Actualitate
Proiectul național Şcoala Familiei a continuat zilele trecute la Cugir prin prezentarea modulului „Efectele ecranelor şi detoxifierea digitală”
Duminică, 30 aprilie 2017, s-a desfăşurat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din orașul Cugir, un nou modul intitulat „Efectele ecranelor şi detoxifierea digitală’’, susţinut de formatorul braşovean Dan Florea.
Prezentă la această a patra întâlnire din cadrul proiectului naţional ,,Şcoala Familiei- educaţie pentru părinţi”, organizatoarea la nivelul judeţului Alba, doamna Laura Berca şi-a exprimat atât bucuria reîntâlnirii ,,cu mult drag faţă de acest grup de care m-am ataşat sufleteşte”, cât şi mulţumirile faţă de părintele Ioan Cândea, organizatorul şi susţinătorul acestui proiect la nivelul oraşului.
Pregătit atât informaţional cât şi cu curajul abordării acestui subiect modern şi deopotrivă controversat, Dan Florea, licenţiat al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu cu studii de Master în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii de securitate, a organizat pe parcursul a mai bine de patru ore, o prezentare conformă idealului său, aceea ,,de a contribui la schimbarea în bine a societăţii”, nu prin demonologizarea tehnologiei ci prin informarea, educarea gândirii critice spre adoptarea unei conduite de echilibru între oferta maximizată a informaţiilor din mediul virtual şi efectele timpului petrecut în faţa mijloacelor tehnologice moderne.
Cu adresabilitate atât pentru adulţii prezenţi, (tineri şi bunici, casnici sau IT-şti, profesori, asistenţi sociali, preoţi) cât mai ales pentru copiii acestora aflaţi la vârsta ingenuă a necunoştinţei şi a atracţiei spre mirajul lumii virtuale, modulul prezentat cu profesionalism a grupat informaţii despre efectele imediate şi în timp ale televizorului, calculatorului, tabletei sau smarth-phonului asupra sănătăţii fizice, mintale şi spirituale ale utilizatorului ce se transformă hipnotic în ,,homo mediaticus”. Abordând îndemnul ,,Ai copil? Învaţă să fii părinte!”, Dan Florea a luat în discuţie interactivă problematica din cărţile biofizicianului Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică al Universităţii Aristotel din Tesalonic, “Revrăjirea lumii sau de ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor” , “Efectele micului ecran asupra minţii copilului” , studiile psihologilor americani sau europeni asupra efectelor constatate în timp asupra tinerei generaţii precum şi metode de detoxificare digitală cum este metoda 4 săptămâni prezentată de psihiatra Victoria Dunckley în ,, Reset Your Child’s brain” .
Pornind de la datele statistice care arată că în România timpul mediu petrecut de copii în faţa televizorului sau computerului este cuprins între 5 şi 7 ore pe zi, chiar mai mult în cazul adolescenţilor, s-a discutat asupra efectului imediat , observat după cca 2 minute, de intrare a creierului din starea activă, conştientă, capabilă de a se concentra şi a lua decizii caracterizată de undele Bheta, în starea de unde Alpha de cca 12 Hz, caracteristică stării de presomn, punte între conştient şi subconştientul caracterizat de undele Theta de 8 Hz, prezente în starea de somn uşor.
În această stare hipnotică, pasivă, de relaxare şi slăbire a atenţiei , a concentrării şi a puterii de decizie, la care se adaugă lumina rece alb-albastră,intensă, impulsurile rapide , culorile intense, ritmul , sunetele electronice, viteza mare a imaginilor derulate rapid pe parcursul a mai multor ore şi zile, reţelele neuronale din cortexul prefrontal capitulează. Aflat într-o stare ireală de ,,fight or flight”, pasivă în realitate dar cu stress indus prin hiperactivare emoţională, vizuală şi auditivă precum cea din cadrul desenelor, jocurilor video, filmelor cu scene violente, cu tentă intens emoţională, sexuală sau pornografică, organismul reacţionează producând adrenalină şi cortizol neutilizabilereal, blocate organic şi dezvoltând boli majore în timp, datorită afectării sistemului nervos simpatic şi parasimpatic.
