Actualitate
Rechizitoriul procurorilor în cazul lui Ghinea Nicolae Florin, autorul odioasei crime petrecută în toamnă la Cugir, a fost finalizat
Nicolae Florin Ghinea, cugireanul în vârstă de 34 de ani care și-a înjunghiat fosta concubină, în plină stradă, iar mai apoi l-a ucis pe tatăl acesteia, este judecat și va trebui să plătească pentru faptele sale. Dosarul este pe rolul Tribunalului Alba, unde victimele s-au constituit parte civilă cu suma de 200.000 de lei.
El a fost arestat în data de 19 septembrie, după ce înainte cu două zile, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi în familie, în urma căruia a fost evacuat din locuință, a primit ordin de restricție și a fost acționat în judecată pentru pensie alimentară, i-a atacat cu cuțitul pe fosta soție și pe tatăl acesteia, pe stradă, de față cu mai mulți martori. În rechizitoriul trimis instanţei de judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au descris modul în care a acţionat criminalul:
”În data de 17.09.2016, dată la care în oraşul Cugir era organizat festivalul „Toamna Cugireană”, inculpatul Ghinea Nicolae Florin a coborât de la pădure, unde muncea cu ziua, în oraş, deplasându-se în diferite baruri unde a consumat bere (potrivit declaraţiei inculpatului). În timp ce se afla pe terasa unui bar, a văzut când victimele D.D., D.D.D., D. şi minora. G. se deplasau pe strada…, minora aflându-se pe o bicicletă, fiind împinsă de mama acesteia.
Inculpatul văzând că victimele, se deplasează în grabă, a luat sticla de bere şi a fugit înspre acestea. Ajuns lângă familia D., s-a apropiat de fetiţa sa, aplecându-se în faţa bicicletei. În acest moment, a observat că victima D.D. a scos din buzunar un spray iritant (purtat de victimă de teama inculpatului întrucât acesta anterior faptei nu şi-a respectat ordinul de protecţie, situaţie care face obiectul dosarului penal nr. (…) a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia), cu care a pulverizat înspre inculpat, substanţa ajungându-i în ochi.
Enervat fiind, inculpatul Ghinea Nicolae Florin s-a ridicat şi a aruncat cu sticla în direcţia victimei D.D. (care se afla la circa doi metri în faţa inculpatului), pe care însă nu a atins-o, întrucât victima s-a ferit. Apoi, inculpatul s-a apropiat de victima D.D. şi a prins-o cu mâna de gât, împingând-o, fără ca aceasta să cadă la pământ şi imediat inculpatul a scos din buzunarul pantalonilor un cuţit pe care îl avea asupra sa (întrucât îl folosea la mâncare când mergea în pădure – potrivit declaraţiei sale) şi, apropiindu-se de victima D.D., i-a aplicat acesteia o lovitură cu cuţitul pe care îl avea în mâna stângă.
Inculpatul a arătat că a mutat cuţitul în mâna dreaptă şi a continuat agresiunea asupra victimei aplicând lovituri acesteia în părţile laterale ale corpului, a abdomenului, loviturile fiind aplicate în poziţie orizontală de la stânga la dreapta, în total fiind patru lovituri (acesta nu exclude posibilitatea aplicării mai multor lovituri), după care a împins victima care s-a prins de inculpat cu mâinile, aceasta căzând la pământ.
Inculpatul a lăsat victima D.D. căzută la pământ şi s-a întors către victima D., care se afla la o distanţă de circa 5 – 7 metri de inculpat şi fugea de la o scară de bloc la alta, încercând să se refugieze de inculpat. Ajuns lângă victimă, în timp ce aceasta se afla la intrarea într-un bloc, unde victima încerca să intre, uşa fiind închisă întrucât era prevăzută cu interfon, i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în spate.
Victima, încercând să se refugieze în continuare, a coborât scările din faţa blocului şi a intrat pe spaţiul verde, unde inculpatul a urmat-o şi, ajungând faţă în faţă cu ea, a lovit-o cu cuţitul în piciorul stâng, lovitură aplicată lateral de la dreapta la stânga. Apoi, inculpatul a prins victima cu mâinile de după gât şi a sărutat-o forţat, după care aceasta imediat a căzut la pământ în stare de semiinconştienţă.
Inculpatul arată că în timpul agresării victimei D. i-a adresat ameninţări cu moartea. Acesta a abandonat victima D., care a căzut la pământ sângerând abundent, inculpatul plecând de la faţa locului, iar, după o distanţă de circa 10 – 15 metri, a aruncat cuţitul în boscheţii din zonă, plecând înspre casa părinţilor, de unde însă a fost alungat de mama acestuia.
Inculpatul s-a deplasat la un magazin de unde a cumpărat o bere şi apoi într-un parc unde a fost depistat de organele de poliţie, după care a indicat locul unde a aruncat cuţitul folosit la comiterea faptei”.
Potrivit victimei care a supravieţuit, inculpatul nu şi-a respectat ordinul de protecţie nici înaintea incidentului din 17.09.2016, căutând-o la locul său de muncă unde a ameninţat-o şi i-a distrus hainele cu care era îmbrăcată aceasta. De asemenea, aceasta a spus că şi părinţii ei, anterior incidentului din 17.09.2016, au fost agresaţi fizic pe stradă, după emiterea ordinului de protecţie.
Femeia a mai precizat că că inculpatul i-a aplicat 2 – 3 lovituri cu cuţitul în spate în timp ce se afla în faţa unui bloc unde încerca să se refugieze de agresiunea sa, iar ulterior l-a agresat pe tatăl său, pe care l-a şi împins, acesta căzând şi lovindu-se cu capul de scările blocului, când încerca să oprească inculpatul din acţiunea sa asupra ei.
Martorii audiaţi în cauză confirmă că inculpatul a agresat cu cuţitul două victime – un bărbat mai în vârstă şi o femeie mai tânără, femeii spunându-i la sfârşitul agresiunii: „Ţi-am spus că te omor?”, incidentul desfăşurându-se în stradă. Potrivit procurorilor, agresorul a acţionat cu intenţia de a suprima viaţa victimelor.
Tatăl fostei sale concubine a fost înjunghiat de patru ori, rănile determinând decesul acestuia. Femeia a suferit, de asemenea, mai multe leziuni prin înjunghiere – lombă dreaptă, lombă stângă, epigastrică, subclaviculară dreapta şi umăr (toate nepenetrante) bază police stâng, gamba stângă, supraorbital drept, (conform diagnosticului de externare), care au necesitat transfuzie sangvină repetată şi care au pus în primejdie viaţa victimei.
Criminalul a declarat anchetatorilor că mobilul acţiunii sale a fost faptul că nu a fost lăsat să îşi vadă fiica. Parchetul nu a reţinut, în final, faptul că acţiunea agresorului ar fi fost ”premeditată”, ceea ce ar fi agravat situaţia acestuia, potrivit adevarul.ro.

Actualitate
Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică
Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.
Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.
Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.
Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.
„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).
Constantin PREDESCU
Actualitate
Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă
În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.
La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.
Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.
Actualitate
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”
În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.
Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .
Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.
Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.
Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!
Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro