cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Proiect în valoare de peste 2,7 milioane de lei la Cugir, pentru construcția unui centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice

Proiect în valoare de peste 2,7 milioane de lei la Cugir, pentru construcția unui centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice

Publicat în 10.08.2019 la ora 9:23

Primăria Cugir va da startul proiectului „Centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice-Lotus”, depus de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Demersul are drept scop reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale.

Inițiativa primarului Adrian Teban a fost luată în baza Contractului de finanțare OIRPOSDRU Regiunea Centru, privind acordarea finanțării nerambursabile pentru implementare proiectului amintit, a prevederilor Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.ii Integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, cum ar fi romii, Obiectivul specific 4.4 Reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice.

Scopul proiectului vizează reducerea numarului de persoane varstnice vulnerabile din UAT Cugir și se va realiza prin imbunatatirea capacitatii beneficiarului SPAS de a furniza servicii sociale persoanelor varstnice, atat din punct de vedere al diversificarii serviciilor cat si atat din punct de vedere al cresterii numarului de beneficiari de servicii cu 162 persoane.

Grupul tinta al proiectului este de 182 de persoane. Prin proiect sunt vizate doua categorii de grup tinta, cuantificate astfel: 162 persoane varstnice aflate in situatii de dependenta si/sau risc de excluziune sociala vor primi sprijin in recuperare medicală, socială, juridică; 20 persoane angajati ai SPAS care furnizeaza servicii sociale persoanelor varstnice vulnerabile. Mentionam ca cei 20 de angajati se compun din 9 angajati care vor furniza serviciile in cadrul centrului LOTUS si 11 angajati ai SPAS care desfasoara activitati cu caracter social in celelalte compartimente ale serviciului.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 2.780.218,71 lei (inclusiv TVA; Contribuția proprie în proiect este în sumă de 55.604,37 lei, reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv co-finanțarea proiectului.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, respectiv 01.08.2019-31.07.2022.

„Decizia pe care am luat-o a avut în vedere conținutul contractului de finanțare POCU,  încheiat între Serviciul Public de Asistență Socială Cugir in calitate de beneficiar și între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, reprezentat prin Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru.

Dorim ca prin intermediul acestei operațiuni să sprijinim activități/acțiuni care să faciliteze accesul la servicii integrate (ex.consiliere, servicii psiho-socio-medicale, măsuri de acompaniament etc.) în concordanţă cu nevoile specifice ale persoanelor vârstnice, inclusiv prin utilizarea de soluții inovatoare în furnizarea serviciilor de bază”, și-a motivat susținerea acestui proiect, primarul Adrian Teban.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 925 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.