Ştiri din zonă
Sâmbătă, 13 octombrie 2018, la Șibot va fi comemorată bătălia de la 1479, de pe Câmpul Pâinii
Sub genericul „Să reaprindem flacăra recunoștinței pe câmpul biruinței”, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu începere de la ora 18.30, pe șoseaua națională, la limita județelor Alba cu Hunedoara, va avea loc comemorarea bătăliei de la 1479, de pe Câmpul Pâinii, considerată, drept unul dintre cele mai importante momente din istoria Transilvaniei.
Aici, pe Câmpul Pâinii, în 13 octombrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Paul (Pavel) Chinezul, despotul sârb, Vuk Brancovic şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comite de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită.
Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau 20.000 de spahii, achingii şi ieniceri la care se adăugau mai bine de 2000 de valahi.
”Acum mai bine de cinci veacuri militarii de frunte ai Transilvaniei uniți au ținut pieptul marii puteri otomane. Deși de etnii și religii diferite acești bravi bărbați au luptat și murit pentru apărarea gliei străbune. Sângele lor amestecat în pământul roditor ne apare an de an în fața ochilor prin roșul sângeriu al petalelor de mac. La 13 octombrie 1479 pe Câmpul Pâinii lângă Orăștie a avut loc o confruntare epopeică între lumea creștină și lumea musulmană, iar victoria câștigată capătă noi semnificații în zilele noastre. Consecința directă a acestei mari victorii a fost faptul că vreme de 50 de ani turcii nu au mai îndrăznit să jefuiască Transilvania, iar pentru istoria acestor locuri bătălia de la Câmpul Pâinii din toamna anului 1479 este cea mai importantă victorie. La finalul evenimentului pe care îl organizăm, ne-an propus să facem un foc prin care să ,,reaprindem flăcăra recunoștinței pe CÂMPUL biruinței !” ne-a declarat reprezentantul comitetului de inițiativa, dr. Mihai Căstăian- directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.
Comemorarea va fi sprijinită de autorităţile locale din Şibot, Orăştie, Cugir, Romos, Aurel Vlaicu şi Geoagiu, iniţiativa trecând peste “graniţa” dintre judeţe (comuna Şibot aparţine judeţului Alba), având în vedere că secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie.
La manifestare, au fost invitați să participe reprezentanți ai Asociația Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Hunedoara, Grupul de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia – 2018”, Societatea ,,Astra” Orăștie, Asociația Pro Cugir, Societatea Culturală ,,Vinereana” și Asociația ,,Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir.
Au fost invitați de asemenea, Cavalerii de Muhlbach Sebeș, care prin echipamente militare şi scene deosebite de luptă vor rememora tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe Câmpul Pâinii. După cum preciza dr. Mihai Căstăian, acțiunea de sâmbătă face parte dintr-un proiect în vederea amplasării unui monument national situat în apropierea autostrăzii și a liniei ferate din apropiere. Programul va conține: Tedeum, Evocare istorică și alocuțiuni ale invitaților.

Ştiri din zonă
O parte a carosabilului situat în vecinătatea văii Drejman, din Săliștea, s-a surpat din cauza lucrărilor la rețeaua de canalizare
O porțiune din carosabiluol situat în vecinătatea văii Drejman s-a surpat joi, 8 mai 2025, la Săliștea. Incidentul a fost anunțat de reprezentanții primăriei.
În zonă se execută lucrări la canalizare, fapt ce a dus la surparea unei porțiuni de stradă. Localnicii au fost atenționați să circule cu prudență, iar mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone nu au voie să circule pe această porțiune până marți, 13 mai 2025, când se va termina de turnat betonul.
”Circulați cu ATENȚIE! Pe Drejman, în zona casei lui Grozav Cristian s-a surpat o parte din drum, cauzată de lucrările de canalizare. Vă rugăm circulați cu atenție și prudentă pentru a evita evenimentele neplăcute. Mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone vă rugăm evitați deplasarea pe tronsonul respectiv, până MARȚI când se va termina de turnat betonul. Haideți să fim responsabili și să evităm posibilele accidente”, au transmis reprezentanții primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Accident rutier, pe DN 7: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, în zona localității Cioara
Un accident rutier s-a produs marți, 6 mai 2025, în jurul orei 15.15, pe Drumul Național 7, în zona localității Cioara. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs DN 7, zona localității Cioara. Este vorba despre un autoturism care ar fi părăsit partea carosabilă, fară persoane încarcerate. Forte alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp a fost finalizată
Miercuri, 30 aprilie 2025 au fost recepționate lucrările de realizare a rețelei de canalizare și a stațiilor de euprare aferente în Șibot și Balomiru de Câmp.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții administrației locale din comuna Șibot. Potrivit acestora, de acum cetățenii celor două sate se pot conecta la rețeaua de canalizare.
Investiția a fost în valoare de aproape 18 milioane de lei și are următorii indicatori totalizatori tehnici:
Localitatea Șibot
– total lungime rețea de canalizare 11743 ml
– total lungime conductă refulare 2110 ml
– numar de cămine de vizitare -392 buc;
– 3 subtraversari drumuri;
Localitatea Balomiru de Camp
– total lungime rețea de canalizare 4581ml
– total lungime conductă refulare 1260 ml
– 9 subtraversari drumuri (din care o subtraversare de autostrada)
– 2 subtraversari calea ferata
– 6 subtraversari de cursuri de apa
– 1 subtraversare de gaz
Racorduri – 750 buc
Camine de vizitare – 392 buc;
Statii de pompare ape uzate – 5 buc.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro