Rămâi conectat

Actualitate

Revedere emoționantă după 50 de ani, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu puține zile în urmă, printre momente pline de emotii, absolventii promoției 1972, prima promoție a Liceului Industrial Cugir Nr. 1 (astăzi Colegiul Național „David Prodan”) s-au reintâlnit dupa 50 de ani de la terminarea cursurilor preuniversitare.

Ajunsi la o varsta venerabilă, fostii colegi și prieteni din clasele industriale TCM și Electro s-au regăsit cu bucurie si lumină în suflet, în amfiteatrul Colegiului Național „David Prodan” pentru a depăna, cu nostalgie, amintiri dintr-o perioada dragă fiecăruia dintre ei.

Aici, au rememorat cele mai frumoase amintiri din viaţa de licean, toţi mărturisind că sunt mândri de faptul că instituția  pe care ei au urmat-o a rămas la fel de prestigioasă pentru a forma oameni de valoare.

S-a trecut la citirea catalogului, oficiile de gazdă fiind făcute de către directorul colegiului, profesorul Alin Teodorescu, în prezența profesorilor Petru Micu, Paul Kirș și inginerul Daniel Fărăgău.

Se spune că “cele mai bune şi frumoase lucruri în viaţã, nu pot fi vãzute, nici atinse, doar simţite în inimã”. Un adevãr mai mare nici cã existã.

Au fost momente atât de pline, atât de încãrcate sufleteşte, că şi cele mai iscusite cuvinte nu ar putea sã redea ceea ce unii dintre cei prezenţi, au simţit, au trăit. Au fost colegi care nu s-au vãzut de foarte mulți ani, au fost colegi care, deşi au venit la toate întâlnirile organizate, au trãit aceeaşi emoţie, ca acum 5,15, 25, 35, 45 de ani.

„Nu cred cã este cineva, sã uite sau sã nu preţuiascã anii de liceu. Cred cã anii aceia, pe care i-am petrecut acolo, în liceul nostru, cum ne place sã-i spunem, au fost cei mai frumoşi şi cei mai definitorii pentru noi, ca oameni. Am avut dascãli minunaţi, dascãli atât de dedicaţi şi atât de bine pregãtiţi profesional, cum rar întâlneşti, care ne-au creionat destinele, prin tot ceea ce ne-au învãţat, prin tot ceea ce ne-au dãruit din mintea şi inteligenţa dumnealor. Au “ieşit din mâinile” acestor dascãli, adevãraţi oameni, personalitãţi care au fãcut cinste liceului. Învãţãmântul cugirean a fost ani şi ani la loc de cinste, tocmai datorită lucrurilor bune şi frumoase care se petreceau aici, graţie acestor dascăli. Am plecat din acest liceu, adolescenţi cu vise, cu dorinţe, cu gânduri mãreţe de împlinire, iar acum ne-am reîntors bunici şi pensionari, cei mai mulţi dintre noi. Realizãrile noastre cele mai de preţ, s-au dovedit a fi familia, copiii, nepoţii”, ne mărturisea cu emoție și lacrimi în ochi, Dumitru (Dudi) Dubleș (din Cindeni). Și, pentru că s-au întâmplat atât de multe în viaţa fiecăruia în toţi aceşti ani, fiecare ar fi vrut sã le spunã celorlalţi ce a trăit, ce îl doare, ce simte. Din pãcate, au lipsit o parte dintre colegi, pe care Dumnezeu, se pare, i-a chemat la el mai devreme, pentru a le da o altã însãrcinare, acolo sus în ceruri. ,,Ne-au lipsit, dar nu i-am uitat. Printre aceștia se găsesc și foștii diriginți ai celor două clase, Ionică Dâncan și Avram Maierescu”, a ținut să mai spună, Dubleș.

Așadar, emoţie, recunoştiinţã, cãldurã sufleteascã, iubire, prietenie, preţuire, sunt cuvinte care pot defini aceastã zi, de  mai 2022, pentru cã toate aceste amintiri, sunt călătorii reversibile ale sufletului, ce vor fi casa fiecăruia mai târziu.

Pentru ca revederea să fie una deosebită, foștii elevi ai liceului cugirean au încheia întâlnirea în cadrul unei mese festive găzduită de restaurantul ,,Elegance”, ocazie cu care sărbătoriţii zilei au continuat să depene amintiri şi poveşti care le-au marcat anii de şcoală şi de viaţă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir