Actualitate
S-a deschis prima salină de suprafaţă din Cugir
La parterul unui bloc situat pe strada Victoriei Nr. 34 din Cugir, vis-a-vis de firma „Star Transmission” funcționează, de puțin timp, o microsalină de suprafață, sub numele de „Salinele Roman”.
Locația, care măsoară aproape 50 m.p., este construită după un procedeu brevetat și face parte din brandul Roman (după numele inventatorului salinei de suprafață, singurele cu brevet de invenție din România recunoscute de Ministerul Sănătății medaliate la un târg de invenții cu trei distinctii de aur).
Întreprinzătorul acestei construcții, Larion Rinja (32 ani), a pornit în demersul său de la o problemă de familie și anume, de a găsi o soliție prin care să trateze sănătatea fiului său care se confruntă cu dese și neplăcute afecțiuni de apnee, rinită alergică, polipi și amigdale inflamate. A fost o idee de bun augur care, așa cum ne-a declarat tatăl copilului, a observat cum starea de sănătate a fiului său s-a ameliorat, fără a mai fi nevoie de intervenții operatorii și nici de medicamente. Un semnal în acest sens l-a avut și în urma unor ședințe de terapie salină, pe care copilul le-a făcut la salina de la Praid, de unde acesta se întorcea, de fiecare dată, cu o stare mult mai bună.
Realizând că nu poate face 4 sedințe pe an la salinele din apropiere din cauza timpului și a costurilor, l-a căutat și l-a găsit pe Nelu Ștefan Roman inventatorul acestor saline de suprafață, după un procedeu brevetat, omul care l-a convins și l-a ajutat să amenajeze la Cugir (după un model din Tg. Mureș), un loc asemănător altor 20 de exemple din țară, menit să contribuie nu doar la sănătatea copiilor, ci și a adulților. Așa că, s-a deplasat la Slănic Prahova, salina unde se respiră cel mai curat aer din lume, de unde a adus 16,5 tone din acest prețios produs pe care l-a folosit pentru zidirea pereților cu bulgări de sare de dimensiuni destul de mari, a ornat cu țurțuri din sare plafonul încăperii, iar pe jos a pus pulbere de sare.
În acest cadru, părinți sau bunici, cu copiii în brațe sau de mânuțe, au început să se prezinte la tratament folosind cu încredere recomandările medicilor, confirmând necesitatea acestei terapii, în condițiile în care Cugirul se confruntă cu probleme de sănătate generate de gradul ridicat de umiditate, determinând de-a lungul anilor ca multe persoane să plece în alte localități cu o climă mai adecvată. O situație mai neprielnică ce afectează nu doar copiii ci și adulții care trăiesc în această comunitate. Despre tot ce s-a realizat pe această cale, proprietarul ,,Salinele Roman” Cugir ne-a declarat:
,,Credem în calitatea serviciilor noastre și în valoarea oferită de acestea, fapt pentru care le oferim garanția celor care ne caută că după 4 cure recomandate în decurs de 12 luni, sănătatea acestora va fi cu totul alta.
Pentru că ei se pot trata de: afectiuni ale aparatului respirator, astm, bronsite, emfizem pulmonary, polipi, tuse tabacica, insuficientă respiratory, malformatii ale cutiei toracice, stari postoperatorii pulmonare, infectii ORL, amigdalite, bronsite, otite, sinuzite, rinite, pierderea simtului olfactiv, alergii de sezon, dereglari ale imunitatii organismului, disfunctii ale tiroidei, meteosensibilitate, insomnia, stress etc. Le mai putem spune că efectele salinoterapiei înseamnă: Eliminarea focarelor de infectie ale tractului respirator; Ameliorarea afectiunilor respiratorii si ORL; Prevenirea racelii si gripei; Curatarea cailor respiratorii de particulele din fumul de tigara; Cresterea imunitatii; Diminuarea reactiilor alergice de sezon; Detoxifierea organismului; Mineralizarea si hidratarea celulelor; Imbunatatirea functionarii aparatului digestive; Regenerarea pielii si reducerea ridurilor; Eliminarea sforaitului; Reducerea stresului si a oboselii etc”.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
Actualitate
Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiștii din Cugir sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic
Sâmbătă, 31 mai 2025, în jurul orei 21.50, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane desfășoară activități de braconaj, pe raza orașului.
Polițiștii s-au deplasat în zona indicată de către apelant și au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din Cugir, în care se mai aflau trei bărbați.
În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat o armă de vânătoare, un încărcător în care se aflau două cartușe și doi saci în care se aflau un căprior și un ied împușcați.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 71 de ani, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi tras două focuri de armă împușcând un căprior, pentru care deținea autorizație de vânătoare și un ied, pentru care nu avea autorizația necesară.
Polițiștii au ridicat arma de vânătoare, au indisponibilizat bunurile folosite și provenite din săvârșirea infracțiunii și au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 3 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)