Apar manifestările de tip SEE (sindromul ecranului electronic), Multitasking, Hyperlink, stresului cronic sau dependenţei digitale precum ochi uscaţi, ameţeală,tulburări de vedere, indispoziţie, sfidarea autorităţii parentale sau şcolare,refuzul funcţiilor executive sau acceptul numai cu agitaţie, desensibilizare, instabilitate emoţională,scăderea puterii de concentrare şi atenţie, probleme de memorare şi de învăţare, agresivitate, desincronizarea ritmului circadian, insomnii (scade melatonina) sau somn în exces, hiperactivitate – ADHD, interiorizare sau LD până la autism, dureri de cap, stomac,obezitate, bulimie sau anorexie şi chiar deces. Emisfera stângă dotată cu centrii analizei, selecţiei, planificării, a cedat controlul raţional în favoarea centrilor emisferei drepte, mesajele subliminale având drum liber spre subconştient. Cu cât simptomele dependenţei sunt detectate mai devreme, cu atât recuperarea este mai rapidă, idealul şi scopul acestui modul fiind informarea părinţilor spre prevenirea atingerii unor astfel de praguri majore de dependenţă a copiilor faţă de mijloacele moderne informatice.
Programul de intervenţie 4 săptămâni de detoxificare digitală (postire electronică) discutat în cadrul modulului, presupune o primă săptămână de pregătire care include detectarea problemelor, delimitarea obiectivelor, implicarea familiei, bunicilor, prietenilor, pentru gestionarea optimă a situaţiei şi evitarea conflictelor de tip subminarea autorităţii, informare şi dialogare cu copilul,urmată de trei săptămâni marcate de înlocuirea dependenţei cu activităţi comune de tipul plimbare în parc, cu bicicleta, fotbal, tenis, înot, origami, monopoly, vizite la teatru, muzee, mănăstiri, lectură, învăţarea unui instrument muzical, grădinărit, meşteşugit , olărit, pictură sau acţiuni de voluntariat. Toate aceste activităţi practicate interactiv, real alături de părinţi, bunici, prieteni, dezvoltă cultura comunitară bazată pe empatie, sociabilitate, sensibilizare, antagonică culturii virtuale care pasivizează, dezumanizează.
În ultima parte a întâlnirii, a avut loc o sesiune de exerciţii interactive în care grupurile participanţilor au avut de analizat necesitatea prezenţei unui computer în casă, discutând cu argumente pro şi contra, programele „200 euro” şi „Prima Tabletă” pentru digitalizarea lecţiilor. Dacă unii părinţi au fost de acord cu tableta aducând argumente ca diminuarea costurilor şcolare, efectul ecologic, transparenţa actului educaţional, monitorizarea şi evaluarea copilului, egalizarea şanselor de studiu şi dezvoltarea competenţelor digitale necesare în epoca modernă, alţii au adus argumente contra prin desensibilizarea , diminuarea interactivităţii reale fizice şi psihice, a dialogului în triunghiul educaţional copii, părinţi , profesori, apariţia problemelor de sănătate având în vedere recomandările medicilor pediatri de interdicţie totală a ecranelor emiţătoare de radiaţie electromagnetică precum TV, tabletă, computer sau telefon până la 2 ani, ulterior de jumătate de oră pe zi până la 12 ani.
Utilitatea întâlnirii părinţilor cu formatorul Dan Florea, deopotrivă intelectuală şi spirituală, marcând necesitatea echilibrului şi înţelepciunea alegerilor în faţa modernului, încheiată cu cântarea „Îngerul a strigat!” închinată Învierii Domnului, ar putea fi depăşită doar de următoarea întâlnire al cărei profil se conturează deja din însăşi titlul ei… „Educarea caracterului”.
Tatiana Ungurianu
Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de târnosire a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu – Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit duminică, 6 octombrie 2024, în mijlocul credincioșilor din parohia Cugir VI, protopopiatul Sebeș.
Întâistătătorul Eparhiei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” (Biserica de pe deal), în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi. Apoi, IPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în acest locaș de cult, părintele Ioan Cândea, preot al parohiei Cugir VI începând cu data de 23 martie 2014, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la edificarea și înfrumusețarea bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, împreună cu ostenitorii și binefăcătorii din localitate, au primit din partea Arhipăstorului Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir a fost zidită în anul 1990, edificiul având inițial destinația de capelă funerară. Locașul nu a funcționat potrivit scopului inițial, fiind deservită slujirii liturgice, la dorința credincioșilor din cartierul „Micro 7”. În data de 29 august 1999, cu ocazia înființării parohiei Cugir VI, a fost numit ca slujitor la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” preotul Ioan Cândea senior (trecut la cele veșnice în urmă cu 10 ani.
În anul 2007, a început procesul de extindere a locașului bisericesc devenit între timp neîncăpător.
În perioada 2012-2019, au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare și împodobire a interiorului și exteriorului bisericii. În anul 2019, a fost montat noul iconostas, realizat din lemn de tei. De asemenea, între anii 2018 și 2024, în vremea păstoririi părintelui Ioan Cândea junior, locașul de cult a fost împodobit cu o frumoasă picturiă, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Popescu. În tot acest timp, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătită pentru sfințire.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Puterea de a îmbrățișa” – eveniment desfășurat la Cugir cu prilejul „Săptămânii conșientizării depresiei postpartum”
În „Săptămâna constientizării depresiei postpartum”, Directia de Asistenta Sociala (DAS) Cugir, a continuat seria de activități de promovare a sănatatii în comunitate, prin organizarea evenimentului „Puterea de a îmbrațișa” – editia I, reuniune desfășurată la „Casa Cugireană”, cu sprijinul Primăriei și care s-a adresat proaspetelor mamici din comunitate.
După cum se știe, depresia postpartum este o condiție patologică des întâlnită si de multe ori nerecunoscută și nediagnosticată, care influențează negativ viața mamei si a bebelușului. Ambii trec printr-o perioada de „adaptare” si de multe ori au nevoie de sprijin specializat.
„Din acest motiv, am invitat alaturi de noi specialisti in domeniu, carora tinerele mamici se pot adresa cu incredere. Astfel, asistentii medicali, Lavinia Drăghiță si Silvia Cândea au vorbit participantelor despre importanta alaptarii la sân a bebelusului si au venit cu exemple de buna practica in ingrijirea copilului. Doamna doctor Roxana Seișanu, medic primar obstetrică-ginecologie, a discutat aspecte legate de perioada perinatala, perioada extrem de sensibila pentru mamici, in care, uneori pot sa apara toate conditiile favorizante ale aparitiei depresiei postnatale. La rândul său, domnul doctor Ludwig Karlheinz, reputat medic pediatru al comunitatii noastre, a adus in atentia participantelor sfaturi utile despre ingrijirea nou nascutului, sfaturi care sa reprezinte un sprijin real si entru acestea si sa preintampine aparitia depresiei postpartum”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Potrivit psihologului clinician, Corina Olteanu, în situatia dificila a aparitiei depresiei postpartum, psihologul reprezinta cu siguranta un mare sprijin, iar tinerele mame trebuie sa cunoasca faptul ca o consiliere psihologica tintita poate fi de mare ajutor.
O abordare de mare interes a venit din partea doamnei doctor Olimpia Candrea, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Alba, care a subliniat importanta unor astfel de intalniri pentru comunitate.
Mulțumind moderatorului întâlnirii, d-nei. jurist Viorica Nedel – șef serviciu SPAS, directorul Samoilescu a spus: „Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie anuala si sa venim in continuare in sprijinul comunitatii noastre”.
La întâlnire a mai luat parte și medicul de familie, dr. Dima Cristian.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir
Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.
Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.
La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.
Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.
Pr. Bogdan Șalariu
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro