Rămâi conectat

Administraţie

Propunere de atestare a orașului Cugir ca stațiune turistică de interes local. Promovarea Munților Șureanu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat propunerea atestării Orașului Cugir ca stațiune turistică de interes local, în vederea promovării turistice a zonei Munților Șureanu.

Conform proiectului de hotărâre inițiat de Primarul Orașului Cugir, Biroul Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională, din cadrul aparatului de specialitate al Primarulu a evidențiat următoarele:

Crearea unui turism durabil în Orașul Cugir presupune dezvoltarea tuturor formelor de turism practicabile, dar şi a managementului şi marketingului turistic care să țină cont de integritatea naturală, socială şi economică a mediului cu asigurarea exploatării resurselor naturale şi culturale şi pentru generațiile care vor urma.

Orașul Cugir beneficiază de avantajul de a avea o poziție geografică privilegiată datorită obiectivelor naturale, istorice și economice, în mod special datorită Munților Șureanu.

Fondul turistic al Cugirului este constituit în marea majoritate de obiective turistice naturale, respectiv Munţii Şureanu. Masivul permite parcurgerea, începând cu oraşul Cugir până la cabana Şureanu, pe o distanţă de aproximativ 60 de km, a tuturor etajelor de vegetaţie de foioase până la golul alpin.

Teritoriul muntos al Cugirului posedă un număr mare de izvoare şi este străbătut de râuri montane.

Toate acestea duc către două râuri din zonǎ: Râul Cugirul Mare şi Râul Cugirul Mic, care au confluența la partea de sud a oraşului, unde se formează Râul Cugir.

Totodată, Munții Șureanu dețin de o rețea densă de trasee turistice, oferind secvențe pitorești ale cadrului natural și urme de străveche locuire a acestui ținut. Pentru zona Cugirului din Munţii Șureanu există un număr de 14 trasee turistice în mare parte marcate.

În zona muntoasă (5-12 km de Cugir) sunt situate satele de munte: Bocșitura, Bucuru, Călene, Fețeni, Goașele şi Mugești, locuite de crescători de animale, cu structuri şi obiceiuri tradiționale românești dintre cele mai autentice. În casele acestora pot fi cazați turiști cu preferințe diverse. Aceasta zonă face parte din Mărginirea Cugirului, locuitorii acestor sate au ca principală preocupare păstoritul.

Valoarea peisagistică și atractivitatea locurilor este dată de structura geologică exprimată prin forme de relief diferite ca înfățișare, de caracteristicile și densitatea rețelei hidrografice – văi înguste, versanți abrupți – și de fondul forestier care ocupă cea mai mare parte din suprafață.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Inițiativă de reducere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Social democratul, Andrei Sărmășan în calitate de consilier local în Consiliul Local al orașului Cugir a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune acordarea unei reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Potrivit actului normativ amintit,  organele locale ale administraţiei publice sunt obligate să sprijine acţiunile de promovare organizate în scopul donării de sânge, potrivit competenţelor pe care le au.

În acest context, „consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile prevăzute de lege şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. |[(3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. (text original în vigoare până la 6 aprilie 2024) ]|

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

„În acest sens, consiliul local are competența de a aproba reduceri la plata impozitelor și taxelor locale cu scopul de a promova acțiunile de donare de sânge, motiv pentru care am inițiat proiectul de hotărâre  pentru aprobarea unor reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, pentru persoanele care fac dovada activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană”, a precizat consilierul Andrei Sărmășan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Acțiuni de ecologizare organizate de Primăria Cugir, în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a transmis că ca organiza, în acestă săptămână, două acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”.

„În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024- Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș:

– Joi 18.04.2024, zona pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion parc.
– Sâmbătă 20.04.2024, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 09.00, având ca loc de întâlnire – Poliția Locală Cugir.

Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir investește 13 milioane de lei, în construcția unei grădinițe la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect privind „Construire Grădiniță în localitatea Vinerea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 13.084.229,10 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a orașului Cugir, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și a contribuției de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 6.203.054,13 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului, în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii Europene, precum și sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Proiectul aprobat își propune să sprijine creșterea participării la educația timpurie prin investiții în creșterea capacității infrastructurii educaționale, de a răspunde cererilor neacoperite, precum și prin intervenții, care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii, dar și a serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir