Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul național Şcoala Familiei a continuat zilele trecute la Cugir prin prezentarea modulului „Efectele ecranelor şi detoxifierea digitală”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 30 aprilie 2017, s-a desfăşurat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din orașul Cugir, un nou modul intitulat „Efectele ecranelor şi detoxifierea digitală’’, susţinut de formatorul braşovean Dan Florea.

Prezentă  la această a patra întâlnire din cadrul proiectului naţional ,,Şcoala Familiei- educaţie pentru părinţi”, organizatoarea la nivelul judeţului Alba, doamna Laura Berca şi-a exprimat  atât bucuria reîntâlnirii ,,cu mult drag faţă de acest grup de care m-am ataşat sufleteşte”, cât şi mulţumirile faţă de părintele  Ioan Cândea, organizatorul şi susţinătorul acestui proiect la nivelul oraşului.

Pregătit atât informaţional cât şi cu curajul abordării acestui subiect modern şi deopotrivă controversat, Dan Florea, licenţiat al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu cu studii de Master în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii de securitate, a organizat pe parcursul a mai bine de patru ore,  o prezentare conformă idealului său, aceea ,,de a contribui la schimbarea în bine a societăţii”, nu prin demonologizarea tehnologiei ci prin informarea, educarea gândirii critice spre adoptarea unei conduite de echilibru între oferta maximizată a informaţiilor din mediul virtual  şi efectele timpului petrecut în faţa mijloacelor tehnologice moderne.

Cu adresabilitate atât pentru adulţii prezenţi, (tineri şi bunici, casnici sau IT-şti, profesori,  asistenţi sociali, preoţi) cât mai ales pentru copiii acestora aflaţi la vârsta ingenuă a necunoştinţei şi a atracţiei spre mirajul lumii virtuale, modulul prezentat cu profesionalism a grupat informaţii despre efectele imediate şi  în timp ale televizorului, calculatorului, tabletei sau smarth-phonului asupra sănătăţii fizice, mintale şi spirituale ale utilizatorului ce se transformă hipnotic în ,,homo mediaticus”. Abordând îndemnul ,,Ai copil? Învaţă să fii părinte!”, Dan Florea a luat în discuţie interactivă problematica din  cărţile biofizicianului Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică al  Universităţii Aristotel din Tesalonic, “Revrăjirea lumii sau de ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor” , “Efectele micului ecran asupra minţii copilului” , studiile psihologilor americani sau europeni asupra efectelor constatate în timp asupra tinerei generaţii precum şi metode de detoxificare digitală cum este metoda 4 săptămâni  prezentată de psihiatra Victoria Dunckley în ,, Reset Your Child’s brain” .

Pornind de la datele statistice care arată că în România timpul mediu petrecut de copii în faţa televizorului sau computerului este cuprins între 5 şi 7 ore pe zi, chiar mai mult în cazul adolescenţilor, s-a discutat asupra efectului imediat , observat după cca 2 minute, de intrare a creierului din starea activă, conştientă, capabilă de a se concentra şi a lua decizii caracterizată de  undele Bheta, în starea de unde Alpha de cca 12 Hz, caracteristică  stării de presomn, punte între conştient şi subconştientul caracterizat de undele Theta de 8 Hz, prezente în starea de somn uşor.

În această stare hipnotică, pasivă, de relaxare şi slăbire a atenţiei , a concentrării şi a puterii de decizie, la care se adaugă lumina rece alb-albastră,intensă, impulsurile rapide , culorile intense, ritmul , sunetele electronice, viteza mare a imaginilor derulate rapid pe parcursul a mai multor ore şi zile, reţelele neuronale din cortexul prefrontal capitulează. Aflat într-o stare ireală de ,,fight or flight”, pasivă în realitate dar cu  stress indus prin hiperactivare emoţională, vizuală şi auditivă precum cea din cadrul desenelor, jocurilor video, filmelor cu scene violente, cu tentă intens emoţională, sexuală sau pornografică, organismul reacţionează producând  adrenalină şi cortizol neutilizabilereal, blocate organic şi dezvoltând boli majore în timp, datorită afectării sistemului nervos simpatic şi parasimpatic.

Apar manifestările  de tip SEE (sindromul ecranului electronic), Multitasking, Hyperlink, stresului  cronic sau dependenţei digitale precum ochi uscaţi, ameţeală,tulburări de vedere, indispoziţie, sfidarea autorităţii parentale sau şcolare,refuzul funcţiilor executive sau acceptul numai cu  agitaţie, desensibilizare, instabilitate emoţională,scăderea puterii de concentrare şi atenţie, probleme de memorare şi de învăţare, agresivitate, desincronizarea ritmului circadian, insomnii (scade melatonina) sau somn în exces, hiperactivitate – ADHD, interiorizare sau LD până la autism, dureri de cap, stomac,obezitate, bulimie sau anorexie şi chiar deces. Emisfera stângă dotată cu centrii analizei, selecţiei, planificării, a cedat controlul raţional  în favoarea centrilor emisferei drepte, mesajele subliminale având drum liber spre subconştient. Cu cât simptomele dependenţei sunt detectate mai devreme,  cu atât recuperarea este mai rapidă, idealul şi scopul acestui modul fiind informarea părinţilor spre prevenirea atingerii unor astfel de praguri majore de dependenţă a copiilor faţă de mijloacele moderne informatice.

Programul de intervenţie 4 săptămâni de detoxificare digitală (postire electronică)  discutat în cadrul modulului, presupune o primă săptămână de pregătire care include detectarea problemelor, delimitarea  obiectivelor, implicarea familiei, bunicilor, prietenilor, pentru gestionarea optimă a situaţiei şi evitarea conflictelor de tip subminarea autorităţii, informare şi dialogare cu copilul,urmată de trei săptămâni marcate de  înlocuirea dependenţei cu activităţi comune de tipul plimbare în parc, cu bicicleta, fotbal, tenis, înot, origami, monopoly, vizite la teatru, muzee, mănăstiri, lectură, învăţarea unui instrument muzical, grădinărit, meşteşugit , olărit, pictură sau acţiuni de voluntariat. Toate aceste activităţi practicate interactiv, real alături de părinţi, bunici, prieteni, dezvoltă cultura comunitară bazată pe empatie, sociabilitate, sensibilizare, antagonică culturii virtuale care pasivizează, dezumanizează.

În ultima parte a întâlnirii, a avut loc o sesiune de exerciţii interactive în care grupurile participanţilor au avut de analizat necesitatea prezenţei unui computer în casă, discutând cu argumente pro şi  contra, programele  „200 euro”  şi  „Prima Tabletă” pentru digitalizarea lecţiilor. Dacă unii părinţi au fost de acord cu tableta aducând argumente ca diminuarea costurilor şcolare, efectul ecologic, transparenţa actului educaţional, monitorizarea şi evaluarea copilului, egalizarea şanselor de studiu şi dezvoltarea competenţelor digitale necesare în epoca modernă, alţii au adus argumente contra  prin desensibilizarea , diminuarea interactivităţii reale fizice şi psihice, a  dialogului în triunghiul educaţional copii, părinţi , profesori, apariţia problemelor de sănătate având în vedere recomandările medicilor pediatri  de interdicţie totală a ecranelor emiţătoare de radiaţie electromagnetică precum TV, tabletă, computer sau  telefon până la 2 ani, ulterior  de jumătate de oră pe zi până la 12 ani.

Utilitatea  întâlnirii părinţilor cu formatorul Dan Florea, deopotrivă intelectuală şi spirituală, marcând necesitatea echilibrului şi înţelepciunea alegerilor în faţa modernului, încheiată cu cântarea „Îngerul a strigat!” închinată Învierii Domnului, ar putea fi depăşită doar de următoarea întâlnire al cărei profil se conturează deja din însăşi titlul ei… „Educarea caracterului”.

Tatiana Ungurianu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir