Rămâi conectat

Cugireni

Realitatea cruntă a războiului din Ucraina povestită de un bărbat din Cugir, întors recent de pe front

cugirinfo.ro

Publicat

în

Realitatea cruntă  a războiului a războiului din Ucraina, trăită prin ochii unui bărbat din Cugir, care s-a înrolat în Legiunea Internațională, este dezvăluită recorder.ro.

Înainte de a ajunge pe frontul din Ucraina acesta a încercat să jefuiască o bancă din Spania, în 2004. Potrivit adevărul.ro, se pare ca bărbatul se află ilegal în Spania, de patru luni și jumătate, și a lucrat timp de două săptămâni în construcții, înainte să încerce să jefuiască banca. Acesta era îmbrăcat în negru, avea ochelari de soare și două arme, una de dimensiuni mai mari și una mai mică. Cunoștințele sale de limba spaniolă erau sumare, drept pentru care a cerut un traducător. Inițial individul s-a închis în clădirea băncii împreună cu mai multe persoane, dar a lăsat apoi să iasă toate femeile și copiii, iar apoi a mai lăsat șapte persoane să iasă, reținând doar trei ostatici.

„Ovidiu Stoica are 37 de ani și, până la începutul acestui an locuia în Spania, unde în trecut a fost arestat pentru că a încercat să jefuiască o bancă. După ce a ieșit din închisoare, s-a străduit să ducă o viață normală de șofer de camion. Numai că rutina și normalitatea nu par să fie punctele sale forte. În februarie, când a aflat de invazia rușilor în Ucraina, spune că s-a hotărât să ajute. A venit în România și a făcut, o vreme, voluntariat la Isaccea, pe unde intrau în țară refugiați ucraineni. Apoi s-a înrolat în Legiunea Internațională a Ucrainei, care adună voluntari din toată lumea: spanioli, columbieni, japonezi și alte nații de oameni care au auzit chemarea președintelui Zelenski și s-au oferit să lupte de partea Ucrainei în războiul cu rușii. După o testare sumară, Ovidiu Stoica a fost trimis în prima linie.

E greu de spus dacă a făcut această alegere din teribilism sau din dorința de a ajuta o națiune aflată la răscruce, dar răspunsul e irelevant și acest material nu este despre asta.

Acest material este despre trăirile omului nostru întors acasă într-un sătuc din Ardeal. Mărturiile lui ne pun în fața unei realități cumplite și a unui alt război decât cel pe care îl știm de la televizor sau de pe rețelele sociale. Un război care se strecoară în mințile oamenilor, transformându-i pentru totdeauna. Un război în care intri chiuind și râzând, ca să alungi frica de moarte, și din care ieși tremurând și rostind mecanic aceste cuvinte ciudate: „Nu știu ce s-a întâmplat, dar nu mai sunt eu”.

Indiferent cât va mai dura, războiul din Ucraina nu va fi numai despre morți, răniți și teritorii eliberate. Va fi și despre milioanele de oameni care l-au trăit într-o formă sau alta și care se vor regăsi în vorbele lui Ovidiu Stoica: „Nu știu ce s-a întâmplat, dar nu mai sunt eu”, scriu jurnaliștii de la recorder.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Lavinia Cherecheș, o soprană care s-a născut și crescut în Cugir, șlefuiește voci la Academiile de Arte din Berlin și Stockholm

cugirinfo.ro

Publicat

în

Prin foarte multă muncă și un efort considerabil, de un succes răsunător a avut parte Lavinia Cherecheș, soprană născută și crescută în Cugir, care de aproximativ 5 ani șlefuiește voci la Academia de Arte din Berlin și la Academia de Arte din Stockholm.

Părinții săi sunt profesori de muzică în Cugir, unde și ea a locuit până la 18 ani. Pentru că vocea Laviniei merita o șansă, părinții au trimis-o la un profesor la Cluj, pentru a se pregăti de Conservator. În anul 1993, când concurența era foarte mare, aceasta a intrat printre primii la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

„Am avut bucuria să lucrez cu prof. Niculina Mirea și prof. Elena Andrieș, iar în anul de masterat, cu celebrul tenor Roman Ion Piso. Cu toții au avut un mare impact asupra vocii mele. Am fost o studentă serioasă, studiam foarte mult și cred că am reușit să învăț cât mai mult de la maeștrii mei”, a declarat Lavinia acum câțiva ani într-un interviu.

A absolvit Conservatorul și apoi a plecat pentru o perioadă în America, unde a luat lecții de canto de la celebra Virginia Zeani. „În anii frumoși ai copilăriei mele, tatăl meu, care este din Solovastru, județul Mureș, îmi spunea că am undeva în lume o mătușă care este o celebră soprană. Atunci nu știam ce înseamnă acest lucru, dar apoi am aflat că se numește Virginia Zeani și ea mi-a schimbat ulterior viața. În anul 1999, când eram încă studentă în anul de masterat, am primit o invitație de a cânta la deschiderea Consulatului Român din Atlanta. Am fost foarte fericită pentru invitație și, nu în ultimul rând, pentru faptul că pot să merg să o vizitez pe mătușa mea, Virginia Zeani. Eram destul de săracă la acea vreme și nu știam cum o să ajung la dânsa, dar pentru că voia să mă cunoască, mi-a plătit călătoria din Atlanta spre Indiana. Am fost foarte impresionată și recunoscătoare pentru gestul ei. Nu doream nimic mai mult în acea perioadă decât să stau pe lângă ea, să ascult orele studenților săi de la Indiana University și să pot învăța cât mai mult. Am stat în casa dânsei timp de trei săptămâni, timp în care a lucrat cu mine foarte mult. Cu mare exigență, dar și blândețe în același timp, a schimbat multe lucruri la vocea mea, m-a ajutat să repar anumite defecte ale vocii și să-mi dau seama cum pot să nu mai greșesc pe viitor. Ascultam înregistrările de la orele de canto până la 4 dimineața, iar a doua zi o luam de la capăt cu ore, studiu și învățat de partituri. În scurta perioadă petrecută în casa ei mi-am schimbat mentalitatea în ceea ce privește cariera unui artist, am învățat ce înseamnă să fii modest și nobil în tot ceea ce faci în viață”, a mai spus Lavinia Cherecheș.

De mai bine de 10 ani, Lavinia locuiește la Berlin. Așa cum declară aceasta, „a fost o decizie foarte grea de a pleca din țară, dar în același timp o decizie de a-mi dovedi mie că pot să evoluez și să fac mai mult în ceea de privește cariera mea pedagogică și cea de artist liric. Începutul a fost foarte greu și cei care vin în străinătate știu exact despre ceea ce vorbesc. Aici mi-am dat seama care îmi sunt limitele și cât de puternică pot să fiu. Am reușit singură până în acest moment, eu, o fată simplă din inima Ardealului”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Alergătorul cugirean, Vasile Hârjoc a participat la semimaratonul dedicat Centenarului Încoronării, care a trecut prin toate județele țării

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 26 aprilie – 2 octombrie 2022, multiplul campion national la atletism, cugireanul Vasile Hârjoc a alergat câte 21 de kilometri în fiecare judeţ al ţării, de Alba Iulia la Bucureşti, în patru etape, în cadrul semimaratonului dedicat Centenarului Încoronării.

Demersul a fost susţinut de către Primăria municipiului Alba Iulia şi Clubul Sportiv Municipal „Unirea” Alba Iulia

Vasile Hârjoc este din Cugir și are 69 de ani. S-a născut în localitatea Cut – jud. Alba.Este membru al Asciației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Gemina Alba Iulia.  A fost maistru militar și, de mai bine de 30 de ani, participă la diverse competiții sportive, desfășurate în toată lumea. A câștigat sute de medalii, este campion național la atletism și timp de aproape 6 luni a alergat într-o cursă dedicată unui eveniment istoric.

De unde a pornit această idee:

„M-am gândit acum, la 100 de ani la Centenarul Încoronării să particip și să promovez orașul Marii Uniri și al încoronării prin alergări în fiecare reședință, municipiu de județ a câte unui semimaraton. Cred că se strâng peste 900 de km. La Crosul Unirii, de anul trecut,noiembrie 2021,am discutat cu d- l primar Gabriel Plesa și d- l președinte  Ion Dumitrel  despre marcarea Centenarului Incoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria printr-un eveniment sportiv care să atragă atenția asupra acestui importante zi din istoria Romîniei. Domniile lor au fost de acord cu proiectul meu și m- au încurajat sa- l pun în practica. Am  facut programul iar pe 26 .04.2022 am pornit din Alba Iulia” mărturisește atletul.

– Prima etapa:

A fost Regiunea Centru și Vest ,10 județe. Din 26. 04 .2022 pana în 05 .05.2022. A parcurs  210 km”.

– Etapa a doua:

Regiunile N.V.si N.E.  A început la Cluj, pe 30.05 2022 și a încheiat la Piatra Neamt pe10.06 .2022. Total, 12 zile cu 252 km alergați.

– Etapa a treia:

Au fost Regiunile Muntenia și Dobrogea. Perioada 01.08.2022 pana 11.08.2022. Parcurgand 242 km. In 21 08.2022 a alergat în jud.Ilfov,iar în 22.08.2022 în Municipiul București.

Ultima etapa:

A fost Regiunea S.V. cu cele 5 județe (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)

„Am început în jud. Gorj la Tg.Jiu pe19 Septembrie 2022 și am terminat pe23.09.2022.cu  jud.Olt la Slatina.  Am alergat 126 km .In doua zile am alergat câte doua semimaratoane Prima zi a fost Sf.Gheorghe și Brașov și a doua Alexandria și Giurgiu. Am făcut aceasta pentru a participa la C.N. de Cros Pitesti ,respectiv Concursul de Alergare Montana Vulcan.

Am repartizat pe etape  aceast eveniment pentru a participa și la alte competiții interne și internaționale din acest an ,C.E.de Alergare pe Sosea Grosseto și C.M.de pista Tampere”, a precizat Hârjoc.

Mâine, 15 octombrie 2022, bravul sportiv va face un nou gest dedicat marelui act istoric petrecut în urmă cu 100 de ani. La ora 10.00, Hârjoc va lua startul din fața gării din Alba Iulia într-o cursă de semimaraton ( necronometrată) și va străbate străzile municipiului Alba Iulia, iar punctul final va fi Catedrala Reântregirii.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Managerul „FARMEX” Cugir, Bogdan Petric a fost ales consilier internațional al comunității de farmacii independente „Alphega”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, managerul Farmaciei „FARMEX” Cugir, farmacistul Bogdan Petric, alături de colega sa Laura Palade din Iași au reprezentat România, în cadrul primei întâlniri a consilierilor internaționali Alphega – Alpha Pharmacists.

În cadrul reuniunii desfășurate la Lisabona – Portugalia,cugireanul a fost ales consilier internațional al comunității de farmacii independente Alphega, comunitate ce numără peste 9.500 farmacii în 10 țări europene (dintre care peste 800 farmacii în România).

Alături de colegi din Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Cehia și Turcia, la întâlnirea din capitala Portugaliei s-au dezbătut subiecte de mare interes pentru domeniul farmaceutic, precum: viitorul acestei meserii nobile, rolul pe care îl va juca inteligența artificială în domeniul farmaceutic și noutățile tehnologice apărute sau în curs de dezvoltare; introducerea serviciilor farmaceutice și punerea accentului pe prevenție, educare și informare, provocările întâlnite în practică, lipsa medicamentelor, satisfacerea nevoilor medicale și accesibilitatea pacienților la medicamente de înaltă calitate, eficace și sigure.

„Este o mare bucurie, împlinire și totodată o responsabilitate, alegerea mea în această funcție. Să fii parte la conturarea unei strategii europene, să poți împărtăși viziunea ta alături de colegi din alte țări, toate pentru a îmbunătăți viața oamenilor din jur, este ceva extraordinar. În întreaga carieră de farmacist prioritatea numărul unu a fost: pacientul și sănătatea lui. Sunt foarte bucuros că toate campaniile și acțiunile derulate în ultimii ani, momentele în care atât în farmacie, cât și în afara ei am fost necondiționat alături de oameni, contribuind activ la dezvoltarea sănătății în comunitate, au avut răsunet la cel mai înalt nivel. Mai mult ca oricând, trebuie să arătăm oamenilor ce înseamnă cu adevărat o farmacie, să ne axăm pe prevenție, educare și responsabilizare, să arătăm că ne pasă și că suntem acolo pentru ei, pentru nevoile lor. Ne bucurăm că se vorbește tot mai des despre farmacia viitorului, însă trebuie să lucrăm și la farmacistul viitorului, unul centrat pe pacient și nevoile acestuia.”, ne-a declarat managerul „FARMEX” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Cugir Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir