Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul Școala Familiei a continuat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Cugir, cu modulul „Educația pentru caracter”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou modul din Proiectul Școala Familiei, intitulat „Educația pentru caracter’’, a fost susținut de doamna  Alina Mirică , sâmbătă, 13 mai  2017, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi’’, gazdă fiind  părintele  Ioan Cândea – parohia VI Cugir.  

Contextul modulului  prezentat   timp de 3 ore în două  sesiuni, a adus celor prezenți o serie de informații științifice pertinente despre personalitate, această totalitate psihologică ce caracterizează și individualizează un om prin  cele trei dimensiuni- temperament, aptitudini  și caracter, dar și  un atelier cu activități practice, respectiv  tehnici de dezvoltare a trăsăturilor de caracter.

Pornind de la grecescul kharakte ( semn, a  însemna, a scrijeli), doamna Alina Mirică a scos în evidență diferența dintre temperament, dimensiunea bine definită cu care ne  naștem și caracter, latura conștientă, inteligentă, voluntară care aduce sau reduce cu ajutorul sensibilității, conștiinței și voinței, impulsiunile de origine biologică, tendințele inconștiente, nuanțând, orientând dirijat temperamentul.

La copii acest lucru este evident:ei au temperament dar nu au încă caracter. Aici intervin cu un dat și dar divin, născători și creatori de caracter, părinții. Purtați prin labirintul cel mai complex al psihologiei- personalitatea, prezenții la întâlnire  au deslușit luminile  laturii dinamic-energetice, temperamentul, odată cu primele 4 tipuri a lui Hippocrate (sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric), cu tipologia lui Yung (extrovertit și introvertit) și  clasificarea nuanțată a școlii franco-olandeze (Heymans și Berger): pasionatii, colericii, sentimentalii, nervosii, flegmaticii, sangvinicii, apaticii, amorfii. Despre aptitudine, latura instrumentală a personalității, substratul congenital al unei capacități, au aflat că depinde de dezvoltarea naturală, de educație și de exercițiu.

Ca părinți aducem în copiii noștri, zestrea genetică a generațiilor dinaintea noastră; are loc  întâmplător sau ,,in templum’’ selecția valorilor fizice, intelectuale, psihice sau spirituale, subordonându-ne conștienți sau nu  versetului ,,părinții mănâncă aguridă iar copiilor li se strepezesc dinții.’’,,Naşterea defectuoasă,fizică sau psihică, este o consecinţă a mâncării aguridei de către părinţi….dar Iisus Hristos nu ne-a adus numai ce a pierdut Adam, ne-a adus mult mai multe lucruri: harul mântuirii !’’zicea părintele Arsenie Papacioc. Darul cel mai mare pe care un părinte  îl face propriului copil, este să se dea pe sine însuși copilului, cu timpul său, dragostea sa, tinerețea și toate valorile intelectuale, morale, spirituale pe care le are, aceasta este jertfa sa golgotică pentru formarea caracterului- latura rezolutiv-productivă a  urmașului său.

,,Nu învățați cunoștințe, învățați înțelepciune!’’ spune prof. Florian Colceag, antrenorul de genii din România, cel mai în măsură să vorbească despre selectivitatea negativă ce se practică în sistemul educațional românesc bazat pe  teoretizare și etichetare, în detrimentul inteligenței emoționale, a unui viitor cu oameni inteligenți  dar și de caracter. Inteligența emoțională se poate dezvolta, ne spune Travis Bradberry, coautor al ,,Emotional Intelligence 2.0’’

.În articolul său de pe Talensmart, acesta amintește despre competențele personale și sociale, IQ și EQ, sistemul limbic și creierul rațional, abilități și neuroplasticitatea ca piesă finală a acestui puzzle. Pe aceste abilități ce se pot dobândi prin educare, cele precum flexibilitatea, comunicarea, team work, managementul conflictelor, toleranță la stress, asertivitate, empatie ș.a.,  se bazează  prognosticul ratei de succes a individului. Tocmai acest sistem de dezvoltare emoțională este corupt prin înrădăcinarea în fața computerului sau TV-ului, prin afectarea  cortexului prefrontal, răspunzător de modelarea interioară a individului, lipsa modelului real experențial, natural, existent odinioară în microcomunitatea familială sau locală.

Aceste mecanisme de formare a caracterului pornesc de la cel al condiționării, valabil pe termen scurt, cu recompense dar și penalizări pentru comportamente indezirabile, apoi mecanismul autorității , în care primordial este  echilibrul pentru a fi investit și creditat ca părinte, urmat de mecanismul imitării și modelului, cel care certifică atitudinea copilului în momentul lipsei părintelui. Pe tehnicile necesare în educarea copilului s-a bazat a doua parte a modulului,  un atelier cu activități practice, respectiv  tehnici și exerciții de învățare experențială de dezvoltare a trăsăturilor de caracter, cât și discuții de grup pe tema modulului, în care participanții au  dialogat și împărtășit experiențe din  propriile familii, au avut  ocazia de a practica aspectele teoretice și de a-și exersa un comportament asociat recomandărilor primite.

Participanții au avut de recunoscut în mod individual trei trăsături de caracter ale copiilor considerate a fi cele mai importante, dintre care amintim  echilibrul, voința, discernământul, ambiția, generozitatea. Ulterior, organizați pe grupe,  au ales doar două trăsături cărora le-au analizat rezultatele obținute și provocările la care sunt supuși. Roadele existenței echilibrului, dragostei, demnității, bunătății,  au fost considerate a fi discernământul, atenția, empatia, perseverența, voința,bucuria, pacea,  răbdarea și  succesul, pe când lipsa acestora duce la egoism, mândrie, răutăți, conflicte, singurătate, tristețe, excese, greșeli. Dintre tehnicile necesare educării unei trăsături de caracter precum demnitatea, bunătatea sau dragostea, au fost numite stabilirea de reguli în funcție de vârsta copilului, modelul parental, donațiile, iertarea, expunere la experiențe similare, expediții, jocuri în echipe, joc de rol, tabere, povești, rugăciunea sau discuțiile critice cu evaluarea situațiilor comportamentale a gesturilor, atitudinii și  vorbelor, nu a persoanei implicate, intenția fiind dezvoltarea discernământului, nu a bârfei.

Prin exercițiile  practice asemănătoare cu situațiile de acasă, precum și provocarea ,,schimbării cu un grad‘’, prin  alegerea unei singure teme, cea mai stringentă dintre cele recunoscute, identificarea tehnicii de lucru, a modalității de intervenție atât asupra copilului, cât și asupra părintelui, recunoscut fiind faptul că orice problemă ivită este o reflecție a situației familiei, asumându-și partea sa, părintele a făcut deja primul pas spre ,,vindecarea’’ cauzelor și ulterior a simptomatologiei psihice sau  fizice apărute la nivelul copilului.

Întâlnirea terminată cu rugăciunea de  binecuvântare a invitatului, preotul Sabin Vodă de la Radio Reîntregirea Alba Iulia și a preotului paroh Ioan Cândea, cu mulțumirile cuvenite   doamnei Alina Mirică pentru jertfa sa de a se deplasa la Cugir și a susține această sesiune,  a fost considerată  de către părinți, asemenea tuturor celorlalte ședințe din proiect, importantă și necesară: ,,Cu cât un părinte este mai bine informat, cu atât poate acţiona mai eficient în folosul propriilor copii…’’ ,,Am pus în practică ce am învățat la aceste pregătiri în meseria de părinte, chiar dacă e greu, chiar dacă întâmpinăm opoziție, chiar dacă rezultatele abia se întrezăresc…’’,, Toate modulele asistate până acum, atât cel privind alimentația, autoritatea parentală sau influența computerului  asupra creierului,  s-au dovedit a fi  extreme de utile  în toate etapele  dezvoltării copiilor noștri.’’

Tatiana Ungurianu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vineri începe cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ajunsă la ediția a XVII-a, sărbătoarea care transformă an de an locațiile de desfǎşurare într-o poartă vie spre Antichitate, Festivalul Cetăților Dacice, reușește, și în acest sezon, să propună publicului mai mult decât un simplu festival de reenactment: o veritabilă frescă vie, o călătorie culturală și spirituală în lumea fascinantă a dacilor și romanilor, cu tot ce avea mai autentic această civilizație a marginilor de imperiu.

Organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Orașului Cugir, festivalul este o manifestare complexă, structurată pe conferințe, expoziții, demonstrații de luptă, meșteșuguri, gastronomie, dans, muzică tradițională și competiții antice, adresate tuturor vârstelor și nivelurilor de curiozitate culturală.

Debutul ediției este rezervat, cum se cuvine, dialogului științific. Aurel Rustoiu și Claudiu Purdea oferă, prin conferințele lor, perspective vii asupra patrimoniului dacic din Munții Șureanu și asupra pericolelor contemporane ce amenință vestigiile antice. Expoziția dedicată momântului prințului dac de la Cugir vine să întărească rolul acestui festival ca formator de conștiință patrimonială, aducând în fața publicului descoperiri care transced simpla valoare istorică.

Seara, pe aleea pietonală, preambulul bătăliei dintre daci și romani animă orașul, deschizând seria spectacolelor de reenactment cu participarea Cimpoierilor din Transilvania și a trupelor istorice, în acorduri de cimpoi, scuturi încleștate și replici de săbii, totul în ton cu atmosfera ancestrală.

De departe cea mai densă zi a festivalului, sâmbăta debutează cu concursuri dedicate copiilor, continuând apoi cu ceremonia de deschidere a taberei militare și meșteșugărești. Această parte rămâne, an de an, inima autentică a festivalului, unde publicul poate experimenta interactiv ateliere de fierărie, pielărie, ceramică, metaloplastie, monetărie, țesătorie și chiar gastronomie antică, într-o formulă educativă și participativă de excepție.

Prezentările trupelor de reenactment (Garda Apulum, Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita, Ludus Dacicus, etc.) fac deliciul vizitatorilor, iar demonstrațiile de luptă, dansurile antice ale Nimfelor Dace și momentele de teatru istoric creează un cadru ceremonial în care istoria devine spectacol, iar spectacolul, lecție vie.

Seara culminează cu Bătălia pentru Dacia, momentul cel mai așteptat de public, în care toate trupele de reconstituire se întâlnesc într-un spectacol de luptă impresionant, urmat de Rugul lui Zamolxis — ritualul care dă sens metafizic întregului eveniment, evocând sacrificiul simbolic al preotului trimis către zei.

În noaptea care încheie ziua de sâmbătă, Draco Festival aduce sunetul arhaic al Cimpoierilor din Transilvania într-un concert special, iar DJ John Way închide programul cu o infuzie de vibe contemporan peste rădăcini arhaice, confirmând elasticitatea culturală a festivalului.

Dacă ziua de duminică începe cu DEcathlonul Dacic, o competiție spectaculoasă, unde publicul este invitat să admire probe inspirate din ritualurile și pregătirile de luptă ale strămoșilor, finalul ediției este încredințat folclorului.

Spectacolul folcloric reunește ansambluri consacrate precum „Câmpul Pâinii”, „Doina Aiudului”, „Doina Șibotului”, alături de voci îndrăgite ca Mariana Anghel, Mirela Mănescu, Cosmina Mateș, Ana Berindei, Alin Joldeș și grupul instrumental „Dor”, oferind un tablou muzical care leagă moștenirea precreștină de zestrea folclorică modernă.

Festivalul Cetăților Dacice 2025 este un fenomen cultural complex, care îmbină cercetarea arheologică, pedagogia culturală, performanța artistică și emoția colectivă, în cel mai autentic spațiu posibil: în cetățile reale și imaginare ale dacilor.

Este un festival care educă fără să predea, fascinează fără să artificializeze și oferă, în fiecare an, o lecție de identitate, asumare culturală și bucurie a apartenenței, se arată într-un comunicat de presă.

• Programul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice:

VINERI, 20 iunie 2025

16:00 Dacii de ieri și povestea patrimoniului arheologic de astăzi în două conferințe
Aurel Rustoiu, Cetatea și cimitirul dacic de la Cugir. Arheologie și istorie
Claudiu Purdea, De la furt la piața internațională de artefacte. Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu
Centrul Cultural Cugir
Expoziția
Mormântul prințului dac de la Cugir. Repere arheologice și istorice
Centrul Cultural Cugir

21:00 – Preambulul bătăliei dintre daci şi romani – cu implicarea Cimpoierilor din Transilvania şi a trupelor de reconstituire istorică din festival
Aleea pietonală din centrul oraşului Cugir

SÂMBĂTĂ, 21 iunie 2025

09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Pui de dac”; Pentatlonul dacic al copiilor
Participă: şcoli din localităţile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
Parcul Stadion, Cugir

11.00 – VIRTUTE ET LABORE. Ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei militare şi meşteşugăreşti, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică şi a atelierelor interactive de reenactment
fierărie
metaloplastie
officina scriptoria
de Re culinaria
prelucrarea lemnului
pielărie
ceramică
pirogravură în lemn
monetărie
țesătorie
machete
antrenamente de luptă
jocuri antice
atelier musical cu Cimpoierii din Transilvania
miscellanea
Participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca; Omnis Barbaria – Baia Mare; Historia Renascita – Pitești; Veteres Milites – Sibiu; Sagittarii Getici din Apus; Nimfele Dace – Zalău; Dacii Singidavei – Cugir; Legio Dacica – Alba Iulia; Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

16:00 – Ziua Feteştilor Româneşti – prezentare soiuri autohtone de vin
Stadionul Parc, Cugir

17:00 – Trimisele Terpsihorei. Dansuri antice – Nimfele dace şi Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir

18:00 – Sub veghea lui Zalmoxis. Prezentarea triburilor dacice și aliaților lor Pedestraşi şi Călăreţi
Stadionul Parc, Cugir

18:30 – Ocrotiți de Marte. Salutul legiunilor romane și demonstrații de tehnică militară romană
Stadionul Parc, Cugir

19:00 – Sub semnul lui Nemesis. Jocuri de gladiatori – Ludus Ursus Nigrus, Ludus Apulensis şi Ludus Dacicus
Stadionul Parc, Cugir

20:00 – Bătălia pentru Dacia cu implicarea tuturor trupelor de reconstituire istorică din festival
Stadionul Parc, Cugir

20:45 – „Chemarea focului” – Rugul lui Zalmoxis
Stadionul Parc, Cugir

21:00 – DRACO FESTIVAL Concert extraordinar Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

22.00 – DJ John Way – Citadel Vibes, show de muzică electronică
Stadionul Parc, Cugir

DUMINICĂ, 22 iunie 2025

15:30 – DECATHLONUL DACIC
Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir
Arcul viteazului (tir cu arcul)
Rapid şi puternic (transport 25 kg de nisip)
Suliţaşul Cetăţii (aruncarea suliţei la distanţă)
Cel mai iute de picior (ştafetă, alergare cu butucul)
Braţul de fier (skandenberg)
Să ne unim forţele (tras cu frânghia)
Luptătorul dac (luptă pe butuci)
Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului)
Îndemânare şi curaj (căţăratul pe catarg)
Cărăuşii Cetăţii (transport apă)

19:00 – Spectacol folcloric
Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea
Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului” din Aiud
Ansamblul Folcloric „Doina Şibotului” din Şibot
Mariana Anghel
Mirela Mănescu
Cosmina Mateș
Ana Berindei
Alin Joldeş și Grupul instrumental „DOR”
Stadionul Parc, Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Chartare Interact Club Cugir – tineri voluntari dedicați comunității

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, într-un cadru festiv, a avut loc ceremonia de chartare a Interact Club Cugir, club format din tineri cu dorința de a se implica activ în sprijinul comunității locale cugirene.

Clubul funcționează sub aripa ,,Rotary Club Cugir Anima Mundi”, iar chartarea marchează începutul oficial al activităților de voluntariat ale acestui grup energic și implicat.

Evenimentul a fost onorat de prezența Guvernatorului Districtului Rotary 2241 – Mihaela Vlad, precum și a unor lideri rotarieni cu experiență – Ovidiu Coș și Florin Mărginean (Past District Governors), Anca Mănescu (Secretar Districtual) și Lucian Docea (Asistent Districtual).

Au fost prezenți și reprezentanți ai cluburilor Rotary și Interact din Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Hațeg și Deva, Câmpia Turzii, subliniind sprijinul larg al comunității rotariene. Și bineînțeles, n-au lipsit de la eveniment, cluburile Interact din: Hateg (club naș), Alba Iulia, Sebeș și Deva.

„Chartarea clubului Interact Cugir este o dovadă că spiritul voluntariatului este viu în rândul tinerilor și că schimbarea începe prin implicare, prietenie și valori comune”, ne-a declarat Dorina Satmari de la Rotary Club Cugir Anima Mundi

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 54 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe strada Rozelor

cugirinfo.ro

Publicat

în

În noaptea de 16/17 iunie 2025, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Rozelor din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din Cugir.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,76 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir