fie voluntariatul în comunitate, precum declară Daniel Jurj.

„A fost initiațiva tuturor de pe stradă, ne-am întâlnit într-o seară și am zis: Hai sa împodobim strada!. Am pus fiecare niște bănuți, am cumpărat instalații și ne-am apucat de împodobit. Am vrut să facem frumos pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Am vrut să se bucure oamenii. Și vin în fiecare seară, încontinuu de când am terminat. Vin oameni de la Săliștea, de la noi din Tărtăria toți au venit. Vin cu mașinile, se uită, fac poze și pleacă. A fost chiar frumos”, a declarat Cornel Jurj, unul dintre tinerii organizatori.

Primarul comunei Săliștea din județul Alba, de care aparține satul Tărtăria, a rămas plăcut impresionat de inițiativa cetățenească și atmosfera feerică. Edilul a lansat chiar și un îndemn: „Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria”.

În fiecare an, am fost surprins să văd case frumos „îmbrăcate” în luminițe pentru Crăciun, însă, ce m-a impresionat cu adevărat a fost o stradă „îmbrăcată” pentru Crăciun de locuitorii acelei zone. Oamenii s-au adunat, fiecare a contribuit cu ce a putut, și au transformat strada într-un loc luminat și călduros, un loc plin de lumina pentru toți cei care trec pe acolo găsiți inclusiv bomboane de Crăciun (pe banca situată la intrarea în zona luminată). Sunt profund entuziasmat și inspirat atunci când văd cum oamenii se unesc pentru a face ceva frumos, nu doar pentru ei, ci pentru toți cei din jur. Aceste gesturi mă fac să cred cu tărie că avem șansa unui viitor mai bun, dar doar ÎMPREUNĂ, uniți că o comunitate.

Dacă ar fi să-mi pun o dorință la început de an 2025, această ar fi: „Doamne, ajută la o comunitate unită și sănătoasă!” Știu că, cu ajutorul vostru, oameni faini, dorința mea se va îndeplini! Nimic fără Dumnezeu, iar când suntem buni unii cu alții, Dumnezeu zâmbește de sus și ne răsplătește cu mai multă bunătate. Să fim împreună pentru un an nou plin de provocări, dar și de ajutor reciproc cu voie bună! Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria.” a transmis primarul comunei Săliștea Gherman Ioan, de care aparține satul Tărtăria.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Concert de colinde, în cea de-a treia zi de Crăciun, la biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în data de 27 decembrie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfântului Arhidiacon Ștefan, dreptmăritorii creștini din parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș, și-au cinstit ocrotitorul bisericii din localitate.

Ziua de prăznuire a debutat cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care s-au alăturat numeroși credincioși și copii.

Începând cu ora 14.30, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, într-un numeros sobor de clerici, alături de care s-a aflat părintele protopop Ionel Arsu. Apoi, ca o încununare a zilei, a fost organizat un recital de colinde, susținut de către grupul „Mlădițele Cugirene”, coordonat de către doamna profesor Ionela Popa, dar și de către grupul „Păstrătorii de Tradiții din Vinerea”.

Această minunată zi de bucurie a fost încheiată cu o agapă frățească.

Pr. paroh Răzvan Oprea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir