Învăţământ - Cultură
S-a dat undă verde pentru lucrările de reparaţie capitală la Grădiniţa „Prichindel” Cugir
Întrunit recent în ședință ordinară, legislativul din Cugir a aprobat Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiție „Reparaţie capitală grădiniță şi creșă Prichindel”.
Indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și amenajarea instituției amintite se referă la: izolații ale pereţilor exteriori şi ale planșeului de peste etaj; executare acoperiş şarpantă; asigurarea unui confort interior optim prin reabilitarea sistemului de climatizare folosind şi resurse de energie regenerabilă solară; optimizarea spaţiilor existente prin recompartimentări; lucrări de finisaj interior. Valoarea totală a investiţiei cu TVA = 5.023.324,07 lei, iar durata de realizare este de 13 luni. Sursa de finanţare: fonduri europene nerambursabile, bugetul de stat, bugetul local şi alte surse legal constituite conform legii.
În Referatul de specialitate întocmit de Serviciul urbanism, amenajarea teritoriului, investiții se arată: „Prin intermediul acestui proiect, unitatea va respecta prevederile legale în vigoare referitoare la spațiul aferent sălilor de grupă și de odihnă, la terenurile destinate jocurilor şi activităților în aer liber, la mobilierul şi instalațiile necesare asigurării condițiilor de funcționare, la condițiile igienico-sanitare în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătății, precum și la condițiile de siguranță care îi privesc pe copii. Se dorește ca mediul fizic să stimuleze dezvoltarea și învățarea activă a copiilor, să creeze ocazii de explorare și descoperire și să vină în întâmpinarea nevoilor individuale ale copiilor antepreșcolari și preșcolari. Mobilierul va fi adecvat vârstei, astfel încât să ofere copilului o ambianță familială, sigură și confortabilă, să contribuie la crearea unui climat educațional favorabil și să permită modularea, după necesitățile grupelor de copii.
Constantin PREDESCU

Învăţământ - Cultură
Reabilitare și modernizare infrastructură educaţională la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir
Proiectul a fost acceptat spre finanțare prin Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară – 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, respectiv: Creșterea gradului de participare la învăţământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții.
Valoarea actualizată a investiției este de 12.437.268,96 lei (inclusiv TVA), din care C+M = 9.960.959,47 lei (inclusiv TVA).
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Peste 170 de persoane au participat la Centrul Cultural Cugir la sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”
În cadrul unui proiect de parteneriat educațional, la Centrul Cultural Cugir a avut loc recent, sărbătorirea „Zilei Europene a limbilor”, eveniment la care au fost prezenți peste 170 de participanți.
Inițiatoarea al proiectului au fost elevi ai ciclului gimnazial şi liceal, grupul țintă fiind clasele I – XII. Scopul demersului a fost: Sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa.
S-a vorbit sespre:Cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii: Asumarea de roluri şi responsabilităţi în viaţa cultural-educativă de către elevi; Stimularea aptitudinilor şi înclinaţiilor lingvistice ale elevilor. Dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter; Realizarea unor activități cultural-artistice la nivel local, județean, interjudețean.
În ceea ce privește programul activităților desfășurate acesta a cuprins:
Sărbătoarea limbilor străine – prezentare obiectivelor în limba română şi engleză (prof. Luminiţa Cebotari); Europa mea lingvistică – curiozităţi prezentate de eleva Oargă Oana – coordonator prof. Diana Roșu, însoţite de imagini şi un pliant dedicat acestui an; Moment poetic Poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga și proverbe în limbile română, engleză, spaniolă, italiană și franceză – coordonatori prof. Laura Teban și prof. Maria Albu; Şi noi suntem europeni – moment muzical susţinut de grupuri elevi Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea, coordonați de prof. Simona Crișan; Elogiu diversităţii lingvistice – melodii interpretate în limba română și engleză de clasele a III-a, a II-a și I, coordonatori: prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, Sabina Presecan și Luminița Enescu. Puterea limbii, hrană spirituală şi dar divin – moment poetic asigurat de elevii claselor a VII-a și a VIII-a, coordonați de prof. Mihaela Vereș și Daniela Igna (poezii de A. Mateevici, Marius Alexandru, Grigore Vieru); English is Everywhere – moment muzical susţinut de elevii claselor a VI-a, coordonator prof. Alexandra Corpade și German is here, cu interpretarea unor melodii în limba germană (coordonator prof. Simona Crișan);
Sărbătoarea limbilor străine – ”One for All and All for One” (Pat Flemming) – moment artistic – dialoguri și dramatizare în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și rusă, asigurat de elevii Colegiului Național David Prodan;
Improve Your English Scills – elevii clasei a X-a, Colegiul David Prodan, coordonați de prof. Lilica Vanț și Anca Alisie; Diversitate în uniune – intonarea „Imnului Europei” de către toţi participanţii.
Înițiator al manifestărilor artistice a fost Luminița Cebotari, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir.
Proiectul s-a derulat în perioada 23 – 26 septembrie 2023.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală
A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.
Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.
„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.
Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.
O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.
Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:
Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.
Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului. Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.
Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.
Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.
Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.
Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.
Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro