cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » S-a inaugurat noul sediu al Composesoratului Grăniceresc din orașul Cugir

S-a inaugurat noul sediu al Composesoratului Grăniceresc din orașul Cugir

Publicat în 12.11.2019 la ora 15:30

Zilele trecute, la Cugir a avut loc un eveniment important prilejuit de inaugurarea și sfințirea sediului administrativ al  Asociației Composesoratului Grăniceresc la care au luat parte peste 150 de membri ai asociației, dar și oficiali din localitate.

Construcția locației, situate pe vechea vatră a Garnizoanei grănicerești din vecinătatea Ocolului Silvic din Cugir (strada „21 Decembrie 1989”) a început în iulie 2015 și a fost finalizată în urmă cu câteva săptămâni.

În deschiderea reuniunii, președintele asociației, dr. ing. Emil Nicolae Muntean, a spus: „Tot ce am reușit să realizăm este un deziderat al membrilor asociației. De foarte mulți ani am dorit să avem casa noastră. Astăzi, acest demers a fost dus cu mari eforturi la bun sfârșit, e adevărat, pe parcursul a mai bine de trei ani. Este meritul dumneavoastră, al tuturor membrilor composesori, care ați susținut această investiție, fapt pentru care vă mulțumesc. Nu în ultimul rând, doresc să evidențiez rolul jucat în finalizarea acestei lucrări de către talentatul meșter Ioan Ciucur, care a reușit să ridice la un nivel de excepție tot ceea ce vedeți astăzi aici”.

În continuare a avut loc o slujbă de sfințire oficiată de preoți aparținând parohiilor ortodoxe și greco-catolice din Cugir, după care profesorii de istorie Alexandru Bucur și Nicolae Florea au vorbit cu respect despre rolul jucat de grănicerii transilvăneni, implicit ai Cugirului, în apărarea frontierelor, despre prezența acestora în teatrele militare, precum și în dezvoltarea învățământului și a culturii.

La finalul întâlnirii s-a făcut o vizită a spațiilor existente, unde participanții au avut prilejul să admire un minimuzeu al grănicerilor conținând documente originale din perioada existenței lor, fotografii, uniforme vestimentare ale soldaților grăniceri și ale ofițerilor, precum și un drapel al grănicerilor cu regiunile unde se aflau amplasate composesorate și garnizoane grănicerești. Construcția mai conține birouri, o sală de ședințe a consiliului de  administrație, dar și o sală pentru reuniuni cu 150 de locuri.

Evenimentul a fost onorat de viceprimarul Călin Furdui și de fostul deputat Dan Simedru. “Dorim să ni se facă simţită prezenţa atât în viața economico-socială (fiind al 10-lea contribuabil la bugetul local), cât şi în cea culturală, ca un partener serios al autorităţii publice locale, care doreşte ca din Stema oraşului Cugir să nu lipsească grănicerul şi ghinda, pentru că înainte de ciocan, nicovală şi roata dinţată, să nu uităm că au fost Grănicerii”, a conchis preşedintele asociaţiei, Emil Muntean.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 315 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.